Wethouder Libbe de Vries.
Wethouder Libbe de Vries. Wethouder Libbe de Vries.

Libbe de Vries: opkomen voor wie het minder heeft

Nieuws
Het ouderlijk huis was bijzonder en vormend. Libbe de Vries is een nakomertje. Zijn moeder, baken in het gezin, overleed jong. Het was ook een rood nest. Niet gek dus dat Libbe politiek actief werd bij de PvdA. Na een onderwijscarrière is hij sinds kort wethouder in de gemeente Opsterland.
Hij is een onderwijsman in hart en nieren, stond jarenlang voor de klas in Terwispel en zijn huidige woonplaats Frieschepalen. Later was Libbe de Vries (61) jarenlang onderwijsmanager; eerst in Opsterland, later in Marum. Als nieuwe wethouder geeft hij de komende jaren het onderwijsbeleid in Opsterland mee vorm, ook al heeft een gemeente hierin nog een beperkte rol. “Doe’t ik direkteur fan in skoalle wie, wie ik bliid dat it ûnderwiis wat mear los kaam te stean fan de gemeente. Dat is ek goed.” Toch ziet de nieuwe wethouder best nog een belangrijke rol. “Underwiis en soarch komme hieltyd tichter byelkoar te stean. En dy ôfstimming kin noch folle better. Dêr hat myn hert ek altyd lein, by de bern dy’t it muoiliker ha om mei te kommen.”
Nakomertje Hij groeide met politiek op, heit was pacifist en zat aan de linkerkant van de PvdA. “Syn broer wie kommunist. Us heit siet ek yn it lokale PvdA-bestjoer. De soarchmaatskippy stie by ús altyd op de aginda.” Zijn wieg stond in Aldskoat, als nakomertje met een 19 jaar oudere zus en een 16 jaar oudere broer. “Dat is in spesjale posysje, je groeie foaral op tusken âldere minsken.” Vader was een hardwerkende vertegenwoordiger, weinig thuis; overdag verkocht hij fietsen en ’s avonds naaimachines. Moeder was de houvast binnen het gezin. Haar overlijden, Libbe was 18, was belangrijk in zijn vorming. Vader ging met pensioen om voor zijn jongste zoon te zorgen, maar die trok een jaar later al in bij Lia, nog steeds zijn vrouw. Samen hebben ze twee zonen, nu 28 en 26 jaar oud.
Ondanks een mooi atheneumdiploma zat een universitaire studie er, gezien de thuissituatie, niet in. “Dus waard it de PA, de oplieding ta ûnderwizer, de universiteit foar de earmen.” Spijt heeft hij er geen moment van gehad. Had hij mogen studeren, dan was het waarschijnlijk ook iets met onderwijs geworden.
Niet uitgestippeld Toen hij werk buiten de gemeente Opsterland kreeg, werd De Vries actief binnen de lokale PvdA. Na jaren steunfractie volgde vier jaar geleden het raadslidmaatschap. De weg naar wethouder was niet uitgestippeld. “Ik hie der noait oer neitocht, oant de eardere wethâlder Piet van Dijk ris sei dat hy yn my wol in wethâlder seach.” Langzaam rijpte het idee. De Vries ziet zichzelf als een ervaren bestuurder. “It ûnderwiis en in gemeente lykje wol wat op elkoar.” Met De Vries keert de PvdA na acht jaar afwezigheid terug in het gemeentebestuur. “Wy binne in bestjoerdersparty en ha ús de lêste jierren konstruktyf opsteld. Wol opposysjepartij, mar net oeral tsjinoan skoppe. Dat wy no yn it kolleezje sitte is dêr wol it gefolch fan.”
Naast onderwijs en het sociaal domein heeft de ervaren zanger en toneelman De Vries ook cultuur in portefeuille. “Kultuer is folle mear as in utering fan keunst, it is ek goed foar de persoanlike ûntwikkeling.” Als jonge leerkracht op ‘t Ambyld in Terwispel stond De Vries mee aan de wieg van het veel geroemde IMV-muziekonderwijs in Opsterland. “Dat wie fanút de gedachte dat elk bern meidocht in belangryke stap. Ik bin bliid dat it der noch hieltyd is.”
 

Meer SA!

Afbeelding
Kunsthuis SYB: Fries dada-erfgoed Cultuur 2 uur geleden
Klaas en Engbert Frieswijk bij de Amerikaanse Greyhound.
'Dizze bus hat fan Boney M. west' Nieuws 4 uur geleden
Joop Gall en de spelers van Jubbega willen het seizoen afmaken en gaan daarmee in tegen het bestuur van de voetbalvereniging
Trainer en spelers Jubbega willen seizoen afmaken Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Opsterland handhaaft verbod lelieteelt Nieuws 5 uur geleden
Fenna de Vos in de showroom aan de Bûtewei.
Fenna over het belang van passende lingerie Ondernemen 18 apr, 12:39
Rudy Van Den Broeck en Marijke Dierick van Appels Korfbalclub vermaakten zich prima in Jubbega.
Belgische korfballers genieten in Jubbega Sport 18 apr, 12:25
Christiaan Schipper
AI in hypotheekadvies: samen sterker Column 18 apr, 11:19
Afbeelding
Sonsorloop jeugdspelers bij Heerenveen Sport 18 apr, 09:02