Wietske Ritsma en Ans Dijkstra zetten zich in voor een succesvolle reeks muziekavonden.
Wietske Ritsma en Ans Dijkstra zetten zich in voor een succesvolle reeks muziekavonden. Foto: Nynke de Vos

Muziek van toen voor de oldies van nu

Cultuur

GORREDIJK “Ik heb er zoveel zin in, maar ben ook enorm zenuwachtig”, lacht Ans Dijkstra, initiatiefneemster van de G’Oldies. Deze club organiseert muziek- avonden speciaal voor iedereen van boven de vijftig. Te beginnen op zaterdag 7 oktober.

Op de eerste avond speelt de band The Invaders live golden oldies, die het publiek even terug in de tijd brengen. Op de maandelijkse muziekavonden in De Vrolijke Keizer in Gorredijk draait het om gezelligheid, samenkomen, nieuwe mensen ontmoeten, oude vrienden terugzien én natuurlijk om muziek van vroeger.

Muziek verbindt

Het idee van de muziekavonden kwam van Ans zelf. “Tien jaar geleden viel ik als het ware in een zwart gat. Ik kwam zonder werk te zitten en nieuw werk vinden wilde maar niet lukken.” Dat ze in diezelfde periode ook alleen woonde maakte de situatie er voor haar niet gezelliger op. “Ik zocht naar een nieuwe invulling van mijn leven. En dat vond ik behoorlijk lastig.” 

Ans was op zoek naar een fijne plek waar ze terechtkon. Waar ze contacten kon opdoen en onder de mensen kon zijn. “Toen kwam ik voor het eerst tot de conclusie dat er niets was in de buurt. Er zijn wel genoeg initiatieven voor jongeren en voor ouderen (75+). Voor de groep er precies tussenin was er niks”, blikt ze terug. Nu Ans zich beter voelt, besloot ze dat het tijd is zelf de handen uit de mouwen te steken. “Mensen die nu door zoiets heen gaan hebben dan in ieder geval wel een plek om samen te komen. Een uitje om naar uit te kijken kan al zoveel doen voor iemand.”

Samen met Code Hans

Ans leverde haar idee ook in bij De Gordyk oan set, een initiatief dat op zoek was naar ideeën om je eigen dorp mooier, duurzamer of veiliger te maken. Toch werden de muziekavonden pas echt concreet, toen ze via de gemeente Opsterland benaderd werd door Code Hans. Deze creatieve welzijns- organisatie stelt volgens Ans de behoeften en initiatieven van inwoners centraal. “De samenwerking met Jos Allersma en Ayla Göebel is heel fijn. We zijn gewoon een heel goed team. Zonder hun hulp had ik het nooit kunnen realiseren.” 

Het idee kreeg meer en meer vorm en al gauw kwam Ans tot de ontdekking dat ze hulp in de vorm van een werkgroep nodig had. Tijdens het jaarlijkse uitje met de kringloopwinkel, waar Ans vrijwilliger is, ontstond deze groep spontaan. “Ik vertelde waar ik mee bezig was en zomaar ineens had ik drie mensen in mijn werkgroep”, lacht ze. Naast Emma de Jong en Ate Jeeninga zit ook Wietske Ritsma in de werkgroep. “Ik fyn it sa moai dat dit der komt. Op de muzykjûnen kin elkenien genietsje fan hearlike evergreens, mei-elkoar. Tegearre herinneringen ophelje en einlik in plak echt foar ús”, vertelt Wietske. 

Ze gaan dan ook vol voor een succesvolle reeks muziekavonden. “Twintig jaar geleden is dit er ook al eens geweest, toen was het een groot succes”, vertelt Ans hoopvol.

Avondje uit

En het kan bijna niet anders dan dat het dat nu ook wordt. Over alles is nagedacht. De juiste bands, promotie en de locatie. De laatste zorgt voor de juiste sfeer. Ans: “De Vrolijke Keizer is een mooie bruine kroeg met genoeg ruimte om te zitten en te dansen.” De muziekavonden zijn bedoeld voor alle mensen van boven de vijftig die graag een avondje uitgaan. Of dat nou swingend op de dansvloer is of rustig kletsend aan de bar. Iedereen is welkom. Beide dames kijken er in ieder geval naar uit. “Het wordt sowieso een feestje. Daar zorgen wij wel voor”, sluit Ans lachend af.

De organisatie heeft de data voor de eerste serie al gepland. Het gaat om zaterdagavonden op 7 oktober, 4 november, 2 december, 3 februari en 2 maart. Entree: gratis. De avonden beginnen om 19.00 uur, de muziek start om 20.00 uur. Bands die willen optreden en tips zijn welkom op goldiesfiftyup@gmail.com. Facebook: G’Oldies

Meer SA!

In februari dit jaar was de startbijeenkomst voor Bloeizone Beetsterzwaag.
Vitaliteitsmarkt Bloeizone Beetsterzwaag Nieuws 1 uur geleden
Sietse en Leentje van den Berg waren altijd samen in de winkel actief.
Sietse en Leentje stoppen met Wooncentrum Ondernemen 5 uur geleden
Afbeelding
Digitale erfenis Column 6 uur geleden
Burgemeester Andries Bouwman opende de buitenexpositie.
Blijvende indrukken van Jan Loman Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
Humanitas Eetcafé genomineerd Nieuws 10 uur geleden
Arend Waninge
Dekoarum Column 22 mei, 12:01
Silvan Siebenga (rechts) viert feest met Olaf Nijholt die tegen MKV’29 twee keer scoorde en daarmee Bakkeveen voor degradatie behoedde.
Toekomst voetbal Bakkeveen vol vraagtekens Sport 22 mei, 08:06
Afbeelding
Discussie over opvang vluchtelingen Nieuws 22 mei, 08:04