Winterfair Gorredijk.
Winterfair Gorredijk. Winterfair Gorredijk.

Gezellig en druk op Winterfair Gorredijk

Nieuws
Op een van de overvolle parkeerterreinen zoeken Gert en Annie een plekje voor hun auto. Dat valt nog niet mee. “We hebben al drie rondjes gereden”, verzucht Gert terwijl hij zijn geluk beproeft op het terrein bij De Skâns. Langzaam maar verder zoeken naar een plekje dus op deze drukke zondag van de Winterfair in Gorredijk.
“Oma, kijk daar eens!”, zachtjes gakkend schuifelt een koppel ganzen door de drukte op de Langewal. In hun kielzog wandelt de ganzenhoedster zachtjes rinkelend met haar staf, vriendelijk lachend en zwaaiend naar het fairbezoek. De pony voor de wagen van de kerstman heeft er wat meer moeite mee: steigerend zoekt het dier een weg door de soms nauwe doorgangen.
Ondanks wat motregen en een later buitje, is het een fijne sfeer op de Winterfair. Hoge hoeden, lange rokken, de meeste verkopers zijn in Dickensstijl gekomen. Een korps speelt herkenbare kerstliederen her en der op de markt, er wordt een musical gespeeld op het museumterrein, een koor zingt prachtige liederen en er worden gratis mandarijnen uitgedeeld vanaf een houten handkar.

Gekocht wordt er ook, heel veel zelfs bij de stand van de Rinsma Nepal Foundation (RNF). Werknemers en gasten van Rinsma doneerden hun eigen kleding voor de verkoop. En dat gaat rap, stelt RNF-bestuurslid Dick Beumer tevreden vast. De fair is nog maar een uurtje open en nu al zijn twee volle rekken kleding verkocht. “Vorig jaar bracht de verkoop 2.100 euro op, daar gaan we dit jaar wel overheen”, zegt Beumer. Over twee à drie jaar wil hij het project, het naaiatelier in het Nepalese dorp Charpane, schuldenvrij overdragen. “Het gebouw is nu klaar en per week maken ze zeshonderd schooluniformen.”
Voor wie nog een laatste kerstcadeautje zoekt, is er genoeg: warme wintersokken, vintage reclameborden, vogelhuisjes en –lekkernijen, winkelopruimingen. “Die is leuk hè?”, twijfelt een oudere dame bij de stand met houtsnijwerk en ingelijst verlichte knipkunst. Nee, dat schilderijtje met kerstmannetjes is niet voor haar kleinzoon. “Die is voor oma.” Een groepje nonnen komt lachend voorbij. Wat gaan ze doen? “Een musical om twee uur bij het museum.”
Charles Dickens himself zorgt voor dikke pret als standwerker. “Jo betelje allinne de ynhâld fan it pûdsje”, prijst hij zijn waar aan bij voorbijgangers. “Wêr krij jo dat tsjintwurdich noch?” En daar gaan ze, met tassenvol brengt hij de supermarktspullen aan de man/vrouw. En dat is nog best een zware sjouw zo aan het begin van de markt, verzucht een gelukkige koper.

De groeten van Sa!
Tijdens de Winterfair, afgelopen zondag, dook Sa!-collega Siebe Kuipers overal onverwacht op. Gekleed in passend tenue en voorzien van een camera zetten hij honderden bezoekers op de foto. Mensen die via Sa! de kerstgroeten overbrengen. U vindt de foto’s terug op de Facebookpagina van Sa! Media

Meer SA!

Fenna de Vos in de showroom aan de Bûtewei.
Fenna over het belang van passende lingerie Ondernemen 8 uur geleden
Rudy Van Den Broeck en Marijke Dierick van Appels Korfbalclub vermaakten zich prima in Jubbega.
Belgische korfballers genieten in Jubbega Sport 8 uur geleden
Christiaan Schipper
AI in hypotheekadvies: samen sterker Column 9 uur geleden
Afbeelding
Sonsorloop jeugdspelers bij Heerenveen Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Fries Fondsen Forum in Gorredijk Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe speeltuin in Katlijk geopend Nieuws 11 uur geleden
Joop Gall was zaterdag voor de laatste keer als trainer actief voor Jubbega.
Jubbega uit competitie: 'Binne der net grutsk op' Sport 17 apr, 17:03
Jubbega speelde afgelopen weekend tegen Blauw Wit '34 de laatste wedstrijd van het seizoen
Jubbega trekt eerste elftal terug en degradeert Sport 17 apr, 12:20