Leden van Suver Spul demonstreren de denksport Mahjong.
Leden van Suver Spul demonstreren de denksport Mahjong. Julia van der Werf

Alicia Slot schreef cursusboek over Mahjong

Cultuur

GORREDIJK Alicia Slot is grote promotor van de tactische denksport Mahjong. Ze is de oprichter van de club Suver Spul in Gorredijk en ze schreef een cursusboek over Mahjong. Woensdag reikte ze in de bibliotheek van Gorredijk het eerste exemplaar uit aan wethouder Libbe de Vries.

Mahjong is een denksport dat veel tactiek en concentratie vergt. “Het is verslavend. Maar vooral erg gezellig. En geschikt voor alle leeftijden”, vertelt Alicia. Zij is samen met twaalf andere dames lid van Mahjongclub Suver Spul. Vier leden, Renée, Lia, Wilma en Annette lieten woensdag zien hoe zij Mahjong spelen. “De sport kent verschillende varianten. In het cursusboek staan de standaard competitieregels. Het is namelijk een wereldwijde erkende sport. Met dit boek kun je meedoen met kampioenschappen of aansluiten bij de Nederlandse Mahjong Bond. Maar wij spelen recreatief.”

Mahjong verbindt

Libbe de Vries ontving het eerste exemplaar. “It is moai te sjen hoe ’t Suver Spul en de biblioteek, dêr ’t de feriening demonstraasjes fersoarget, basisskoalle De Librije dêr ’t de klupjûnen hâlden wurde en Pleatslik Belang, dy ’t spulmateriaal beskikber steld hat, inoar opsocht hawwe.” Volgens de wethouder zorgt de samenwerking tussen de organisaties voor verbinding met elkaar. Het onderlinge contact wordt versterkt. En dat is belangrijk voor iedereen. “Dizze moaie wize fan gearwurkjen, it fersterkjen fan de sosjale koheezje, is in les dy ’t net yn it nije kursusboek stiet. Mar it is in les dy ’t elkenien, ynwenners, sportklups en ferieningen ta herte nimme meie.”


Alicia Slot reikt haar eerste cursusboek uit aan wethouder Libbe de Vries. - Foto: Julia van der Werf

Naast het cursusboekje ontwikkelde Alicia een scoreformulier en een puntentellingkaart. Elke speler moet individueel acht punten halen. Wat Mahjong volgens Alicia zo leuk maakt? “Elk potje is anders. Ook is het een kwestie van geluk. Het maakt niet uit hoe veel punten je hebt. Als je in de laatste rondes goed scoort, kun je alsnog winnen.” Voor de andere dames is Mahjong ook bedoeld om het geheugen te trainen. Maar vooral omdat het gezellig is.

Verschillende varianten

Mahjong duurt zo lang als je nadenkt. Op toernooien hebben deelnemers vijf seconden de tijd om een steentje weg te leggen. Maar die regel geldt niet voor de dames van Suver Spul. Tijdens de demonstratie is het spel niet in één keer uit te leggen. Daar is Mahjong te moeilijk voor. “Maar mensen kunnen wel even kijken. Aan de hand van het boekje kunnen ze zelf een heel eind komen. En wie lid wil worden van de club of een workshop wil volgen. Die helpen we verder.” Elke donderdagavond wordt de denksport in de Librije gespeeld.

Suver Spul speelt de MCR-variant. Dat zijn de Mahjong Competitie Regels. Erkend door de Chinese overheid als denksport. De sport traint je concentratievermogen en rekenvaardigheden. In het Noorden zijn er verder geen Mahjongclubs die deze variant spelen. “In Groningen is er wel een club die met Nederlandse toernooi spelregels spelen. Dat is heel anders dan wij doen. Daarbij geldt ook een andere puntentelling. Maar je hoeft elkaars taal niet te spreken om een potje Mahjong te spelen.”


Leden van Suver Spul demonstreren de denksport Mahjong. - Foto: Julia van der Werf

Meer SA!

Afbeelding
NoSa!: Melissa van der Voort over de combi klassiek en hafabra NoSa 2 uur geleden
Afbeelding
Avond-4-daagse in Bakkeveen Sport 4 uur geleden
Afbeelding
Sieraden van Janny Klein bij Galerie Mildam Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Wat neem ik mee op vakantie? Ondernemen 21 uur geleden
Afbeelding
THOR gehavend de nacompetitie in Sport 2 jun., 16:00
Afbeelding
Kijk nu: de nieuwe NoSa! (video) NoSa 2 jun., 15:47
Afbeelding
Deel je selfie met Jochem met Sa! Cultuur 2 jun., 15:20
Afbeelding
Echo's en Sporen van een Lesbisch Archief Cultuur 2 jun., 15:19