Het Sint Thomasluiden in Katlijk.
Het Sint Thomasluiden in Katlijk. Archieffoto Sa!

Ontdek de magie van het klokluiden

Cultuur

KATLIJK Het Sint Thomasluiden is een oude en rijke traditie van Katlijk. Wie de techniek van het klokluiden altijd al eens had willen leren, kan vanaf donderdag 30 tot en met donderdag 21 december meedoen aan een cursus klokluiden.

De ervaren klokkenluiders van Katlijk leren de cursisten de kunst van de vierkantslag door intensief oefenen. Dat niet alleen, ook wordt theoretische kennis opgedaan. Het doel is om aspirant klokkenluiders vertrouwd te maken met de basisprincipes van het klokluiden. En dat is een leerzame en boeiende ervaring voor iedereen die geïnteresseerd is in deze eeuwenoude traditie.

Op donderdag 21 december start vervolgens het Sint Thomasluiden waarbij de klokken tot 1 januari worden geluid. Dit volksgebruik ontstond in de kortste dagen van het jaar om de boze geesten te verdrijven en wordt op twee plaatsen in Friesland, Katlijk en Oudehorne, in ere gehouden. De kunst is om in een goed op elkaar afgestemd ritme de twee klokken te luiden in de zogenaamde vierkantslag. Daarbij luidt de kleine klok in harmonie tussen de slagen van de grote klok. Oorspronkelijk ging het Sint Thomasluiden dag en nacht door, tegenwoordig worden de klokken door iedereen die dat wil van 7.00 tot 22.00 uur geluid.

De cursusavonden voor aspiranten vanaf 15 jaar worden op de donderdagen van 19.30 tot ongeveer 21.00 uur gehouden bij de klokkenstoel van de St. Thomastsjerke aan de Kerklaan 20 in Katlijk. Meedoen is gratis, opgeven is wel nodig via  06-13180780

Meer SA!

Afbeelding
Kostbare zege RWF op Wykels Hallum Sport 7 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Kerstconcert Euterpe Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Laatste weekend Art Super Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: zaterdag elfde editie Tynjerock Cultuur 8 dec., 21:52
Afbeelding
Weekendtip: Canadees duo wederom op Muziekpodium Cultuur 8 dec., 17:13
Afbeelding
'Uitgedund' Makkinga ontvangt Havelte Sport 8 dec., 16:00
Afbeelding
Een thuis. Want eigen haard ... Column 8 dec., 12:14
Afbeelding
'Fjild is al tsien jier oan ferfanging ta' Sport 8 dec., 08:50