Afbeelding

Vrije taxikeuze lijkt aanstaande

Nieuws

Voor de 158 Wmo-pashouders uit Jubbega en Hoornsterzwaag is het wel duidelijk. Zij hebben schoon genoeg van de ondermaatse dienstverlening van Taxi Witteveen, de contractvervoerder van de gemeente Heerenveen. Zij willen van het taxibedrijf uit Lemmer af en willen vooral zelf hun vervoerder kunnen kiezen.

Een vreemde discussie in de raadzaal van de gemeente Heerenveen maandagavond. De SP die een tweede zwartboek vol klachten over het Wmo-taxivervoer aanbiedt. Een wethouder die zich schaart achter een eigen onderzoek met tegengestelde conclusies en vervolgens toch de kritische pashouders tegemoet komt met een vrije taxikeuze.

Maandagavond kreeg wethouder Jelle Zoetendal een zwartboek met 171 klachten over het Wmo-vervoer in de Oosthoek. Aangeboden door SP-er Annie Jonker uit Jubbega, gesteund door circa vijftig meegereisde pashouders uit de Oosthoek. Het zwartboek is de optelsom van wanprestaties tot 1 november vorig jaar, intussen is de lijst alweer verder aangegroeid, aldus Jonker in de commissievergadering Samenlevingszaken. “Minsken hawwe skjin harren nocht fan Witteveen. Wy wolle frije taxikar en wol per direkt.”

Dorpsgenoot Baukje Boersma, door lichamelijke beperkingen afhankelijk van het Wmo-vervoer, hield namens de pashouders een emotioneel pleidooi voor de terugkeer van de ervaren en gekwalificeerde chauffeurs van voorheen. Volgens Boersma gebruiken inmiddels 44 Oosthoekers hun taxipas niet langer. Zij zijn het vertrouwen in Witteveen verloren, 59 mensen zouden alleen nog in uiterste nood gebruikmaken van hun taxirecht. Voor de wethouder had ze een autostuur meegenomen om weer grip op de vervoerspraktijk te krijgen. “Wij missen een bestuurder in onze gemeente.”

Het zwartboek bevat voor de tweede maal de weerslag van de slechte ervaringen in de Oosthoek met de gemeentelijk contactvervoerder. Al eerder, in juni vorig jaar, nam PvdA-wethouder Zoetendal een eerste zwartboek in ontvangst. Hij beloofde toen de klachten serieus te nemen en ter verbetering voor te leggen aan taxibedrijf Witteveen. De Oosthoekers kregen de toezegging dat ze per brief de voortgang zouden horen. Die brief is er nooit gekomen, aldus actievoerder Jonker ten overstaan van de commissieleden. Wat Zoetendal wel heeft gedaan is onderzoeksbureau Panteia uit Zoetermeer in de arm nemen om onder alle 915 pashouders van Heerenveen de ervaringen met Witteveen te peilen.

De uitkomsten van het tevredenheidonderzoek staan in schril contrast met de beleving in de Oosthoek, zo bleek uit de ambtelijke presentatie van het rapport aan het begin van de commissievergadering. Volgens het rapport waarderen de pashouders de prestaties van Witteveen met het cijfer 7,8. Het taxibedrijf ontving over de 45.000 uitgevoerde ritten slechts 25 klachten, aangevuld met drie klachten bij de gemeente zelf. De bekendmaking van de onderzoeksresultaten leidde tot dusdanig verontwaardigd gehoon op de publieke tribune dat de voorzitter moest ingrijpen. De ouderen uit de Oosthoek lieten overduidelijk blijken dat Panteia hen in ieder geval niet heeft betrokken bij het onderzoek. Geen enkele van de 75 pashouders in Jubbega, bevestigde Annie Jonker. Medeactievoerder Dimph van Ruth concludeerde dat de 171 klachten die zij stuk voor stuk persoonlijk aan Witteveen telefonisch heeft gemeld dus nooit zijn doorgegeven aan de gemeente. Terwijl het taxibedrijf daartoe wel verplicht is.

Wethouder Zoetendal stelt zich vierkant achter het tevredenheidsrapport van Panteia. Maar ondanks het feit dat Heerenveen de optie heeft om nog een jaar met Witteveen door te gaan, stelt de wethouder nu toch een andere koers in te willen slaan. “Wy wolle in raamkontrakt slúte mei meardere oanbieders, sadat minsken sels kieze kinne mei hokker oanbieder se gebrûk meitsje wolle fan it Wmo-ferfier.” Deze opstelling van de wethouder roept vervolgens weer vraagtekens op, bij met name de oppositie. Zo vraagt Pieter van der Mark van D66 zich af hoe de uitkomsten tussen het SP-zwartboek en het gemeentelijk onderzoek zo uiteen kunnen lopen. De beslissing over Wmo-vervoer vanaf augustus 2016 valt in de raadsvergadering van 7 maart.

Meer SA!

Trainer Joop Gall begrijpt weinig meer van de ontstane situatie bij Jubbega en ziet weinig kans om het seizoen op een sportief correcte manier af te maken.
Volop vraagtekens over positie Jubbega Sport 1 uur geleden
Tet en Ben Leenman waren maandag zestig jaar getrouwd.
Tet zag ineens een leuke keeper Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Woningbouw op 'rotte kies' in Gorredijk Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Renovatie sporthal Kortezwaag jaar vertraagd Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Grindpalen als fundering onder wegen Nieuws gisteren
Afbeelding
Meidendag bij voetbalvereniging ODV Wijnjewoude Sport gisteren
Afbeelding
Langezwaag laat zege in slotminuut glippen Sport 21 apr, 17:04
Xander Wagenaar omspeelt de doelman en is op weg naar één van zijn drie doelpunten tegen Franeker.
RWF zet met ruime zege opmars voort Algemeen 20 apr, 19:35