Afbeelding

Opening van nieuw seizoen Turfroute

Cultuur

GORREDIJK Het gaat steeds meer bruisen in het centrum van Gorredijk. Met nieuwe activiteiten én met een andere aanpak van bestaande evenementen. Komende zaterdag staat Gorredijk in het teken van de opening van het Turfrouteseizoen.

Het is en blijft een van de charmes van Gorredijk: de vaart die door het centrum van het dorp loopt. In de zomermaanden zorgen het scheepsverkeer, de regelmatig openstaande bruggen en het schutten in de sluis voor reuring in het dorp. Vanaf maandag 15 mei worden de bruggen en sluizen weer bediend. En dat wordt zaterdag alvast gevierd met tal van activiteiten (zie kaders). 

Volgens centrummanager Jaimy Bethlehem is de vaart een belangrijke ader van Gorredijk. “Het dorp is gevormd door de vaart en het handelscentrum dat ontstond op het kruispunt van weg en water. Je ziet aan de fraaie gevels nog terug hoe belangrijk de handelsgeest van Gorredijk was. En die geest is er nog steeds. Het is een stuk historie die we niet moeten vergeten. Het zijn de wortels van het dorp. En de Turfroute is belangrijk voor de levendigheid van het dorp.” 

Vandaar dat Bethlehem en de fors uitgebreide activiteitencommissie de start van het vaarseizoen aangrijpen voor een feestdag in Gorredijk. “De Turfvaartdagen zijn eens in de twee jaar, maar wij vinden het leuk om ook dit jaar iets te organiseren.” De Turfroute is voor de vaartoeristen de poort naar het andere Friesland en dat geeft volgens Jaimy een andere beleving dan in de meer traditionele watersportdorpen als Heeg, Terherne en Woudsend. “Daar kunnen wij op inspelen.”

Verdere ontwikkeling

De centrummanager is overtuigd van de aantrekkelijkheid van Gorredijk, waarin de vaart en de Turfroute een belangrijke rol spelen. “Beweging op het water maakt het gebied ook interessanter voor wandelaars en fietsers. Daarin zie ik best nog ontwikkelingsmogelijkheden.” De verdere ontwikkeling gaat verder dan alleen het organiseren van activiteiten. “In het algemeen is het zaak om de mensen langer vast te houden in het centrum. Daarin speelt ook het winkelaanbod een rol. Het moet voor toeristen, maar natuurlijk ook voor het eigen publiek, leuk blijven om te sneupen in Gorredijk.” Maar ook een goed ontwikkelde horeca kan bijdragen aan de aantrekkelijkheid van het dorp, vindt Jaimy. “De opening van het terras bij Rinsma is een positieve ontwikkeling, maar er kan nog meer.”

Binding in dorp

De activiteiten van zaterdag passen in de nieuwe centrumaanpak van Gorredijk. Bethlehem: “Het was jarenlang lastig om de activiteitencommissie van winkeliersvereniging Whi in de benen te houden. De commissie bestaat nu echter uit twaalf leden met daarin acht ondernemers en vier vrijwilligers uit het dorp.” 

Jaimy wil de inwoners van het dorp graag nog meer bij de activiteiten betrekken. Niet alleen voor de onderlinge binding, maar ook om mee te denken vanuit de bezoeker, vanuit de consument.” Bethlehem is blij met de toenemende betrokkenheid van de ondernemers bij de ontwikkelingen in het centrum. Maar hij heeft ook nog een kritische noot: “De landelijke ketens houden zich afzijdig. Die hebben wel vestigingen in Gorredijk, maar het is heel lastig contact te leggen. Ook zij halen publiek naar Gorredijk, maar ik zou ze heel graag meer bij het dorp betrekken.”

Programma 11.00-17.00 uur

Officiële opening

De officiële opening van het Turfrouteseizoen wordt rond 13.00 uur op ludieke wijze verricht door Avine Fokkens, gedeputeerde van de provincie Fryslân en wethouder Rob Jonkman van de gemeente Opsterland. 

Schepen in centrum

In de sluis en de omgeving van de sluis liggen zaterdag een aantal bijzondere vaartuigen. Vanzelfsprekend is de aan Gorredijk verbonden Tjerk Hiddes aanwezig. Maar ook de Purfina 20 uit 1934, de turfbok en de Snikke van It Damshûs, Guusje en de zestien meter lange Romslach liggen in het centrum.

Oude ambachten

De Brouwerswal is zaterdag afgesloten voor verkeer. De wal is het domein van een leuke variëteit aan oude ambachten. Aanwezig zijn: een lijstenmaker, een smid, een boekbinder, een houtsnijwerker, een etser, een schilder van Hindelooper schilderwerk, een tingieter, een stoelmatter, een fineerwerker en een glas-in-loodkunstenaar.  

Dorpsomroeper

Dorpsomroeper Gerben Bouma houdt het publiek op de hoogte van wat er gaande is. Ook de Alde Wiven fan De Gordyk zwerven door het centrum. 

Sportactiviteiten

Medewerkers van Unifit verzorgen op de Langewal allerlei activiteiten om bezoekers in beweging te krijgen. 

Arjen Baakman

Zanger en pianist Arjen Baakman verzorgt gedurende de middag regelmatig optredens op de hoek van de Langewal en Formanjestrjitte. 

Film Damshûs

In de TipiSa!-tent (Brouwerswal) draait een mooie film over It Damshûs in Nij Beets.

Meer SA!

Afbeelding
Meld je nu aan voor webinar: waarom in 2024 een woning kopen? Ondernemen 11 minuten geleden
Afbeelding
Fedde en Lieke Column 5 uur geleden
Wethouder Durk Durksz en Warner de Leeuw van ELAN
Parkeerverbod geldt niet voor scholeksters Nieuws 6 uur geleden
Gjalt Wijma.
'Lekker de zorgen van je af fietsen' Nieuws 9 uur geleden
Xander Wagenaar juicht na zijn winnende treffer tegen Opende. De middenvelder gelooft nog volop in lijfsbehoud van RWF in de derde klasse B.
RWF wil zware nacompetitie ontlopen Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Nieuw seizoen doortrappen van start Sport 10 uur geleden
De vijfendertig kilometer lange mountainbikeroute wordt onderhouden door vrijwilligers.
Mtb-routes worden elk jaar stukje beter Sport 27 mrt, 14:27
Arend Waninge
Oflieding Column 27 mrt, 12:59