Afbeelding
DSC_7459

Henk en Grytsje nemen afscheid van De Skâns

Nieuws
In de ‘huiskamer’ van Gorredijk namen ruim honderdvijftig mensen vorige week woensdag afscheid van Henk de Jong en Grytsje van der Veer. Na dertien jaar De Skâns gaat het horeca-echtpaar verder in Ureterp. “In bysûndere jûn, somtiden emosjoneel.”
Een lange rij vormt zich voor het gastenboek bij de ingang van het sport- en theatercafé in De Skâns. Binnen schudden Henk en Grytsje handen, zo nu en dan een dikke knuffel en veel warme herinneringen. Henk: “It grutste komplimint dat we krigen ha, is dat we der altyd it bêste fan makke ha, dat we sa gastfrij wienen.” Ze deelden lief en leed met bezoekers. “We ha it fantastysk nei’t sin hân. Fansels wienen der ek wol skerpe kantsjes mar De Gordyk wie as in waarm nest.”
Dertien jaar geleden onderging de horeca in De Skâns, na de komst van Henk en Grytsje, een metamorfose. Er werd, letterlijk, meer uit de keuken gehaald zoals buffetten en catering. En het kale sportcafé werd omgetoverd tot een warm en gezellig onderkomen voor alle gebruikers. “Se tochten dat trainingspakken en teatersbesikers net byelkoar koenen, mar it koe wol en it wie in sukses.”
“We ha in protte respekt foar hoe’t se it dien ha en harren belutsenheid.” Iepie en Johannes van der Meulen denken dat ze het horecapaar enorm gaan missen. “We gean de hiele Skâns missen”, meent Johannes. Zijn echtgenote: “We ha altyd in hiel leuk kontakt hân. Ferskriklik jammer dat se fuortgean.”
Hiltje Stoker en dochter Ursula Struiksma spijt het ook dat Henk en Grytsje vertrekken. Hiltje was jarenlang voorzitter van De Zonnebloem. “Fan it begjin ôf wie it super gearwurkjen mei Henk. We kamen altyd fan tefoaren even del om de jûnen troch te praten. Hy stie altyd klear en alles koe. En hy kin mei elkenien opsjitte.” En de grappen en grollen niet te vergeten, vult haar dochter aan. “It giet om hoe hy sels is.” >>

Meer SA!

Afbeelding
Uitje in cabrio Nieuws 56 minuten geleden
Afbeelding
Flaeijel bij dagbesteding Aardemahuys Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
MFA De Tynje kan nu echt los Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe expositie bij Galerie Mildam: de natuur als inspiratiebron Cultuur 3 uur geleden
Afbeelding
Jubbega wacht nog op eerste punten Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Sânman & Sikke in Witte Kerk Hemrik Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Crossers ontmoeten crossers Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Grootste Beatleshits in De Skâns Cultuur 22 uur geleden