Team Gersleat-Polder, Annie, Siepie, Hieke en Anneke, met in het midden Jouke.
Team Gersleat-Polder, Annie, Siepie, Hieke en Anneke, met in het midden Jouke. Foto: Sietse de Boer

Kuierje foar Jouke

Nieuws

GERSLEAT-POLDER De bewoners van Gersleat-Polder hechten veel waarde aan het begrip ‘mienskip’, elkaar helpen wanneer het nodig is. Toen dorpsgenoot Jouke Dam de diagnose ALS kreeg, sloeg de buurt direct de handen ineen. Zijn vrouw Siepie, Annie, Anneke en Hieke besloten zich op te geven voor de Tour du ALS, 9 juni op de Mont Ventoux.

Jouke Dam is een grote sterke man. Zijn hele leven woonde en werkte hij op de boerderij in Gersleat-Polder. Samen met zijn vrouw Siepie heeft hij drie dochters en vijf kleinkinderen. Een aantal jaren geleden verkochten ze hun vee en land om samen te genieten van hun pensioen. Maar vorig jaar merkte Jouke dat er iets niet goed ging met zijn handen. Toen zijn arm trilde na een vaccinatie leverde onderzoek aanvankelijk geen resultaat op. Toen de klachten aanhielden, kwam de gevreesde ALS-diagnose alsnog. Het was een mokerslag, de toekomst voor hem en zijn gezin stortte in. De sterke man, met handen als kolenschoppen, kon zijn kopje koffie niet meer optillen. 

Jouke is een bekende persoonlijkheid in de buurt. Hij was in Tijnje Prins Carnaval en zat jaren in de Raad van Elf. Daarnaast zit hij in vele besturen en feestcommissies. Hij lacht: “Wij wonen een beetje tussen de dorpen in en kunnen zo overal de feestjes meepikken.” 

Hij haalde de finale van het wereldkampioenschap schutjassen in Wergea. Hij won helaas niet, maar vertelt trots dat hij wel de ‘vicewereldkampioen’ was. Hij organiseert verder de verkiezing van de Blooper van Gersleat: wie iets stoms of geks heeft gedaan doet mee, de grootste blooper krijgt de wisselbeker. Zelf was hij ook een winnaar, maar hij wil niet vertellen waarvoor. Met een ondeugende glimlach: “De meeste bloopers zijn redelijk gênant…”

De ALS-diagnose van Jouke was voor een aantal dorpsgenoten aanleiding om zich in te schrijven voor de tiende editie van de Tour du ALS. Op donderdag 9 juni wandelen, rennen en fietsen 715 deelnemers in Frankrijk naar de top van de Mont Ventoux. Hierbij is al een miljoen euro opgehaald voor de strijd tegen ALS. Twee dagen eerder vertrekt Team Gersleat-Polder in een busje, gesponsord door K.I.G., naar de Mont Ventoux. Naast de vier lopers gaan Jouke en zijn oudste dochter mee en een chauffeur. Op donderdag wandelen ze naar de top. 

De ALS-patiënten worden als VIPS in bussen naar het hoogste punt gereden om daar de sporters te verwelkomen. Het benodigde sponsorgeld voor het gehele team, 6.000 euro, was binnen een weekend gedoneerd door een betrokken mienskip. De vier dames zijn zich serieus aan het voorbereiden en worden met een trainingsprogramma kosteloos ondersteund door Unifit. Geen van hen kent de Mont Ventoux, de Kale Berg, met zijn meedogenloze weersomstandigheden.

ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) is een ernstige aandoening van het zenuwstelsel waarvan de oorzaak niet bekend is. Het leidt tot afsterving van de zenuwcellen in het ruggenmerg en hersenen. Het sponsorgeld wordt gebruikt voor verder onderzoek naar ALS. Het team uit de polder ondersteunen kan nog steeds, via deze link of via gersleatpolderfoarals@gmail.com..

Meer SA!

Afbeelding
LDODK plaatst zich voor play-offs Sport 40 minuten geleden
Afbeelding
‘t Ambyld up-to-date na jaar verbouwing Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Zege UDIROS ondanks matig spel Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Durk de Haan zijn 25e ‘georganiseerde wanhoop’ Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Kijk terug: schrijvers in de bieb Cultuur 23 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Dries Bongaerts speelt in schaapskooi Cultuur gisteren
Afbeelding
LDODK nog volop in race voor play-offs veldtitel Sport 20 mei, 17:30
Afbeelding
Weekendtip: Kunstmanifestatie 7 Droom Duo’s Cultuur 20 mei, 12:37