Sportbijlage.
Sportbijlage. Sportbijlage.Jan Witteveen.

Controle op alcohol? Graag!

Nieuws
Een clubkantine waar geen alcohol wordt geschonken is ondenkbaar, dat hoeft geen betoog. Bier is bij uitstek het smeermiddel voor de sociale cohesie binnen verenigingen. Maar hoe gaan sportverenigingen om met overmatig drankgebruik? En hoe zit het met de jeugd onder de 18?

Tap dicht

Bij THOR in Lippenhuizen gaat twee uur na de wedstrijd de tap dicht. Maar nu de sport in een mfa is ondergebracht is dat weleens lastig. Bijvoorbeeld op zaterdag, wanneer de kantine soms korte tijd later alweer opengaat voor het klaverjassen. Voorzitter Jan Witteveen: “Dan moatst de trochdrinkers eigenlik oansprekke, mar dêr hikke de barfertsjintwurdigers wolris tsjinoan. It giet faak om minsken út it doarp. Moatst dan sizze: do gjin bier mear?”
Beleid en uitvoering komen dus niet altijd bij elkaar zoals je wilt. Toeschouwers langs de lijn met een biertje in de hand komt bij THOR niet meer voor sinds de ingebruikname van het nieuwe sportcomplex. “Alcohol komt it terras net mear ôf.”
In de drukte bij de thuiswedstrijden van LDODK is dat weleens moeilijk te controleren, erkent voorzitter Gouke de Vries. Hij gaat er dan ook van uit dat omstanders er iets van zeggen.
Geen bier langs het veld bij Rugby Club De Wrotters, zegt voorzitter Johan Teake Dekker. “Tidens de wedstriid wurdt der net skonken.” Na afloop kan het nogal eens laat worden als de moegestreden teams gebroederlijk nabeschouwen. Gezelligheid houdt zich niet aan tijd. “Op jeugddagen is de taap ek standaard ticht. Dat is binnen de feriening ek gjin diskusje.”
Zowel LDODK als THOR hanteert de stelregel: geen alcohol als je het wedstrijdtenue nog aan hebt. Witteveen moet zijn spelers er nog weleens aan herinneren. Bij de korfbalclub heeft iedereen dat strak tussen de oren, aldus De Vries. “Wy wolle gjin spilers yn shirt mei bier yn de krante of op ynternet. Dat stiet ek yn de gedrachregels.”

Vragen naar ID

Wethouder Libbe de Vries van de gemeente Opsterland vraagt hoe de verenigingen omgaan met het alcoholverbod voor jeugd onder de 18. En wat vinden ze van de gemeentelijke handhaving met mystery guests? Dekker juicht de controles toe. Zo’n onaangekondigd bezoek bevestigt voor barvrijwilligers dat het de moeite loont. Zouden ze niet plaatsvinden dan sluipt verslapping erin met kans op nare boetes.
Ook Witteveen is niet benauwd. “De jeugd makket der gjin punt fan dat se harren ID-bewiis sjen litte moatte. Dat binne sy wol wend.” De moeilijkheid ligt meer bij jongeren die bier doorsluizen naar minderjarige kompanen, dat valt voor de barmensen nauwelijks te overzien. En wat te doen als ouders zelf hun minderjarig kind een biertje voorzetten. Je kunt met de jeugd geen discussie voeren als de ouders er niet bij stilstaan, aldus de THOR-voorzitter. “Ik rin wolris nei ien ûnder de 18 ta, pak it bier fuort en set der in kola foar yn it plak. Dy boadskip wurdt dan wol begrepen. Maar goed, dat kin ik allinnich dwaan omdat ik foarsitter bin.”
Dit artikel is onderdeel van een serie van drie naar aanleiding van een ronde tafelgesprek over de gezonde sportvereniging. Deelnemers: wethouder Libbe de Vries (gemeente Opsterland), Gouke de Vries (voorzitter korfbalvereniging LDODK Terwispel/Gorredijk), Jan Witteveen (voorzitter omnivereniging THOR Lippenhuizen), Johan Teake Dekker (voorzitter Rugby Club De Wrotters Gorredijk), Ilse Sjonger (buurtsportcoach) en Hieke Ferwerda (beleidsambtenaar gemeente Opsterland).
[caption id=”attachment_22716” align=”alignnone” width=”900”] Gouke de Vries, Johan Teake Dekker, Jan WItteveen en Libbe de Vries.[/caption]

Meer SA!

Trainer Joop Gall begrijpt weinig meer van de ontstane situatie bij Jubbega en ziet weinig kans om het seizoen op een sportief correcte manier af te maken.
Volop vraagtekens over positie Jubbega Sport 16 uur geleden
Tet en Ben Leenman waren maandag zestig jaar getrouwd.
Tet zag ineens een leuke keeper Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Woningbouw op 'rotte kies' in Gorredijk Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Renovatie sporthal Kortezwaag jaar vertraagd Nieuws 22 apr, 20:07
Afbeelding
Grindpalen als fundering onder wegen Nieuws 22 apr, 14:14
Afbeelding
Meidendag bij voetbalvereniging ODV Wijnjewoude Sport 22 apr, 14:13
Afbeelding
Langezwaag laat zege in slotminuut glippen Sport 21 apr, 17:04
Xander Wagenaar omspeelt de doelman en is op weg naar één van zijn drie doelpunten tegen Franeker.
RWF zet met ruime zege opmars voort Algemeen 20 apr, 19:35