Makerslab Bibliotheek
Makerslab Bibliotheek GORREDIJK 15-12-2021 Makerslab Bibliotheek

Makerlab: het kietelen van creativiteit

Nieuws

De laserprinter, 3D-printer en vinylsnijder in het Makerlab in de bibliotheek van Gorredijk komen steeds vaker in actie. En iedere activiteit lokt weer nieuwe activiteit uit. Precies zoals het bedoeld is: ontdekken, begrijpen, maken en delen. Onderzoekers volgen hoe het gaat. Het Makerlab in Gorredijk is onderdeel van een landelijk project. 

Het is een hoek van de bibliotheek die nieuwsgiering maakt. Regelmatig loopt iemand even naar het Makerlab om te kijken wat er te doen is. Precies zoals Roelov Kuipers van de bibliotheek in Gorredijk het graag ziet. “Het delen van kennis, de kern van de bibliotheek, gaat veel verder dan het uitlenen van boeken. Je kunt ook met je handen leren, gewoon door te doen.” Arnold Helmantel omarmt dat idee. Nog geen twee maanden geleden stapte hij eens binnen, omdat hij een artikel over het Makerlab in deze krant had gelezen. “Vroeger had ik een miniatuurspoorbaan. Het bouwen van de omgeving vond ik eigenlijk het leukst. Dat gaat met de nieuwe technieken zoals de 3D-printer en de laserprinter een stuk makkelijker.” Arnold verdiepte zich in Tinkercad, een computertekenprogramma, en maakte op deze manier zijn eerste miniatuurhuisjes. Nu geeft hij al een workshop aan een aantal andere geïnteresseerden. Om hen op gang te helpen in het tekenprogramma. “Het lijkt mij heel leuk om op termijn de gehele, oude Hoofdstraat van Gorredijk op schaal na te bouwen.”

Olievlek

Kuipers vat het hele idee achter het Makerlab samen in ontdekken, begrijpen, maken en delen. “Dat zie je dus nu hier in een paar weken al gebeuren. Iedereen die hier aanwezig is, vertelt het weer verder en zo gaat het als een olievlek werken. Het Makerlab beschikt bijvoorbeeld ook over een vinylsnijder en een apparaat om mokken mee te bedrukken. De afgelopen weken waren er workshops met bijvoorbeeld nieuwkomers. Vrijwilligers van het SeniorWeb helpen bij de activiteiten.
Albert Smeding is al een aantal jaren betrokken bij een vergelijkbaar initiatief in de bibliotheek van Drachten, daar heet het Fablab. “Het is primair bedoeld om mensen te helpen zich te ontwikkelen. Leren met je handen. Ieder dorp zal dat op zijn eigen manier doen. In Drachten zitten veel hightechbedrijven, dat geeft weer een andere dynamiek dan in Gorredijk.” Smeding draagt zelf een mondkapje, bedrukt met een foto van het gezichtsdeel dat onder het mondkapje schuilgaat. Het leidde al tot een verrassende reactie van een biebbezoeker. “Zij werkt op de kinderafdeling in het ziekenhuis en vond het een prachtidee. Kinderen vinden het nu soms best eng, omdat ze niet het gezicht van de ziekenhuismedewerkers zien. Veel mensen zijn best wel creatief, maar doen daar niet zoveel mee. Een Fablab of Makerlab kan die creativiteit aanwakkeren. Je kietelt om iets nieuws te ontdekken en krijgt zo ook een ander publiek in de bieb.”

Zichtbaarheid

Het Makerlab van Gorredijk is een van de vier pilotprojecten in een onderzoek van de Koninklijke Bibliotheek, uitgevoerd door de TU Delft en Hogeschool Rotterdam. Assistent-onderzoeker Mar Munoz kijkt mee naar de effecten van de inrichting van het Makerlab en de integratie met de bieb. “Zichtbaarheid is belangrijk, dat zie je ook in Gorredijk. Mensen stappen spontaan binnen, het is toegankelijk. Daarnaast is het belangrijk om te laten zien wat je hebt gemaakt, zowel in het Makerlab zelf als elders in de bibliotheek.”

Meer SA!

Auke Linstra namens ODV in actie tegen HS'88
ODV gaat vol voor periodesucces Sport 9 minuten geleden
Afbeelding
Paastip: paasbeleving bij Kaasboerderij De Gelder Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Het huis is me de baas Column 4 uur geleden
De Driving Range van Golfclub Lauswolt in Beetsterzwaag.
Weekendtip: open dag bij Golfclub Lauswolt Sport 7 uur geleden
Goudsmid Pepi Hoitinga.
Pepi: trouwringen met ieder een eigen touch Ondernemen 7 uur geleden
Afbeelding
Spannende jacht in Gorredijk Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Meld je nu aan voor webinar: waarom in 2024 een woning kopen? Ondernemen 22 uur geleden
Afbeelding
Fedde en Lieke Column 28 mrt, 12:05