Afbeelding

Bourgondisch: voor de echte liefhebbers

Cultuur

BEETSTERZWAAG Het is komend weekend weer twee dagen smullen en genieten in het Lycklamapark. Bourgondisch Beetsterzwaag verwent de smaakpapillen en lardeert dat met een gevarieerd muziekprogramma. Een door vrijwilligers gepresenteerde menukaart die om zelfbeheersing vraagt.

Zoals de voorspellingen er nu uitzien, wordt het een prachtig weekend. Heel wat beter dan vorig jaar toen stortbuien het festival geselden. “We moesten toen in allerijl tenten bijregelen”, vertelt Jurjen Eerdmans, een van de bestuursleden. “Maar dat lukte. Dat zegt iets over de organisatie en daar kregen we ook veel waardering voor.” 

Bourgondisch Beetsterzwaag staat voor de zevende editie. Aanvankelijk begonnen als een door de lokale horeca opgezet feest, is de hele organisatie alweer een paar jaar ondergebracht in een zelfstandige stichting die helemaal op vrijwilligers draait. “Het is echt een feest van en door het dorp”, aldus medebestuurslid Jaap Eerdmans. “Toch merken we regelmatig dat mensen denken dat de opbrengsten nog steeds naar de lokale horeca gaan. Maar alles vloeit terug in de stichting en wordt gebruikt om het festival mogelijk te maken. 

De organisatie merkt dit vooroordeel ook nog weleens bij het werven van vrijwilligers. “We zijn blij met de circa tachtig vrijwilligers die op wat voor manier meehelpen bij het festival. Maar we kunnen nog altijd mensen gebruiken.” Zeker in de avonduren genieten de Sweachsters liever zelf van het festival. “En geef ze eens ongelijk, maar we moeten het samen doen. En het huidige bestuur wil binnen een paar jaar het stokje wel graag overdragen aan een groep frisse vrijwilligers.”

Vrijdagavond staat als dank een gezellige vrijwilligersborrel op het programma. Het festival vindt plaats achter het Lycklamahûs, hartje Beetsterzwaag. Jaap: “Een prachtige plek, de gemeente Opsterland werkt fantastisch mee om dit mogelijk te maken.”

Authentieke gerechtjes

Een fraai palet foodtrucks zorgt tijdens het festival voor de inwendige mens. Was het een paar jaar geleden nog zoeken naar geschikte deelnemers, het wordt nu steeds eenvoudiger voor de organisatie om het festival te vullen met een breed aanbod. “Die markt groeit. Foodtrucks zijn inmiddels overal. Ze hebben ook onderling contact en we merken dat Bourgondisch Beetsterzwaag in die wereld een goede naam heeft. Ze willen hier graag komen. Ze bieden zich spontaan aan.” 

Bij de selectie van de foodtrucs kijkt de organisatie goed naar de aangeboden producten. Jaap: “We willen goede kwaliteit en authentieke gerechtjes, dus geen geprepareerd voedsel.” Ook duurzaamheid speelt een rol. Plastic disposables zijn niet welkom.

Muntprijs gelijk

De organisatie bemoeit zich niet met de prijzen van het voedsel en de consumpties. “Dat bepalen de aanbieders zelf. Als ze te duur zijn, merken ze het vanzelf.” Ondanks de gestegen kosten hanteert Bourgondisch Beetsterzwaag net als vorig jaar een muntprijs van 3 euro, ook halve munten kunnen worden gebruikt. Jurjen: “En we heffen geen entree. Dat is in festivalland ook al bijna een uitzondering.” 

Voor de consumpties kopen de bezoekers een hardplastic glas, dat ze kunnen laten bijvullen. Nieuw is dat men het glas na afloop weer kan inleveren. In ruil daarvoor krijgt de bezoeker dan een visitekaartje met een QR-code waarmee door lokale ondernemers beschikbaar gestelde prijzen zijn te winnen.

Bourgondisch Beetsterzwaag: zaterdag 16 september (14.00-24.00 uur); zondag 17 september (14.00-21.00 uur). 

bourgondischbeetsterzwaag.nl

Meer SA!

Afbeelding
Opsterland start met PeuterPlus Nieuws 51 minuten geleden
Afbeelding
'Ik woe altyd al ûndernimmer wurde' Ondernemen 4 uur geleden
Afbeelding
Maatregelen rond Koningsdiep gericht op sponswerking Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Bezwaar kleine windmolen ongegrond Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Primera wil feestelijke verrassing zijn Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Figureren in De Tocht betekent continu opletten Cultuur 23 uur geleden
Afbeelding
Appeldag en streekmarkt Tropische Kas Cultuur 3 okt., 09:08
Afbeelding
Wrotters pakken eerste winst Sport 2 okt., 15:32