Afbeelding

Lezing over April-meistaking in 1943

Cultuur

GORREDIJK Op vrijdag 14 april (20.00 uur) organiseert Museum Opsterlân een lezing over de April-meistaking 1943 door journalist, programmamaker en auteur van diverse oorlogsboeken Ad van Liempt. De lezing is het startsein van de nieuwe tentoonstelling de Melkstaking 1943 die van 15 april tot 1 juli te zien is in Museum Opsterlân.

Op 29 april 1943 brak de grootste stakingsgolf uit die Nederland ooit heeft gekend. Maar liefst 200.000 mannen en vrouwen, arbeiders, boeren, mijnwerkers, ambtenaren en anderen verlieten hun werkp lek met geen ander doel dan om de Duitse bezetter te laten weten dat ze het niet meer pikten. Aanleiding voor de spontane landelijke staking was de bekendmaking op 29 april 1943 dat Nederlandse oud-militairen die gevochten hadden in 1940 zich moesten melden om te gaan werken in Duitsland voor de Arbeidseinsatz. 

Door de vele Duitse doden tijdens de slag om Stalingrad was er extra mankracht nodig om de Duitse oorlogsindustrie draaiende te houden. Nederlanders die weigerden te werken in Duitsland konden op ‘den strengste maatregelen’ rekenen. Dit leidde tot grote woede. De eersten die het werk neerlegden, waren de arbeiders van de machinefabriek Stork in Hengelo. Ze belden met bedrijven in de omtrek én met bevriende bedrijven in het hele land. Meer dan 200.000 mannen en vro uwen legden het werk neer. Het werd de grootste staking uit de Nederlandse geschiedenis. En de grootste uiting van geweldloos volksverzet in de door Duitsland bezette gebieden in Europa. De nazi’s sloegen de staking met harde hand neer door na twee dagen (op 1 mei 1943) het standrecht in te voeren: personen worden zonder of na een summier proces ter dood veroordeeld.

Aanmelden voor de lezing is nodig via info@museumopsterlan.nlnl of 06-1162 9140. Entree: 12,50 euro inclusief museumbezoek. Voorafgaand (18.00 uur) driegangendiner: 32,50 euro, inclusief lezing en museumbezoek.

Meer SA!

Gorredijk won zondag met 3-1 van Akkrum.
Ook Akkrum kan Gorredijk niet stoppen Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Beheerste winst voor LDODK Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Five Pack wint ruim van Moestasj Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Pijnlijke thuisnederlaag voor Wispolia Sport 14 uur geleden
De touwtrekkers Douwe en Rutger
NoSa!: wereldkampioenen op karakter (video) Nieuws 19 uur geleden
Renske Holwerda
NoSa!: Tiny houses willen iets toevoegen aan Gorredijk (video) Algemeen 2 mrt, 16:41
Milène van der Smissen in de voorstelling Voor mijn part Dolly.
Dolly Parton centraal in De Skâns Cultuur 2 mrt, 13:55
Afbeelding
Jan Piepers interim-trainer Lintjo Sport 2 mrt, 11:36