Afbeelding

Invulling Opsterlandse regeling energiearmoede nog niet duidelijk

Nieuws

BEETSTERZWAAG Opsterland heeft van het Rijk 314.000 euro gekregen om de energiearmoede aan te pakken, maar het blijft onduidelijk hoe ze dit geld gaat verdelen. Eerder kondigde wethouder Rob Jonkman een witgoedregeling aan. 

De circa 500 Opsterlandse gezinnen met een bijstandsuitkering krijgen dan circa 600 euro om te besteden aan energiezuinig witgoed zoals koelkasten of wasmachines. Jonkman noemde dit een snel uit te voeren regeling zonder veel uitvoeringskosten, de doelgroep is op het gemeentehuis namelijk al bekend. Begin april klonken er in de raad al kritische geluiden over de opzet van de regeling. Over de beoogde doelgroep en over de keuze voor een witgoedregeling. 

Maandagavond kwamen D66, Opsterlands Belang, FNP, CDA, VVD en GroenLinks daarom met een motie om het college toch breder te laten kijken. Volgens Shajan de Wagt (D66) kan het nooit zo zijn dat je een noodlijdende groep uitsluit omdat de groep op het gemeentehuis niet bekend is. “Iedereen die denkt in aanmerking te komen voor een regeling moet in ieder geval de kans hebben gehad zich te melden.” 

De door de partijen ingediende motie roept het college van B en W dan ook op om de doelgroep van de regeling zodanig te vergroten dat bijvoorbeeld ook werkende inwoners met een laag inkomen hiervoor in aanmerking komen. “Wij moeten ook de mensen die steeds net naast hulp grijpen, meenemen”, vond Jan van Dalen (Opsterlands Belang). “Het is aan het college om een optimum te vinden tussen de omvang van de doelgroep en de inzetbaarheid van het geld.” Wanda Geertsma (VVD): “Energiearmoede gaat verder dan alleen bijstandsgerechtigden.”

Wethouder Jonkman waarschuwde voor de consequenties van de motie. “Hoe groter de groep, hoe kleiner het bedrag dat iedereen krijgt.” De wethouder vond dat de motie te veel onduidelijkheden gaf over de doelgroep die de indieners dan wel willen bereiken. “En laten we er ook voor waken dat we nu een regeling gaan optuigen met hoge uitvoeringkosten voor het zoeken naar wie ervoor in aanmerking komt en alle bijbehorende controle.” 

De fracties van ChristenUnie en PvdA stemden tegen de aangenomen motie. Joke Brouwer (PvdA): “Dit is nu een open cheque. Als de doelgroep straks groter is dan gedacht, waar halen we dan het extra geld vandaan?” Voor de ChristenUnie laat de motie ook te veel onduidelijkheid om voor te stemmen. 

Wethouder Jonkman zet nu ambtenaren aan het werk om een goed beeld te krijgen van de omvang van verschillende doelgroepen en mogelijkheden om het geld te verdelen. Daarna is het aan de raad om te kiezen.

Meer SA!

Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column 14 uur geleden
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 15 uur geleden
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Veel vragen over handhaving van lelieteelt Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Sa! zoekt bijzondere moeders (en vaders) Nieuws 15 uur geleden
Met stoffen uit de buurt kon het team 300 meter vlaggenlijn maken.
Ruim 1100 vlaggetjes verbinden buurt op Koningsdag Nieuws 15 uur geleden
Trainer Joop Gall begrijpt weinig meer van de ontstane situatie bij Jubbega en ziet weinig kans om het seizoen op een sportief correcte manier af te maken.
Volop vraagtekens over positie Jubbega Sport 23 apr, 13:28
Tet en Ben Leenman waren maandag zestig jaar getrouwd.
Tet zag ineens een leuke keeper Nieuws 23 apr, 12:10