Afbeelding
plattegrond 4 maart

Opening Culturele Hoofdstraat met voorproefje LF2018-projecten

Nieuws
Honderden vrijwilligers in heel Opsterland bereiden zich al maanden voor op tal van culturele projecten die dit jaar in het kader van LF2018 worden georganiseerd. Komende zondag (4 maart) presenteert een deel van de organisaties zich aan het publiek tijdens de officiële opening van Culturele Hoofdstraat Beetsterzwaag. Verspreid over de Hoofdstraat, in tal van historische gebouwen en winkels, vertellen bevlogen Opsterlanders hun inspirerende verhalen over wat er dit jaar allemaal voor moois te zien en te beleven is. Een cultureel voorproefje in vele smaken.

Culturele Hoofdstraat

Beetsterzwaag presenteert zich in 2018 als Culturele Hoofdstraat van Europa met een programma vol culturele evenementen van de A7 tot en met Olterterp. Culturele organisaties en ondernemers slaan de handen ineen om gezamenlijk het culturele profiel van Beetsterzwaag te versterken en het dorp een toeristische en economische impuls te geven. Onderdeel van het project is het gebruiken van lege winkelpanden voor een (tijdelijke) nieuwe bestemming.

Kunstweekend Beetsterzwaag

Het jaarlijkse Kunstweekend in Beetsterzwaag (14 en 15 juli) heeft dit jaar ‘De Reiziger’ als thema. Tientallen binnen- en buitenlandse kunstenaars presenteren hun werk, omlijst met onder andere muziek, dans en theater. Tien van de uitverkoren kunstenaars geven zondag een voorproefje. Dansschool Dansida geeft een tapdance-demonstratie en het trio Piet Zwerver, Jan Frederiks en Henk Bloemsma verzorgt muzikale intermezzo’s. Vooruitlopend op een lezing en workshop over IJsland geeft Stal Frá Thrastar een demonstratie met IJslandse paarden.
Locaties: Hoofdstraat 42 expositie 10 kunstenaars; Klaversreed demonstratie IJslandse paarden; ’t Snackbearske muzikale intermezzo’s en op diverse locaties tapdance-demonstratie.

De Griene Weach Bakkeveen

In de dorpsvaart van Bakkeveen verrijst binnenkort een installatie van afval, dat gedurende het seizoen alsmaar groener wordt. Overgroeid met bonen, komkommers, pompoenen en andere groenten transformeert het object van afval in een moestuin. In de oogstmaand wordt de groente geplukt en verwerkt tot een maaltijd voor het dorp. De groei wordt vastgelegd middels timelaps-fotografie. Op 4 maart zijn de installatie op schaal en artist-impressions te zien.
Locatie: Peter Leon Wijn en Spijs

Expositie Tinco Lycklama à Nijeholt

Van 8 juni tot en met 9 september huisvest Beetsterzwaag een tentoonstelling over jonkheer Tinco Lycklama à Nijeholt (1837-1900). Hij werd in Beetsterzwaag geboren en was in het Zuid-Franse Cannes grondlegger van het Musée de la Castre. Een deel van de collectie van dit museum komt deze zomer terug naar Beetsterzwaag. De expositie gaat gepaard met een lezingenprogramma, wekelijks op donderdagavond in het Lycklamahuis, het geboortehuis van Tinco. Op 4 maart zijn een aantal panelen over de reizen van Tinco te zien, aangevuld met filmbeelden en een korte lezing door George Homs, inwoner van Cannes en oprichter van de Tinco Lycklama Foundation.
Locatie: Lycklamahuis

Haren in de Wind Langezwaag

In Langezwaag wordt een bijzondere installatie gebouwd in een replica van de dorpskerk. Vanaf 13 april worden er verhalen verteld over de veerkracht van het leven. Met paardenhaar, muziek en een brullend orgel. Je ruikt en hoort het paard en ervaart een oerkracht. Portretten van dorpsbewoners nemen bezoekers mee in de intimiteit van het alledaagse haren kammen. Deze combinatie van rauwheid en schoonheid spreekt de zintuigen op een onverwachte manier aan. Zondagmiddag zijn de maquette van de installatie en bijzondere objecten van paardenhaar te zien.
Locatie: de Carolinahoeve Fashion & Home

Projectruimte Hoofdstraat 17

De multifunctionele galerieruimte in het voormalige gemeentehuis vormt dit jaar het decor van een aantal bijzondere exposities. Naast de expositie over Tinco Lycklama à Nijeholt, is de projectruimte dit najaar gastheer van een LF2018-project van Tresoar met als motto: Sssstt..! Hier fluistert de tijd. Op zondag 4 maart start de expositie Gates of the (Ant)arctic. Een verhaal in beklijvende beelden van verscheidene reizen die fotograaf Christian Clauwers ondernam naar de uiterste onherbergzame polen van onze planeet.
Locatie: Hoofdstraat 17
[caption id=”attachment_18659” align=”alignnone” width=”900”] Wandeling Koningspad.[/caption]

De Tocht

Het project De Tocht organiseert vier bustochten (9, 10 en 16, 17 juni) die de passagiers door het beekdal van het Koningsdiep/De Boarn voeren. Tijdens de reis worden verhalen verteld over het beekdal en in tenminste zes dorpen verbeelden plaatselijke muziek- en theaterverenigingen en verhalenvertellers een verhaal dat karakteristiek is voor het betreffende dorp. De route gaat van Allardsoog, Bakkeveen, Beetsterzwaag, Nij Beets, Aldeboarn en Akkrum naar Jirnsum en in tegengestelde richting. Tijdens de culturele proeverij worden verhalen verteld.
Locatie: Restaurant Lyf’s

ANGELINAXRIJKS

Een project van Studio Angelina uit Beetsterzwaag, waarbij schilderijen van ‘oude meesters’ uit het Rijksmuseum digitaal worden bewerkt en vervolgens geprint op grote doeken. Het frisse kleurgebruik laat de schilderijen op een nieuwe manier leven. De expositie vindt plaats in het (nog) niet in gebruik zijnde winkelpand aan de Hoofdstraat 25. Een mooi voorbeeld van het tijdelijk herbestemmen van een pand om zo de aantrekkelijkheid van de Culturele Hoofdstraat te vergroten. Op 4 maart is de huidige collectie te zien.
Locatie: Hoofdstraat 25

Koningsdag Beetsterzwaag

Koningsdag in Beetsterzwaag is een begrip in de wijde regio en behoort sinds mensenheugenis tot het culturele erfgoed van het dorp. Bewoners en verenigingen laten jaarlijks hun creativiteit de vrije loop en ontwerpen en bouwen de mooiste wagens voor de traditionele optocht. Om creativiteit bij kinderen te stimuleren, wordt tijdens de viering op 27 april een ‘klieder kledder klats’-wand opgesteld waar jonge bezoekers heerlijk kunnen schilderen. En op 4 maart kan dat ook!
Locatie: tegenover ingang Lycklamapark

Muziekfestival Nij Beets

Op 23 juni organiseren It Damshûs en de Federatie van Opsterlandse Muziekverenigingen een bijzonder festival in Nij Beets. De jaarlijkse boeken- en kunstmarkt wordt muzikaal omlijst door het Spelenderwijs Orkest met jeugdige muzikanten uit Opsterlandse dorpen. ’s Avonds is er het Simmermuzykfestival, een muzikaal spektakel met verschillende muziekverenigingen, voorafgegaan door een ‘streetparade.’ Het Spelenderwijs Orkest verzorgt op 4 maart alvast een muzikaal voorproefje.
Locatie: Ons Huis

Tweede Triënnale van Beetsterzwaag

Na een succesvolle eerste editie in 2015 vindt in 2018 de Tweede Triënnale van Beetsterzwaag plaats. In september is het dorp en omgeving vier dagen lang het decor voor uiteenlopende tentoonstellingen en evenementen. Voor weiden, bossen en wateren die van niemand waren, werd in de middeleeuwen het begrip Almende gebruikt. Met Almende werd ieders gemeenschappelijk aandeel in die gebieden aangeduid. Kunsthuis SYB brengt het begrip terug naar Beetsterzwaag. De Triënnale is een van de projecten uit het Hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân 2018. Op 4 maart biedt SYB, naast informatie over de Triënnale, een presentatie van de 24-uurs residencies van (pas afgestudeerde) studenten van Academie Minerva.
Locatie: Kunsthuis SYB

Literair Snacken

In het najaar is De Jong’s Cafetaria de enige huiskamersnackbar van Fryslân, het decor van literaire talkshows. Terwijl de kroketten en frikandellen zich wentelen in een jasje van hete olie dragen auteurs voor uit eigen werk en vertellen ze over hun drijfveren en thema’s. Op 4 maart verzorgt Douwe Kootstra een voorproefje in de huiskamer van Sjoerd en Anneke. Deze schrijver en columnist van onder andere Omrop Fryslân en It Fryske Gea vertelt verhalen waar je warm van wordt.
Locatie: De Jong’s Cafetaria

Bourgondisch Beetsterzwaag

Culinair en cultureel festival Bourgondisch Beetsterzwaag beleeft in 2018 haar vierde editie. Op 8 en 9 september worden alle zintuigen geprikkeld in het prachtige Lycklamapark, direct aan de Culturele Hoofdstraat. Met een culinaire line-up van foodtrucks en lokale smaakmakers en een verrassend muziek- en theaterprogramma. Als voorloper programmeert de festivalleiding zondagmiddag de band Frilly Fish. De bandleden, afkomstig uit Beetsterzwaag en Drachten, spelen een aanstekelijke mix van Engels- en Nederlandstalige hits uit de jaren 60 en 70.
Locatie: Café De Posthoorn

Museum Opsterlân

Het museum in Gorredijk brengt in dit bijzondere jaar een aantal bijzondere exposities en projecten. Vanaf 11 maart loopt het project Kinderen van de Jister, waarin kunstenaar Marc de Jong uit Langezwaag de kinderen uit zijn straat portretteert. Op 8 april start de expositie Down to Earth, met objecten en meubels van turf door Dioni ten Busschen. En tenslotte staat vanaf 11 augustus de kunstexpositie Het Friese Paard centraal, door vijftien landelijk bekende kunstenaars verbeeld in verschillende disciplines: schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie.
Locatie: Restaurant Prins Heerlijck

Filmhuis Beetsterzwaag

Beetsterzwaag heeft in 2018 een heus eigen filmhuis. Op vijf woensdagen in het voor- en najaar worden steeds drie films vertoond; ’s ochtends gericht op senioren, ’s middags voor de jeugd en ’s avonds voor liefhebbers van kwaliteitsfilms. Het programma wordt samengesteld met inspiratie van de artistieke leiding van het Noordelijk Film Festival en Filmhuis Slieker (Leeuwarden). Zondagmiddag 4 maart kan het publiek genieten van korte films die de afgelopen jaren zijn ingezonden voor de New Generation-competitie van het Noordelijk Film Festival: Tussentijd, Drie mensen vinden een auto en Skógafoss.
Locatie: Ons Huis

Officiële opening

Op zondag 4 maart om 15.00 uur opent burgemeester Ellen van Selm de Culturele Hoofdstraat van Europa officieel op het plein voor het gemeentehuis. Aansluitend start de culturele proeverij die tot 19.00 uur duurt. Op zondagmiddag zijn ook alle horecagelegenheden en de meeste winkels in Beetsterzwaag open.

Winkelen op zondagmiddag

In het kader van de opening van de Culturele Hoofdstraat zijn naast de genoemde locaties met projecten de volgende winkels en horecagelegenheden in Beetsterzwaag en Olterterp op zondagmiddag 4 maart open: Hotel-Restaurant Het Witte Huis, Bilderberg Landgoed Lauswolt, Tsiis, YellowHouse, 14 in Dozijn, Goudsmidse Van der Velde, Cycle Centro, Kruidvat, Cel 48, DIO Ans, PLUS Supermarkt, Heidi’s Clothes en restaurant Baboeshka.
 
 

Meer SA!

Afbeelding
Een week (terug) naar Kyiv Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
De Opdracht wint ANWB Verkeersplein Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Herfst in de zomer Column 14 uur geleden
Afbeelding
Johannes Veenema wol wat delsette mei De Gordyk Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Opsterland start met PeuterPlus Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
'Ik woe altyd al ûndernimmer wurde' Ondernemen 18 uur geleden
Afbeelding
Maatregelen rond Koningsdiep gericht op sponswerking Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Bezwaar kleine windmolen ongegrond Nieuws 3 okt., 15:56