Afbeelding

Open dag Kringloop Gorredijk

Nieuws

Rond de tafels staan grote dozen strategisch opgesteld. Een handige afbeelding maakt direct duidelijk wat erin moet. Porselein, glas, speelgoed, fotolijsten, keukenspullen. Iets verderop, in een plafondhoge stelling, staan groene bakken. “Die zijn voor Brecht en Freddy”, vertelt Rick. Jazeker, hij weet wat er in die speciale bakken moet: “Dingen die oud zijn.” Al jaren verzorgt vrijwilligster Brecht Schaafsma de afdeling antiek.

Grote sorteertafels en rijen dozen zijn het begin van een lange reis door de kringloopwinkel van Gorredijk. ‘Goederen graag binnenzetten’, meldt het papier op de zijingang voor ontvangst van kleine goederen. Afgedankte spullen beginnen hier aan een spannend hergebruik.

Rick is dagbestedingscliënt en dat is een drukke baan. Vandaag staat hij bij de inbreng. “Maar ik werk ook in de kantine, bij de kleding en ik maak de kantine schoon.” Alles keurig verwerkt in een schema dat voor hem en alle andere medewerkers is opgesteld. De ingebrachte spulletjes worden opgeslagen in stellingen. Grote spullen krijgen meteen een prijs en gaan rechtstreeks naar de winkel.

“We ha hjir in hiel soad guod stean, sa as krystspul en boartersguod.” Vaak kunnen ze de hoeveelheid speelgoed niet eens verwerken, zegt begeleider Jan Veldman. “In soad giet ek troch nei oare kringloopwinkels of opkeapers.” En nee, ze nemen niet alles aan. Geen kapotte spullen, bouwmateriaal, orgels en piano’s, videobanden. “En printers ek net. Dêr krije de mannen mei it demontearjen tige smoarge fingers fan.”

De rode en blauwe kratten in de opslagstellingen zijn bestemd voor de prijstafel. Vandaag sorteert Roelie hier de spulletjes op prijsklasse: 0,25 tot en met 2,50 euro. “De prijs weet ik op zich wel, dat komt door ervaring.” Na het plakken van de prijsjes is alles klaar voor het laatste station: de winkel. Suzanne heeft in een ruimte verderop een lucratief baantje. Ze sorteert kleding en vindt in broekzakken en tasjes wel een paar honderd euro per jaar. “Dat komt yn de foaiepot. Dêr ha we straks in persoanielsuitje fan.”

In de test- en recycleafdeling buigt Auke Bakker zich over een laptop. “Ik probeer de inlogcode van deze laptop te omzeilen, want we moeten hem gebruiken voor de open dag.” Hij werkt hier sinds 2001 en volgde een cursus programmeren. “Normaal doe ik het testen van dvd’s, tv’s, camera’s en zo. En ik onderhoud de kleine groentetuin hiernaast.” Ook Willy is een apparatentester. “Wat niet gemaakt kan worden, gaat naar de demontage.” Daar komen de onderdelen in recyclebakken. Elektriciteitssnoer wordt bijvoorbeeld verkocht voor een euro per kilo.

Open dag
De kringloopwinkel aan ’t Kiemke 15 is een werk- en leerbedrijf van WIL, het voormalige Talant, en biedt werk aan 22 cliënten. Donderdag 26 mei (13.00-18.00 uur) is er open dag. “Foaral om nije kliënten te lûken.” Want sinds de veranderingen in de zorg is de kringloopwinkel een Wmo-verhaal geworden, legt Jan Veldman uit. “Fan de ferkeap kin we net bestean. De measte ynkomsten komme fan de kliënten.” Maar voorop staat dat het gewoon een hele fijne dagbesteding is. “En dêr draait it om yn it libben.” Binnenkort online: kringloopgorredijk.nl.

Meer SA!

Afbeelding
Opsterland plaatst kraamverblijven voor vleermuizen Nieuws 3 uur geleden
Ecologen moeten continu bijleren. Zoals hier tijdens een cursus diersporen.
John Melis: 'Geef de vleermuizen nooit de schuld' Nieuws 3 uur geleden
Wethouder Durk Durksz verruilt in Beetsterzwaag tegels voor beplanting.
'Wippe jo ek mei foar mear grien?' Nieuws 3 uur geleden
Jan Falkena geeft ook cursussen eendenkorfvlechten.
'Mear einekuorren, mear einepiken' Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Aanpassing route buurtbus Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column 22 uur geleden
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 23 uur geleden
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 23 uur geleden