Met stoepkrijt beschilderen de kinderen het lijf van Silvester.
Met stoepkrijt beschilderen de kinderen het lijf van Silvester. Foto: Sietse de Boer

Pony’s geven Oekraïense kinderen afleiding

Nieuws

BEETSTERZWAAG Kunstwerken op vier benen en blij lachende gezichten van kinderen en moeders. Vrijdagmiddag was het in Manege Onder de Linde genieten voor een elftal Oekraïense kinderen. Drie pony’s lieten meegaand toe dat hun lijf werd beschilderd. Linten tooiden hun tuig en pijpragers bungelden vrolijk in hun staart.

Elke vrijdagmiddag is het even wat anders voor de vluchtelingenkinderen, maar ook voor de pony’s van de manege. Instructrice Bettie Boterhoek: “It giet ús om de omgong mei de pony’s yn in ûntspannen sfear. De bern ride net, mar we dogge allegear oare leuke dingen.” Ze organiseerden al een speurtocht door de omgeving en het versieren van hoefijzers. En natuurlijk pony’s borstelen en aaien. Het project wordt ondersteund door het Foppe Fonds.

Silvester, Felix en Ringo worden naar de zadelplaats geleid. Op het bankje staan bakjes met verf en andere kleurrijke dingen om de pony’s te versieren. Is dat niet gevaarlijk die verf, vraagt een van de kinderen aan tolk Irina. “Dit kindje wil niet verven, dat vindt ze schadelijk voor het paard”, vertaalt Irina. 

Gelukkig kan de dikke verf geen kwaad, het is stoepkrijt vermengd met water. Het meisje doopt haar hand in de verf. Maar net als ze haar handje uitsteekt, loopt Silvester weg. Die wil eten, zegt een van de vrijwilligers. En dat mag; tevreden met zijn hoofd in de hooibak lijkt Silvester te genieten van de handjes die zijn buik masseren. 

Ringo heeft al een blauwe voorpluk, maar wil ervandoor. Hij heeft het niet zo op het nieuwe paard dat vlakbij in een box staat, legt Bettie in het Engels uit aan een moeder. “In oantal memmen praat wol wat Ingelsk. We rêde it wol mei wat Jip-en-Janneke-Ingelsk. De tolk docht altyd de útlis fan it programma fan de dei.”


Afleiding

Bettie Boterhoek organiseert het uitje voor de Oekraïense kinderen samen met vrijwilliger Mariska Schaefers en met hulp van vele vrijwilligers. “Het betekent voor hen een stukje afleiding, even weg uit het dagelijks leven”, weet Mariska. Begin april zijn ze ermee begonnen. Inmiddels is een gezin van Beetsterzwaag naar Gorredijk verhuisd, wel blijven ze naar de manege komen. 

“Er is vandaag ook een gezin uit Ureterp, die zijn nog niet eerder geweest.” Niet alleen de kinderen vinden het leuk, merken ze. Ook de moeders doen mee. “En kinst merke dat de memmen ûnderling ek kontakten lizze.”

De manege zit vol wat lesuren betreft, daarom is gekozen voor paardgerelateerde activiteiten zodat de paarden of pony’s niet extra belast worden. Aan de Oekraïense vluchtelingen is uitgelegd dat ze in een bijzondere manege te gast zijn. “Wy ha ferteld dat hjir ek minsken mei in handicap komme, dat it dus ek feilich is mei de hynders.” 

Want paarden zijn ze niet gewend in hun thuisland. Een moeder vertelt dat dit voor het eerst is dat ze in contact komt met paarden. En paarden verven dat doen ze al helemaal niet in Oekraïne, denkt ze.

Kunstpaard

Silvester is inmiddels een waar kunstpaard met een mooi beschilderd lijf, een kunstig versierd halster en wapperende linten in de staart. Verderop in het zand van de grote rijhal mogen de kinderen om beurt een pony aan het leidsel meenemen door een parcoursje. 

Een klein manneke leidt Felix door het parcours alsof hij nooit anders heeft gedaan. Er ligt een grote bal aan het eind. Kijk, dat moet zo, zegt Bettie. Ze stuurt Felix naar de bal, met zijn voorbeen geeft hij een trap. Tot vermaak van kinderen en moeders stuitert de bal een flink eind door het zand.


Meer SA!

Gorredijk won zondag met 3-1 van Akkrum.
Ook Akkrum kan Gorredijk niet stoppen Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Beheerste winst voor LDODK Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Five Pack wint ruim van Moestasj Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Pijnlijke thuisnederlaag voor Wispolia Sport 14 uur geleden
De touwtrekkers Douwe en Rutger
NoSa!: wereldkampioenen op karakter (video) Nieuws 19 uur geleden
Renske Holwerda
NoSa!: Tiny houses willen iets toevoegen aan Gorredijk (video) Algemeen 2 mrt, 16:41
Milène van der Smissen in de voorstelling Voor mijn part Dolly.
Dolly Parton centraal in De Skâns Cultuur 2 mrt, 13:55
Afbeelding
Jan Piepers interim-trainer Lintjo Sport 2 mrt, 11:36