Jörg Brinkmann, Eric Vloeimans en Erik Sherder
Jörg Brinkmann, Eric Vloeimans en Erik Sherder Foto: Marja Bron

Erik Scherder over muziek en het brein

Cultuur

GORREDIJK Al veertig jaar lang krijgen kinderen op de Opsterlandse basisscholen Individuele Muzikale Vorming (IMV). De bekende hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder legde woensdagmiddag uit waarom hij hierover staat te juichen.

De 71-jarige Scherder toverde in De Skâns in Gorredijk vol geestdrift de ene na de andere doorsnede van de hersenen op het scherm. Steeds wijzend op een ander deel van het brein en de invloed die muziek daar op kan hebben. 

Muziek stimuleert bijvoorbeeld de activiteit van de hersenschors en zet daarmee tal van andere hersenfuncties ‘aan’. Een kind met muziek in de ‘oortjes’ hoeft dan ook geen probleem te zijn. “Mits het maar bekende en geliefde muziek is. Nieuwe muziek leidt juist wel af.” Maar in plaatst van te stimuleren kan muziek ook net zo goed rust geven of in andere gevallen helpen om bijvoorbeeld angstgevoelens te controleren.

Scherder liet een intrigerend beeld zien van een onderzoek naar muziektherapie bij te vroeg geboren baby’s. Dagelijkse muziekprikkels leidde in die eerste weken tot een enorme ontwikkeling van de hersenen.

Uitgebreid stond de breinprofessor ook stil bij de werking van Myeline. Deze vetachtige stof is belangrijk bij het functioneren van de hersenen en is onder andere medebepalend voor de snelheid van processen in het brein. Eenzaamheid gaat ten koste van de hoeveelheid Myeline, hield Scherder de zaal voor. Terwijl muziek juist positief effect heeft op de grootschalige opbouw van de Myeline-voorraad in de eerste dertig jaar van iemands leven. “Muzikale ontwikkeling bij jongeren werkt daardoor ook door in de snelheid van andere leerprocessen.”

Via een ander deel van de hersenen heeft muziek ook nog een positieve invloed op de controle op gedrag.

Door zijn enthousiaste manier van vertellen, bekend van televisie, kreeg Scherder de zaal moeiteloos een uur mee in zijn verhaal. Tussen de presentatie van de hersenfuncties door verzorgde de bekende trompettist Eric Vloeimans samen met cellist Jörg Brinkmann voor geweldige muzikale intermezzo’s.

Eerder op de middag sprak hoogleraar Evert Bisschop Boele de aanwezigen toe. Hij doet praktijkgericht onderzoek naar muziek- en kunstonderwijs en hield de zaal voor dat muziekeducatie veel meer is dan het leren bespelen van een instrument. Het helpt het kind ontwikkelen tot de muzikale persoonlijkheid die het wil en kan zijn.


Foto - Marja Bron

Meer SA!

Afbeelding
Opsterland plaatst kraamverblijven voor vleermuizen Nieuws 5 uur geleden
Ecologen moeten continu bijleren. Zoals hier tijdens een cursus diersporen.
John Melis: 'Geef de vleermuizen nooit de schuld' Nieuws 5 uur geleden
Wethouder Durk Durksz verruilt in Beetsterzwaag tegels voor beplanting.
'Wippe jo ek mei foar mear grien?' Nieuws 6 uur geleden
Jan Falkena geeft ook cursussen eendenkorfvlechten.
'Mear einekuorren, mear einepiken' Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Aanpassing route buurtbus Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column gisteren
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 24 apr, 11:27
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 24 apr, 11:26