De badhokjes spelen een grote rol in het toneelstuk 'Wêr bisto'.
De badhokjes spelen een grote rol in het toneelstuk 'Wêr bisto'. Foto: Remco Hofman

Jeugdtheater LEEF komt met nieuwe eigen productie

Cultuur

BAKKEVEEN In de nieuwe productie ‘Wêr bisto’ van Jeugdtheater LEEF maakt een moeder zich zorgen over de seksuele identiteit van haar kinderen en de komst van een filmploeg naar het anders zo rustige dorp. Is de film een kans of een bedreiging?

Elk jaar voert Jeugdtheater LEEF een eigen toneelstuk op, zelf bedacht en geschreven. Regisseur Ineke Boels (51) tekende samen met de jeugdtoneelspelers voor het scenario. “We hadden het eerst over de stikstofcrisis, maar dat was allemaal negatieve energie. Toen kwamen we uit op het thema seksuele identiteit, dat speelt veel onder jongeren.” 

Tijdens een repetitie afgelopen vrijdag, op de zonneweide van het zwembad, zijn enkele hoofdrolspelers nog afwezig. Vanwege de vakanties is improviseren nodig. De tekstscripts moeten er nog bij en regelmatig is invallen voor een andere rol nodig. Bij de diverse scènes spelen de zelf getimmerde badhokjes een prominente rol. Tijdens het omkleden worden alle roddels van het dorp doorgenomen.

In en rond Dúndelle

Het stuk speelt zich af in en rondom Dúndelle, het zwembad van Bakkeveen. Dat is ook de speellocatie. De hoofdrollen zijn voor een gezin met twee oudere kinderen die nog thuis wonen. Mem Marijke heeft de broek aan en heeft duidelijke, uitgesproken ideeën over de toekomst van haar kroost. Heit Pieter heeft de schort voor en doet ondertussen de was en kookt volgens de laatste recepten. Mem Marijke houdt zich nadrukkelijk bezig met de toekomst van haar zoon Joshua en dochter Angela. 

Ze wil het liefst een homoseksuele zoon en een lesbische dochter. “Homo wêze is de takomst. It biedt sa’n soart mooglikheden. Do hast mear kâns om te slag- jen ast oars bist”, houdt zij haar kinderen voor. Zij vallen echter duidelijk op het andere geslacht. Zo kabbelt het leven in Bakkeveen met de nodige puberperikelen voort, totdat plots een echte filmploeg in het dorp arriveert en ineens alles verandert. Joshua krijgt onverwacht de hoofdrol, waarna er opeens vreemde dingen in het dorp gebeuren. Er wordt een lijk gevonden en een bekende Nederlander wordt vermist, nadat hij op de rommelmarkt is gezien. En waarom worden de aardappels van ‘Joop aardappelen te koop’ Nieuwdam ineens zo ontzettend duur? De badgasten in de omkleedhokjes roddelen ondertussen heel wat af.

Leuke verwijzingen

‘Wêr bisto’ zit boordevol leuke kleine verwijzingen naar bekende Bakkeveensters en zaken die in het dorp spelen. Joop Nieuwdam die goede zaken doet met de verkoop van aardappels. Jan van Dalen is de man die achter de schermen alles regelt en van alles op de hoogte is. Zijdelings komt de stikstofproblematiek toch nog even om de hoek kijken, omdat er geen nieuwe huizen gebouwd mogen worden. En tenslotte spelen badmeester Andries en badjuf Engel ook een prominente rol. Zo zijn werkelijkheid en fantasie in Bakkeveen mooi met elkaar verweven.

De repetitie is bijna voorbij. Ineke loopt druk in haar handen klappend rond om de aandacht van de jeugdige acteurs te krijgen: "Ik heb drie Polen en een lijk nodig!” Enkele minuten later prevelen drie jongens Pools met een verdacht Fries accent en ligt een ander levenloos op het tegelpad. Weldra voeren de Poolse bouwvakkers het lijk vakkundig af. Aan het einde van de oefensessie roept ze alle acteurs en actrices bijeen om kritisch aan te geven wat nog beter moet. "Het einde zit er nog niet goed in, er moet ook nog aan de tekst geschreven worden.” Dan kijkt ze iedereen even streng aan. "Zondag oefenen we weer. Ik verwacht dat de tekst er dan goed in zit. Nog even flink aan de bak!”

Openlucht Theaterdiner ‘Wêr bisto’ is te zien op 15, 16 en 17 september in Dúndelle Bakkeveen.

bakkeveen.nl/toneel

Meer SA!

Afbeelding
Uitje in cabrio Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Flaeijel bij dagbesteding Aardemahuys Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
MFA De Tynje kan nu echt los Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe expositie bij Galerie Mildam: de natuur als inspiratiebron Cultuur 3 uur geleden
Afbeelding
Jubbega wacht nog op eerste punten Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Sânman & Sikke in Witte Kerk Hemrik Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Crossers ontmoeten crossers Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Grootste Beatleshits in De Skâns Cultuur 23 uur geleden