Pand Stationsweg Gorredijk.
Pand Stationsweg Gorredijk. Sietse de Boer

‘Mailverkeer raadsleden hoeft niet openbaar’

Nieuws

GORREDIJK Mailverkeer tussen raadsleden onderling en tussen raadsleden en burgers valt niet onder de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Dat stelt de gemeenteraad van Opsterland in een brief aan een inwoner van Terwispel. 

Voor dit mailverkeer maken raadsleden vaak gebruik van privémailadressen. De gemeenteraad als bestuursorgaan heeft geen toegang tot deze mail en draagt daar ook geen verantwoordelijkheid voor, zo staat in de brief te lezen. De griffie concludeert na onderzoek dat de gemeenteraad als totaal wel een bestuursorgaan is waarvoor de Wob geldt, maar dat een individueel raadslid niet werkzaam is onder de verantwoordelijkheid van het bestuursorgaan gemeenteraad. 

Individuele raadsleden zijn elkaar en de gemeenteraad dus ook geen verantwoording verschuldigd. Evenmin kan de gemeenteraad zijn leden aanwijzingen of opdrachten geven, zo luidt de redenatie. Raadsleden handelen in het dagelijks contact met collega-raadsleden en burgers niet als vertegenwoordiger of spreekbuis van de gemeenteraad, maar als vertegenwoordiger van een politieke partij of raadsfractie. Dus in de rol van volksvertegenwoordiger. Daarom kan de gemeenteraad dit mailverkeer ook niet opvragen bij de raadsleden, zo stelt de griffie. 

De kwestie is actueel omdat de inwoner van Terwispel via een uitgebreid Wob-verzoek veel documenten heeft opgevraagd rond het dossier Stationsweg 58 in Gorredijk. Hij wil hier graag een woning bouwen, een plan dat zo bleek eerder, kan rekenen op een meerderheid van de gemeenteraad. Maar om het plan te kunnen realiseren, is wel een wijziging van het bestemmingsplan nodig. 

De inwoner en de gemeente kunnen het onderling niet eens worden over de daarvoor geldende procedures. De inwoner van Terwispel vindt dat Opsterland de bestemming niet moet wijzigen, maar dat een eerdere wijziging van de bestemming moet worden teruggedraaid. De huidige ‘groenbestemming’ is volgens de inwoner in het verleden niet op een correcte wijze tot stand gekomen.

Meer SA!

Afbeelding
MFA De Tynje kan nu echt los Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe expositie bij Galerie Mildam: de natuur als inspiratiebron Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Jubbega wacht nog op eerste punten Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Sânman & Sikke in Witte Kerk Hemrik Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Crossers ontmoeten crossers Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Grootste Beatleshits in De Skâns Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Noorden van Beetsterzwaag nu ook een AED Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
'We hebben weinig tegenwind gehad' Nieuws gisteren