Afbeelding
Schoolweg-Jubbega

Mix aan woningen in groeiplan Schoolweg Jubbega

Nieuws
Waar professionals geen antwoord weten voor het braakliggende terrein aan de haak Schoolweg/Ekke Dijkstraweg, puzzelt een bescheiden maar doortastend groepje inwoners van Jubbega zelf een woningplan bij elkaar. Voorlopig resultaat: een flexibele mix van vrijstaande huizen met een plukje senioren- annex starterswoningen en een bescheiden tweelaags appartementengebouw. “As der earst mar ris ien begjint te bouwen dan folgje oaren wol.”
Die ene is al aanwezig op de inwonersbijeenkomst, maandagavond in De Kompenije. Wietze en Janneke Blaauw hebben meer dan vrijblijvende interesse, ze hebben zelfs al een bouwtekening paraat. “Mar wy wolle in gewoan hûs, frijsteand en mei oerstekkende dakrânen.” Projectcoördinator Hans van Zwieten legt meteen de kaarten op tafel. Bouwvoorschriften, kavelindeling, woningtypen, alles is voor de gemeente bespreekbaar. “De gemeente zit al jaren met het stuk bouwgrond in de maag. Na alle vruchteloze pogingen uit het verleden kloppen we vanavond dan ook blanco bij jullie aan. Wat wil het dorp zelf?”

Problemen

Het voormalige schoolterrein aan de rand van Jubbega lijkt op het eerste gezicht niet moeilijk in te vullen. Een haak van grondgebonden woningen op rij en klaar. Maar daar zit hem nu juist de kneep. De diepe kavels die zo ontstaan zijn door de grondprijs onverkoopbaar. Bovendien blijkt uit eerder marktonderzoek dat de bouw van senioren- en starterswoningen meer kans van slagen biedt. Dat beeld herkennen de aanwezigen. Hoewel veel ouderen uit het dorp intussen hun heil al elders hebben gezocht en de jongeren naar Gorredijk verkassen. Bij de bewering van woningcorporatie Accolade dat Jubbega voldoende huurwoningen telt, wordt de kanttekening geplaatst dat die vooral worden toegewezen aan mensen van buiten. Hoe dan ook, Accolade doet niet mee, weet Van Zwieten.

Ruitjesplattegrond

Zien bouwen doet bouwen, is ook de overtuiging van de gemeente. Een pragmatische start kan de boel vlot trekken en uitmonden in een groeiplan. Wijkmanager Annie Stelma stelt voor om aan twee tafels te brainstormen op grote vellen met ruitjesplattegrond. Aan tafel bij de familie Blaauw is hun gedroomde huis het uitgangspunt. “Wy ha it plakje op ‘e hoeke yn de holle. Mar wat kin dêr? En wat komt deromhinne?” De Blaauws hebben geen trek in inkijk achter huis. Al discussiërend, puzzelend en schetsend ontstaan zo aan beide tafels de eerste contouren.
Beide tafels komen in grote lijnen tot dezelfde conclusie: het gebiedje valt het best in drieën op te delen. Uit het bij elkaar leggen van de twee schetsontwerpen komt een combinatie voort van duurdere en goedkopere woningen. Een rijtje senioren- en starterswoningen met bescheiden tuin aan een doodlopend straatje dat aansluit op de Ekke Dijkstraweg. Een aantal vrijstaande huizen op kavels aan de Schoolweg. Met op de hoek van het Sluiswegje tien appartementen in twee lagen. Ruwweg een mix van 19 woningen, de flexibiliteit in het ontwerp staat open voor aanpassingen.
“It doarp sil witte wolle wat it kostet.” Van Zwieten belooft meteen te gaan rekenen. “Maar ik moet ook langs de wethouder.” Het wel of niet doorgaan van de appartementen heeft weer invloed op de grondprijs. Binnen twee maanden verwacht hij duidelijkheid te kunnen verschaffen.

Meer SA!

Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column 8 uur geleden
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 9 uur geleden
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Veel vragen over handhaving van lelieteelt Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Sa! zoekt bijzondere moeders (en vaders) Nieuws 9 uur geleden
Met stoffen uit de buurt kon het team 300 meter vlaggenlijn maken.
Ruim 1100 vlaggetjes verbinden buurt op Koningsdag Nieuws 9 uur geleden
Trainer Joop Gall begrijpt weinig meer van de ontstane situatie bij Jubbega en ziet weinig kans om het seizoen op een sportief correcte manier af te maken.
Volop vraagtekens over positie Jubbega Sport 23 apr, 13:28
Tet en Ben Leenman waren maandag zestig jaar getrouwd.
Tet zag ineens een leuke keeper Nieuws 23 apr, 12:10