Het Sinnepark Lippe Gabriëlsplas is officieel aangesloten
Het Sinnepark Lippe Gabriëlsplas is officieel aangesloten Sietse de Boer

Lippe Gabriëlsplas: 7,8 hectare zon

Nieuws

URETERP De 25.000 zonnepanelen op de Lippe Gabriëlsplas bij Ureterp zijn al een tijdje volop in bedrijf. Het Sinnepark van Groen Leven levert energie aan circa vierduizend huishoudens. Een officiële opening was er door corona nog niet van gekomen. Donderdag was het wel zo ver.

Met een bootje varen wethouder Anko Postma en andere genodigden naar de bijna acht hectare drijvende zonnepanelen. Geruisloos, het bootje is vanzelfsprekend elektrisch. Vanaf de oever valt de massaliteit erg mee, maar sta je tussen de panelen, dan is het toch een imposant gezicht. En dan te bedenken dat het zonnepark aanvankelijk ook nog eens twee hectare groter is gedacht dan het uiteindelijk is geworden.

Het Sinnepark Lippe Gabriëlsplas kent een roerige aanloop. De voormalige zandwinput is lang een van de best bewaarde geheimen van het dorp. Velen kennen de plas niet. Dat er een groot deel asfalt van een eerder versie van de A7 op de bodem van de plas ligt, weten ook weinigen. Vissers, vogels en natuurliefhebbers kennen de plas wel. 

De eerst partij die met een zonneveldinitiatief komt, is een Spaans ontwikkelaar. Bote Galema, voorzitter van Plaatselijk Belang, spreekt over cowboys. Aanvankelijk is er in het dorp ook veel weerstand. “Het was best spannend”, herinnert wethouder Anko Postma zich. “Mensen weten hoe het was en het is altijd lastig om te zien hoe het kan worden.” Plaatselijk Belang beseft vrij snel dat verduurzaming van de maatschappij onontkoombaar is. Galema: “Dan kun je wel zeggen ‘niet in mijn achtertuin’, maar daar komen er niet mee.”


Nadat Groen Leven het project overneemt, verandert ook de relatie met de omgeving. Donderdag klinken er alleen maar positieve geluiden. Er is oog voor de natuur. Samen met de vogelwacht, de Fûgelhelling en de basisscholen zijn 140 vogelhokjes geplaatst. De oevers zijn natuurvriendelijk ingericht. En voor de wandelaar is er een mooi pad rond de plas, een rondje van 4,3 kilometer. Over de plas kijkend, ziet Galema zelfs een groter plan. “Natuur en techniek ontmoeten elkaar hier. Daar kunnen we veel meer mee doen, een themapark zou iets kunnen zijn.”

Ureterp profiteert als dorp ook van het grote zonneplan. Aanvankelijk waren er 200 zonnepanelen voorzien op mfa De Wier. Dat worden er nu 620, allemaal betaald door Groen Leven. “Dat levert De Wier en geld op dat het goed kan gebruiken. Daar heeft het hele dorp profijt van.”


Voor Groen Leven is het park Lippe Gabriëlsplas het derde Opsterlandse project, het tiende project in de provincie. “Dat kan alleen succesvol als we het samen doen”, is de overtuiging van Frank Oomen, Strategy Advisor bij Groen Leven. “Wij willen in Opsterland graag hofleverancier blijven.” Ambities zijn er in Opsterland voldoende, maar concrete projecten liggen er niet op de plank. De netwerkproblemen bij Liander houden veel ontwikkelingen tegen. “Het duurt ook nog wel even voor die zijn opgelost.” 

Alternatieve denkrichtingen zijn er wel. Oomen noemt bijvoorbeeld projecten dichtbij grote energieverbruikers. “Dan gebruik je de energie waar je het opwekt, dan ben je minder afhankelijk van het net.” Oomen verwacht ook veel van opslag in lokale accu’s. “Die ontwikkeling gaat de komende drie à vier jaar snel.” Nog een optie is Cable Pooling, waarbij zon- en windprojecten samen gebruik maken van dezelfde kabel. “Zon en wind leveren meestal niet op hetzelfde moment energie. Dat gaat heel goed samen. Maar in Friesland is windenergie jammer genoeg op dit moment een niet begaanbare weg.”


Opening Zonnepark Gabrielsplas - Sietse de Boer

Meer SA!

Afbeelding
Uitje in cabrio Nieuws 10 minuten geleden
Afbeelding
Flaeijel bij dagbesteding Aardemahuys Nieuws 15 minuten geleden
Afbeelding
MFA De Tynje kan nu echt los Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe expositie bij Galerie Mildam: de natuur als inspiratiebron Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Jubbega wacht nog op eerste punten Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Sânman & Sikke in Witte Kerk Hemrik Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Crossers ontmoeten crossers Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Grootste Beatleshits in De Skâns Cultuur 22 uur geleden