Afbeelding
Glasvezel close-up

Glasvezel in Opsterlandse dorpskernen

Nieuws
Het Opsterlandse buitengebied is al voorzien van glasvezelkabel. Volgend jaar zijn de dorpskernen aan de beurt. DELTA Fiber Netwerk gaat de uitdaging aan. Te beginnen in Gorredijk, Ureterp en Beetsterzwaag. De andere dorpen volgen. Voor alle dorpen geldt: mits een kwart van de adressen meedoet.
Binnen de bebouwde kom maken de meeste bewoners voor internet nu vooral gebruik van de kabel. DELTA Fiber Netwerk wil daar een glasvezelkabel naast leggen. Dat betekent dat de bewoners van de dorpskernen straks de keuze hebben uit twee netwerken. Op de Ziggo-kabel is alleen de provider Ziggo beschikbaar. DELTA Fiber legt een open netwerk aan, waarop in eerste instantie vier providers hun diensten aanbieden: DELTA, Caiway, Helden van Nu en Online.nl. “Na het eerste jaar komen daar meer providers bij”, vertelt Bert Veenstra van DELTA. “Het open netwerk is toegankelijk voor alle providers.”
Het verschil tussen beide netwerken zit vooral in de snelheid van het internet. Veenstra: “De snelheid van glasvezel is betrouwbaarder dan de traditionele koperkabel. De uploadsnelheid van glasvezel is groter dan bij de kabel, de download- en de uploadsnelheden zijn gelijk en niet afhankelijk van afstanden. Elke gebruiker heeft een eigen verbinding met het netwerk en hoeft die dus niet te delen.” Op het aan te leggen glasvezelnetwerk zegt DELTA een uploadsnelheid tot 8 GB te kunnen halen, tegenover 60 MB op de kabel. “Nu we vaker thuiswerken, meer series streamen, online gamen, maar ook langer thuis wonen, is de zekerheid van betrouwbaar en snel internet nog belangrijker geworden. Dat draagt bij aan de leefbaarheid in de dorpen.”

25 procent

De belangstelling van bewoners bepaalt of het glasvezelnetwerk er ook echt komt. DELTA Fiber legt pas aan wanneer minimaal 25 procent van de beschikbare adressen meedoet. Alleen de adressen die nu zijn aangesloten op de kabel komen hiervoor in aanmerking. De adressen die nu geen kabel hebben, zijn zogenaamde witte adressen en die zijn volgens Veenstra al meegenomen in het door Kabelnoord aangelegde netwerk in het buitengebied. Gebruikers van de glasvezelverbinding betalen niet voor het netwerk, ze betalen alleen de provider voor de geleverde diensten.
Bewoners van de dorpskernen van Gorredijk, Beetsterzwaag en Ureterp hebben tot 22 december de tijd om zich aan te melden. Bewoners van de kernen van de overige dorpen hebben tot 2 februari 2022. “We kunnen volgend voorjaar met de aanleg beginnen. Het overleg met de gemeente over de aanleg loopt voorspoedig. De convenanten kunnen binnenkort worden getekend.” Alle Opsterlandse dorpen worden in het project meegenomen, behalve Olterterp en Jonkerslân. Olterterp valt volledig in het buitengebied en is door Kabelnoord meegenomen. Jonkerslân heeft sinds een aantal jaren al een eigen glasvezelnetwerk in het dorp.
DELTA Fiber Netwerk is een commerciële organisatie uit Zeeland die in handen is van onder andere Amerikaanse en Zweedse investeringsmaatschappijen. DELTA Fiber Netwerk werkt graag samen met lokale organisaties in de dorpen. “Zij hoeven onze producten niet te kopen, maar kunnen ons in ruil voor financiële hulp wel in contact brengen met de dorpsbewoners. Wij hebben hier al goede ervaringen mee in andere dorpen in Friesland, zoals Workum en IJlst.” DELTA Fiber Netwerk heeft al glasvezelnetwerken aangelegd in de dorpskernen van Ooststellingwerf, De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân. Belangstellenden die zich namens een vereniging willen inzetten als ambassadeur voor het glasvezelnetwerk kunnen zich melden bij bert.veenstra@deltafiber.nl gavoorglasvezel.nl

Informatieavonden

Tijdens drie informatieavonden geeft DELTA Fiber Network een presentatie van circa 45 minuten over het project. Op woensdag 17 november in De Buorskip Beetsterzwaag, op donderdag 18 november in De Skâns in Gorredijk en op dinsdag 23 november in MFC De Wier in Ureterp. De avonden beginnen om 19.00 uur. Inwoners kunnen hier terecht met vragen over glasvezel of hulp krijgen bij het afsluiten van een abonnement.
 
 
 
 
 
 

Meer SA!

Afbeelding
Weekendtip: Keltyske Jûn met doedelzakken Cultuur 7 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Lentemarkt in atelier De Weefplaats Cultuur 7 uur geleden
Clubtopscorer Matthijs Velkers (midden)  hoopt weer fit te zijn voor de nacompetitie.
Mildam werkt aan vorm voor nacompetitie Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Kunsthuis SYB: Fries dada-erfgoed Cultuur 13 uur geleden
Klaas en Engbert Frieswijk bij de Amerikaanse Greyhound.
'Dizze bus hat fan Boney M. west' Nieuws 16 uur geleden
Joop Gall en de spelers van Jubbega willen het seizoen afmaken en gaan daarmee in tegen het bestuur van de voetbalvereniging
Trainer en spelers Jubbega willen seizoen afmaken Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Opsterland handhaaft verbod lelieteelt Nieuws 16 uur geleden
Fenna de Vos in de showroom aan de Bûtewei.
Fenna over het belang van passende lingerie Ondernemen 18 apr, 12:39