Bourgondisch Festival Beetsterzwaag.
Bourgondisch Festival Beetsterzwaag. Bourgondisch Festival Beetsterzwaag.

Het goede leven van Bourgondisch Beetsterzwaag

Nieuws
Bourgondisch Beetsterzwaag, de openluchtviering van het goede leven in het Lycklamapark, beleeft komend weekend zijn vierde jaargang. Georganiseerd door een bijzondere combinatie van tientallen vrijwilligers en de horecaondernemers uit het dorp. Zonder elkaar zou het tweedaagse evenement niet mogelijk zijn.
Gerben Bergstra, uitbater van het Witte Huis in Olterterp en voorzitter van de Stichting Bourgondisch Beetsterzwaag, schaakt deze weken op twee borden tegelijk. “Dit is net de periode dat de parttimers van het Witte Huis hun studie weer oppakken en eigenlijk zou ik me nu moeten bezighouden met het dichten van de gaten in het rooster van de bediening. Maar ik kom er niet echt aan toe.” De voorbereidingen voor Bourgondisch Beetsterzwaag slokken vrijwel al zijn tijd op. De hectiek die het festival met zich meebrengt is volgens Bergstra ook de reden dat niet alle horecaondernemers uit het dorp meedoen. “Je zaak draait gewoon door, dat moet je wel kunnen opvangen. Sommigen lukt dat gewoonweg niet.”
[caption id=”attachment_21898” align=”alignnone” width=”900”] Gerben Bergstra.[/caption]

Impact

Met vakbroeders Jaap en Jurjen Eerdmans van restaurant Prins Heerlijck vormt Bergstra het bestuur van de festivalstichting. Vorig jaar nam het horecadrietal het stokje over van de initiatiefnemers van het eerste uur. De bestuurswisseling maakt van Bourgondisch Beetsterzwaag nog geen horecafeest, benadrukt Bergstra. “Het festival steunt op twee pijlers: de vrijwilligers en de horecadeelnemers. Die twee kunnen niet zonder elkaar. Als bestuur behoren we tot de vrijwilligersgroep, de stichting maakt geen winst. “Ons doel is een sfeervol dorpsfeest neer te zetten. De impact daarvan zie je de rest van het jaar terug in Beetsterzwaag.”
De foodtrucks van buiten moeten wat aparts te bieden hebben en elkaar aanvullen, aldus Bergstra. De culinaire hoogtepunten komen vooral uit de eigen keukens van de lokale smaakmakers. Naast de restaurants uit het dorp geven dit jaar ook Culivents uit Gorredijk en Het Spijshuys uit Boornbergum acte de présence.
Dat de organisatie in handen is van de restauranthouders biedt voordelen, aldus Bergstra. “Wij kunnen een beroep doen op onze relaties.” Zo heeft hij als hoofdsponsor van VV De Sweach het eerste elftal bereid gevonden om te helpen met de opbouw. “We maken gebruik van de ingangen die we hebben: Van Wijnen bouwt het podium op, Van der Wiel zorgt voor de aardappelkisten. Mijn koffieleverancier zet weer een apparaat neer voor de vrijwilligers. Maar ook eigen ondernemers uit het dorp zoals klusjesman Harm de Graaf en Willem Brink met zijn heftruck doen belangeloos mee. Daar ligt onze kracht.” De circa vijftig vrijwilligers worden ruimhartig bedeeld met festivalmuntjes en na afloop nog eens met een apart feest.

Piemelfontein

Als het weer meezit, en daar ziet het naar uit, rekent Bergstra op minstens achtduizend bezoekers. Dat in Drachten tegelijkertijd een foodtruckfestival plaatsvindt, brengt hem niet uit evenwicht. Het maakt niet echt uit, de organisatie gaat uit van de eigen kracht. Vorig jaar bokste het culinair festival ook op tegen een keur aan andere evenementen en liep het evengoed storm op de zondag. “Het wordt druk in het dorp, want Bourgondisch Beetsterzwaag valt samen met de Triënale van Kunsthuis Syb en de Monumentendag.”
Als blikvanger haalt het festival dit jaar de ‘Piemelfontein’ naar het Lyklamapark. Echt grote artiestennamen ontbreken deze editie. Doelbewust, aldus Bergstra. “Vorig jaar stalen de Amazing Stroopwafels de show door tussen het publiek hun kunsten te vertonen. Die losse Oerolsfeer past bij Bourgondisch Beetsterzwaag. Het publiek komt tenslotte voor de gezelligheid en om lekker met elkaar te kletsen. We hebben dan ook een programma samengesteld van bandjes en straattheatermakers die zich op het gras onder de bezoekers mengen en voor reuring zorgen. De directe verbinding zoeken is toch waar Bourgondisch Beetsterzwaag om draait.”

Programma

Bourgondisch Beetsterzwaag begint op zaterdag 8 september om 15.00 uur met een optreden van Summer Brass Collective. Het laatste optreden op zaterdag is om 23.30 uur van DJ Rogier. Op zondag 9 september zorgt DJ Rogier zowel voor de opening (14.00 uur) als sluiting (20.30 uur) van het programma. Gedurende het weekend treden verder op: Friction & the Roots Drivers, Frilly Fish, Liset hand Lost & Found, Boys named Sue, Two Faces, Captain Darlin’en Nootoir. www.bourgondischbeetsterzwaag.nl
Culinair Het culinaire gedeelte van het festival bestaat onder andere uit lokale smaakmakers, ondernemers uit Beetsterzwaag en omgeving die iets bijzonders klaar maken. Aanwezig zijn: Bistro Nijeholt, Het Spijshuys, Thomas-Kookt, Culivents en De Jong’s IJs. Daarnaast zijn er diverse foodtrucks op het festivalterrein met onder andere verse biologische friet met een Spaans tintje van Las Fritas, Vitamine Bo’s smoothies, TopThaiThuis, Señor Churro, de grote houtoven van Roast Outdoor, de Zuid-Afrikaanse Patricks’s Braai, House of Taste, Paul’s Surinaamse Broodjes, Dolly’s Kip Specials en Vitamine Bo’s soepen

Pauperfontein

Op Bourgondisch Beetsterzwaag dit jaar een speciale plek voor de Pauperfontein, ook wel piemelfontein genoemd. Een constructie met honderden piemels die door een kunstenaarscollectief is gemaakt als protest tegen het LF2018-project ’11 Fountains’ waarvoor elf buitenlandse kunstenaars in de ieder van de elf Friese steden een bijzondere fontein bouwden. Het gevaarte is 8,5 meter hoof en heeft een omtrek van 6 meter. Kern van de fontein is een openbaar toilet. Zodra iemand daar zijn of haar behoefte doet, begint de fontein te spuiten.

Meer SA!

Afbeelding
Uitje in cabrio Nieuws 7 minuten geleden
Afbeelding
Flaeijel bij dagbesteding Aardemahuys Nieuws 12 minuten geleden
Afbeelding
MFA De Tynje kan nu echt los Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe expositie bij Galerie Mildam: de natuur als inspiratiebron Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Jubbega wacht nog op eerste punten Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Sânman & Sikke in Witte Kerk Hemrik Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Crossers ontmoeten crossers Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Grootste Beatleshits in De Skâns Cultuur 22 uur geleden