Afbeelding
4

Nieuw: Moanne fan it Erfskip

Nieuws
Geschiedenis is niet alleen leerzaam en interessant, maar ook heel leuk. Lezers reageren bij Sa! vaak positief op artikelen rond historische onderwerpen. Ze zijn nieuwsgierig naar de historie van hun eigen omgeving. Daarom organiseert Sa! de Moanne fan it Erfskip, onze lokale variant op de landelijke Maand van de Geschiedenis. Samen met musea, historische verenigingen en andere geschiedenisliefhebbers is een maand vol activiteiten samengesteld. Een overzicht.
Za 12 oktober | Excursie Waterpeilen rond Nij Beets De veenweideproblematiek, met verschillende waterpeilen en bodemdaling, is goed zichtbaar ten westen van Nij Beets. Het programma start bij het Sudergemaal, met een demonstratie en een foto-expositie over De Deelen. Daarna volgt een vaartocht door het Koningsdiep naar Piers’s Hiem. Onderweg vertelt gids Arjen Dijkstra over het gebied, de waterbeheersing en de verschillende waterpeilen. Ook de geschiedenis van het Zilverkanaal komt aan de orde. Aanvang: 13.30 uur; Deelname: 12,50 euro p.p. Aanmelden via redactie@sa24.nl.
Wo 16 oktober | Verteloptreden Verhalen over Tjepke Nawijn Verhalenverteller Baukje Koolhaas (Wijnjewoude) brengt verhalen en gedichten op basis van de ervaringen van meester Tjepke Nawijn, rond 1890 hoofdonderwijzer in Nij Beets. Hij trok zich het leed en de armoede van de (turf)arbeiders en hun gezinnen aan en streed voor betere leef- en werkomstandigheden. Locatie: Museum Opsterlân Gorredijk; Aanvang: 20.00 uur; Entree: 5 euro; vrienden van het museum gratis.
Za 19 oktober | Lezing De zoektocht naar Johannes Hijlkema Hielke de Vries (Langezwaag) dook in het leven van Johannes Hijlkema, geboren in Langezwaag, omgekomen in de Tweede Wereldoorlog aan boord van de onderzeeër O16. Hij kwam in contact met Jannie Bouwhuis, oomzegger van Hijlkema. Samen vertellen ze over de zoektocht naar het leven van Johannes Hijlkema en hun plannen voor volgend jaar. Locatie: Dorpshuis Langezwaag; Aanvang: 15.00 uur; Entree: gratis.
Do 24 oktober | Film Historisch Gorredijk Luit Beenen en Anton Stoelwinder laten filmbeelden zien van Gorredijk in vroeger jaren. Aan bod komen onder andere de film die Stoelwinder in de jaren zestig maakte van Gorredijk. Verder op het programma enkele films die zijn gemaakt door amateurfilmer Klaas Idzinga. Locatie: Stoelwinder Filmproducties Gorredijk; Aanvang: 19.30 uur; Entree: 3,50 euro. Aanmelden via redactie@sa24.nl (beperkt aantal plekken).
Wo 30 oktober | Lezing De NTM in Zuidoost-Friesland De Nederlandsche Tramweg Maatschappij (NTM) was tussen 1880 en 1971 verantwoordelijk voor het tramvervoer en later het busvervoer in deze regio. Melle van der Goot (Ruigahuizen) schreef een boek over de NTM. Klaas Luchtenveld (Jubbega) en Gosse van den Bos (Hemrik) hebben veel fotomateriaal over de tram die tot de jaren zestig door dit gebied reed. Over de geschiedenis van de NTM en de sporen van de tram in het huidige landschap. Locatie: De Skâns Gorredijk; Aanvang: 19.30 uur; Entree: gratis.
Vr 1 november | Lezing Henriette en Grietje Cohen Dr. Myriam Everard vertelt over het leven en werk van Henriette Cohen (Gorredijk 1858-Auschwitz 1943) en haar zuster Grietje (Gorredijk 1862-Amsterdam 1922). Zij waren samen met Wilhelmina Drucker in 1889 mede-oprichtsters van de Vrije Vrouwenvereeniging, belangrijk voor de geschiedenis van de vrouwenbeweging. Locatie: Museum Opsterlân Gorredijk; Aanvang: 19.30 uur; Entree: gratis.
Di 5 november | Lezing Wolter Postma De Historische Vereniging Bakkeveen besteedt dit jaar veel aandacht aan Wolter Postma, een bakker die uitgroeide tot een belangrijke voorman en spreker in de arbeidersbeweging. Later werd hij raadslid en wethouder van de gemeente Opsterland. Fred Hoogenboom vertelt over zijn leven en werk. Locatie: Bakkeveen; Aanvang: 20.00 uur. Entree: gratis
Wo 6 november | Lezing Opsterland en de Eerste Wereldoorlog Kees Bangma en anderen laten in het boek ‘Ver van het Front’ duidelijk zien dat de Eerste Wereldoorlog in Friesland veel meer impact had dan lang is gedacht. Tijdens de research ontdekte Kees een document over de mogelijkheden om een gaarkeuken in Gorredijk in te richten. Over dit en nog meer vertelt Bangma in deze lezing. Locatie: Aepos Nij Beets; Aanvang: 20.00 uur; Entree: 6 euro.
Wo 13 november | Zang Jan de Roas Sjongers / De Reade Hoeke Concert van twee koren met bijzonder repertoire. De Jan de Roas Sjongers (Nieuwehorne) zingen liederen die verband houden met de Tweede Wereldoorlog en verzetsbewegingen. De Reade Hoeke (Heerenveen) zingt oude strijdliederen uit de arbeidersbeweging. Bijzondere liederen met toelichting. Locatie: volgt; Aanvang: 20.00 uur.
Do 14 november | Lezing Jarig en Henk van der Wielen Jarig en later Henk van der Wielen zijn de grondleggers van het volkshogeschoolwerk. De bakermat van ‘omke Jarig’ lag op Allardsoog. Op dat kruispunt van wegen, talen, dialecten en culturen werden in de jaren dertig grenzen verlegd met aandacht voor werkloosheid, integratie tussen stad en platteland, milieu en vitaliteit van het platteland. Nog steeds actuele onderwerpen waarvoor de oplossingen misschien juist op het platteland liggen. Historicus Anko Postma (wethouder Opsterland) legt een link tussen het heden en verleden. Locatie: Allardsoog; Aanvang: 20.00 uur.
Vr 15 november | Lezing N.A.D.-kampen in Hemrik Tijdens de Tweede Wereldoorlog telde Hemrik twee kampen van de Nederlandse Arbeidsdienst: Wurksathe en Sparjebird. Na de oorlog was Sparjebird nog zo’n twee jaar een interneringskamp voor NSB’ers, collaborateurs, moffenmeiden en kinderen van ‘foute’ ouders die heropgevoed moesten worden. Een lokale projectgroep is bezig de sporen van deze kampen weer zichtbaar te maken. Ze vertellen over de geschiedenis, de sporen van het N.A.D.-kamp Sparjebird en hun plannen. Er is muziek: gezongen marsliederen die de arbeidsmannen destijds zongen als ze ’s ochtends als ‘leger met de spade’ naar hun werk liepen. Locatie: Sparjebird Hemrik; Aanvang: 19.00, 20.00 en 21.00 uur (duurt 30 minuten); Entree: gratis.
Za 16 november | Rondleiding Binnenkijken in Beetsterzwaag Beetsterzwaag bezit tal van historische panden. Mooi van buiten, maar vaak ook verrassend van binnen. De Stichting Historisch Beetsterzwaag stelt een rondleiding samen waarin (relatief kleine groepen) bezoekers ook binnen mogen kijken bij enkele monumenten. Locatie: Beetsterzwaag; Aanvang: 14.00 uur; Entree: gratis.
Do 21 november | Lezing |Discussie Monumenten in Opsterland Vrijwilligers van de Stichting Beekdallandschap Koningsdiep|de Boarn inventariseerden in de afgelopen jaren gegevens over ecologie, archeologie, landschap en gebouwen. Bé Lamberts was betrokken bij de inventarisatie van gebouwen en concludeerde dat Opsterland veel verborgen pareltjes bezit die vaak niet beschermd zijn. Opsterland telt wel Rijksmonumenten, maar geen gemeentelijke monumenten. Lamberts houdt eerst een presentatie van enkele monumenten waarna in een paneldiscussie wordt ingegaan op hoe we monumenten kunnen behouden. Locatie: De Buorskip Beetsterzwaag; Aanvang: 19.30 uur; 

Meer SA!

Fenna de Vos in de showroom aan de Bûtewei.
Fenna over het belang van passende lingerie Ondernemen 45 minuten geleden
Rudy Van Den Broeck en Marijke Dierick van Appels Korfbalclub vermaakten zich prima in Jubbega.
Belgische korfballers genieten in Jubbega Sport 59 minuten geleden
Christiaan Schipper
AI in hypotheekadvies: samen sterker Column 2 uur geleden
Afbeelding
Sonsorloop jeugdspelers bij Heerenveen Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Fries Fondsen Forum in Gorredijk Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe speeltuin in Katlijk geopend Nieuws 4 uur geleden
Joop Gall was zaterdag voor de laatste keer als trainer actief voor Jubbega.
Jubbega uit competitie: 'Binne der net grutsk op' Sport 20 uur geleden
Jubbega speelde afgelopen weekend tegen Blauw Wit '34 de laatste wedstrijd van het seizoen
Jubbega trekt eerste elftal terug en degradeert Sport gisteren