Afbeelding
hoeksteen

Scholenfusie Luxwoude en Langezwaag

Nieuws
Openbare basisschool De Hoekstien in Luxwoude begint na de zomervakantie waarschijnlijk aan het laatste zelfstandige jaar. Scholenkoepel Comprix wil de scholen in Luxwoude en Langezwaag per 1 augustus 2022 laten fuseren.
Luxwoude is de kleinste openbare basisschool in Opsterland met op dit moment 39 leerlingen. Na de zomervakantie start de school waarschijnlijk met 35 leerlingen. De door Comprix gehanteerde ondergrens ligt op 36 leerlingen. Plannen voor het samengaan van de beide scholen zijn er al langer, maar komen in een stroomversnelling doordat De Wjukslach in Langezwaag in aanmerking komt voor nieuwbouw van de school.
“Dêr binne wy al langer mei dwaande”,  vertelt Jan Veenstra, directeur van Comprix. “Wy sykje nei in geskikte lokaasje en dan moatte wy ek rekken hâlde mei de ûntwikkelingen yn Lúkswâld.” Onlangs sprak Comprix met Plaatselijk Belang en de initiatiefnemers van het nieuwbouwplan De Jister. “Wy soene de nije skoalle dêr eins wol by oanslute litte wolle.” Nieuwbouw op de huidige locatie van de Wjukslach is ook mogelijk, maar dan is tijdelijke noodhuisvesting nodig. “Dat is djoer en eins sûnde fan it jild.” Volgens Veenstra is een nieuwe locatie ook goed voor het gevoel. “It is foar De Hoekstien in oar gefoel at se by De Wjukslach ynlûke of dat beide skoalle tegearre wat nijs bouwe.”
De medezeggenschapsraden van beide scholen moeten nog instemmen met de plannen van Comprix. De scholenkoepel heeft bij de gemeente Opsterland al wel een aanvraag ingediend voor de nieuwbouw van een gefuseerde school.

Meer SA!

Afbeelding
Opsterland plaatst kraamverblijven voor vleermuizen Nieuws 7 uur geleden
Ecologen moeten continu bijleren. Zoals hier tijdens een cursus diersporen.
John Melis: 'Geef de vleermuizen nooit de schuld' Nieuws 7 uur geleden
Wethouder Durk Durksz verruilt in Beetsterzwaag tegels voor beplanting.
'Wippe jo ek mei foar mear grien?' Nieuws 7 uur geleden
Jan Falkena geeft ook cursussen eendenkorfvlechten.
'Mear einekuorren, mear einepiken' Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Aanpassing route buurtbus Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column 24 apr, 12:29
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 24 apr, 11:27
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 24 apr, 11:26