De Kidsparty was een succesvol onderdeel van Oerrock.
De Kidsparty was een succesvol onderdeel van Oerrock. Foto: Oerrock Willy Wilpstra

Jeugd krijgt eigen festival tijdens Oerrock

Cultuur

URETERP Oerrock krijgt in 2024 een heus Kids Festival, met een eigen programma op vrijdagmiddag voor de jeugd tot 12 jaar. Oerrock laat de jongste bezoekers al jaren gratis ruiken aan het muziekfestival, maar introduceert nu noodgedwongen een nieuw concept. Het succes van de Kidsparty vereist een nieuwe formule.

In 2022 hield Oerrock voor de Kidsparty rekening met zeshonderd kinderen; er kwamen zo’n tweeduizend kinderen af op de optredens van KIDS DJ en CH!PZ. De grote opkomst bevestigt de kracht en potentie van dit onderdeel van het festival, maar legde ook zwakheden bloot. De organisatie had te weinig goodiebags voor alle kinderen, bovendien overlapten het einde van de Kidsparty en de start van het vrijdagavondprogramma voor de volwassenen elkaar. Met twee kruisende publieksstromen tot gevolg. “Dat was geen veilige situatie”, aldus bestuurslid Jorryt Taekema. De jongste bezoekers krijgen daarom volgend jaar een eigen festival van drie tot zes ’s middags. Een uur later gaat het festivalterrein dan weer open voor het avondprogramma. 

Goede line-up

Het Kids Festival heeft een eigen organisatie en een eigen budget. De commissie start ambitieus. “We zijn het aan de stand van Oerrock verplicht om ook de kinderen een goede line-up te bieden”, aldus voorzitter Doetine de Boer. Voor de eerste editie zijn onder meer Alle Kleuren- de tributeband van K3-, Monique Smit’s Kids Pop, Gebroeders Ko en DJ Taco vastgelegd. “En er komt nog een verrassende topact.” 

De toegang voor de kinderen blijft gratis. Er zijn drieduizend tickets beschikbaar. Kinderen moeten zich voor een entreebewijs inschrijven. Ieder kind mag een ouder of begeleider meenemen. Een tweede ouder of begeleider betaalt vijf euro. “Inschrijven kost een euro aan servicekosten. We willen inzicht in het aantal mensen dat komt en vragen gegevens als adres en telefoonnummer. Alle kinderen krijgen een keycard met hun eigen gegevens. Er kunnen negenduizend bezoekers komen. Ouders en kind kunnen elkaar in die massa kwijtraken. Er komen daarom twee meeting-points. Zo hebben we altijd de juiste info bij de hand.”

Jeugd is toekomst

Inzicht in de bezoekersstroom is ook nodig om te kunnen garanderen dat kinderen niet met lege handen naar huis gaan. De goodiebag keert niet terug. “We zijn een muziekfestival, geen Sinterklaasfestival. Een goede line-up is belangrijker.” Ieder kind krijgt wel een T-shirt op maat, patat en drinken en verder zijn er op het terrein tal van activiteiten. Doetine de Boer denkt dat het Kids Festival in een behoefte voorziet. “In het Noorden zijn verder geen muziekevenementen voor deze leeftijdsgroep.”

Jorryt Taekema verwacht dat alle tickets de deur uitgaan. “We willen een laagdrempelig, leuk en veilig festival neerzetten, waar kinderen ieder jaar naar uitkijken. Voor Oerrock is het een belangrijke groep. De jeugd is onze toekomst, als publiek, maar ook als vrijwilliger, dankzij beide kon Oerrock uitgroeien tot een succes.”

oerrock.nl

Meer SA!

Gorredijk won zondag met 3-1 van Akkrum.
Ook Akkrum kan Gorredijk niet stoppen Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Beheerste winst voor LDODK Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Five Pack wint ruim van Moestasj Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Pijnlijke thuisnederlaag voor Wispolia Sport 13 uur geleden
De touwtrekkers Douwe en Rutger
NoSa!: wereldkampioenen op karakter (video) Nieuws 18 uur geleden
Renske Holwerda
NoSa!: Tiny houses willen iets toevoegen aan Gorredijk (video) Algemeen 2 mrt, 16:41
Milène van der Smissen in de voorstelling Voor mijn part Dolly.
Dolly Parton centraal in De Skâns Cultuur 2 mrt, 13:55
Afbeelding
Jan Piepers interim-trainer Lintjo Sport 2 mrt, 11:36