Chris Klooster.
Chris Klooster. SIERGERSWOUDE 22-12-2021 Chris Klooster

Voor Chris start 2022 met grote uitdaging

Nieuws
Wat 2022 ook zal brengen, voor Chris Klooster uit Siegerswoude begint het nieuwe jaar met een grote uitdaging. De talentvolle negentienjarige voetballer vertrok op 3 januari voor vier jaar naar het Amerikaanse Franklin Springs waar hij gaat studeren aan en spelen  voor het Emmanuel College. “Ik ha der bot sin yn.”
De middenvelder van zaterdageersteklasser  Drachtster Boys en Eredivisie zaalvoetclub Leekster Eagles stapte maandag op het vliegtuig naar New York waar hij enkele dagen blijft om vervolgens door te reizen naar Franklin Springs  in de Zuidelijke staat Georgia. Hij mag er op kosten van de school vier jaar wonen en studeren en moet als tegenprestatie spelen voor het voetbalteam van het Emmanuel College.
Het onderwijscentrum werd getipt door een Nederlandse scout. Na het bekijken van videobeelden was de trainer snel overtuigd,  hij zag in de Fries een potentiële versterking voor zijn voetbalteam. “Ik moat technysk en taktysk wat tafoegje. Kwa fysyk en úthâldingsfermogen hoeche je  de Amerikanen neat te learen. Ik ha in trainingsprogramma fan harren krigen, dat is pittich”, vertelt Chris in de week voor Kerst.
Hij komt in een internationaal gezelschap terecht. Gaat spelen met onder andere een Oostenrijker en Zuid-Amerikanen. Hij kijkt er naar uit om samen te leven en te sporten met leeftijdsgenoten uit andere culturen. “Ik bin nijsgjirrich,  dy súd-Amerikanen binnen fansels echte winners, mar ek de Amerikaanske sportynstelling liket my moai om mei te meitsjes.”
Het wordt een drukke tijd. Chris gaat twee bachelor studies doen: Digital Media Productions en Business, daarnaast zal het trainen en voetballen veel tijd opslokken. Spelen tegen collegeteams uit de omliggende staten North en South Carolina en Tennessee betekent dat hij veel op pad moet.  “Wy reizgje mei de bus, foar útwedstryden binnen wy trije dagen ûnderweis.”
Hoewel hij eerder in Amerika was, twee maanden Miami Beach voor een Engelse taalcursus, is vier jaar van huis een grote stap. Hij heeft er vertrouwen in. “Ik pas my maklik oan.” Bovendien is Franklin Springs een kleine gemeenschap met net als Siegerswoude zo’n achthonderd inwoners.  Het zal de aanpassing vergemakkelijken. “Ik tink wol dat ik my der thús fiel.”
Van het thuisfront krijgt hij in ieder geval alle steun. Vader Freddy spreekt van een kans die zijn zoon niet mag laten liggen. “Wy ha him stimuleare dit te dwaan. It is in erfaring wer’t hy allinnich mar fan leare kin en folwoeksen fan wurdt. En as hy him dêr net te plak fielt, kin er fansels altyd wer thús komme. Mar miskyn fynt hy it dêr wol sa moai dat hy der bliuwt”
Dat hoopt moeder Elske niet. Zij gunt Chris zijn Amerikaanse avontuur, maar zal haar zoon enorm missen. “Ik wurd somtiden wekker mei in ûnbestindich gefoel. Dan tink ik fan wat is dat, oh ja, ús Chris giet fuort.” Gelukkig kan met de huidige technieken makkelijk contact worden gelegd en Chris denkt minimaal één keer per jaar thuis te komen. “En miskyn gean wy wol nei him ta, it is wol in kâns om ris in kear yn Amerika te sjen”, besluit Elske.

Meer SA!

Trainer Joop Gall begrijpt weinig meer van de ontstane situatie bij Jubbega en ziet weinig kans om het seizoen op een sportief correcte manier af te maken.
Volop vraagtekens over positie Jubbega Sport 11 uur geleden
Tet en Ben Leenman waren maandag zestig jaar getrouwd.
Tet zag ineens een leuke keeper Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Woningbouw op 'rotte kies' in Gorredijk Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Renovatie sporthal Kortezwaag jaar vertraagd Nieuws 22 apr, 20:07
Afbeelding
Grindpalen als fundering onder wegen Nieuws 22 apr, 14:14
Afbeelding
Meidendag bij voetbalvereniging ODV Wijnjewoude Sport 22 apr, 14:13
Afbeelding
Langezwaag laat zege in slotminuut glippen Sport 21 apr, 17:04
Xander Wagenaar omspeelt de doelman en is op weg naar één van zijn drie doelpunten tegen Franeker.
RWF zet met ruime zege opmars voort Algemeen 20 apr, 19:35