Jörg Brinkmann, Eric Vloeimans en Erik Sherder
Jörg Brinkmann, Eric Vloeimans en Erik Sherder Foto: Marja Bron

Erik Scherder over muziek en het brein

Cultuur

GORREDIJK Al veertig jaar lang krijgen kinderen op de Opsterlandse basisscholen Individuele Muzikale Vorming (IMV). De bekende hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder legde woensdagmiddag uit waarom hij hierover staat te juichen.

De 71-jarige Scherder toverde in De Skâns in Gorredijk vol geestdrift de ene na de andere doorsnede van de hersenen op het scherm. Steeds wijzend op een ander deel van het brein en de invloed die muziek daar op kan hebben. 

Muziek stimuleert bijvoorbeeld de activiteit van de hersenschors en zet daarmee tal van andere hersenfuncties ‘aan’. Een kind met muziek in de ‘oortjes’ hoeft dan ook geen probleem te zijn. “Mits het maar bekende en geliefde muziek is. Nieuwe muziek leidt juist wel af.” Maar in plaatst van te stimuleren kan muziek ook net zo goed rust geven of in andere gevallen helpen om bijvoorbeeld angstgevoelens te controleren.

Scherder liet een intrigerend beeld zien van een onderzoek naar muziektherapie bij te vroeg geboren baby’s. Dagelijkse muziekprikkels leidde in die eerste weken tot een enorme ontwikkeling van de hersenen.

Uitgebreid stond de breinprofessor ook stil bij de werking van Myeline. Deze vetachtige stof is belangrijk bij het functioneren van de hersenen en is onder andere medebepalend voor de snelheid van processen in het brein. Eenzaamheid gaat ten koste van de hoeveelheid Myeline, hield Scherder de zaal voor. Terwijl muziek juist positief effect heeft op de grootschalige opbouw van de Myeline-voorraad in de eerste dertig jaar van iemands leven. “Muzikale ontwikkeling bij jongeren werkt daardoor ook door in de snelheid van andere leerprocessen.”

Via een ander deel van de hersenen heeft muziek ook nog een positieve invloed op de controle op gedrag.

Door zijn enthousiaste manier van vertellen, bekend van televisie, kreeg Scherder de zaal moeiteloos een uur mee in zijn verhaal. Tussen de presentatie van de hersenfuncties door verzorgde de bekende trompettist Eric Vloeimans samen met cellist Jörg Brinkmann voor geweldige muzikale intermezzo’s.

Eerder op de middag sprak hoogleraar Evert Bisschop Boele de aanwezigen toe. Hij doet praktijkgericht onderzoek naar muziek- en kunstonderwijs en hield de zaal voor dat muziekeducatie veel meer is dan het leren bespelen van een instrument. Het helpt het kind ontwikkelen tot de muzikale persoonlijkheid die het wil en kan zijn.


Foto - Marja Bron

Meer SA!

Afbeelding
Opsterland start met PeuterPlus Nieuws 3 minuten geleden
Afbeelding
'Ik woe altyd al ûndernimmer wurde' Ondernemen 3 uur geleden
Afbeelding
Maatregelen rond Koningsdiep gericht op sponswerking Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Bezwaar kleine windmolen ongegrond Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Primera wil feestelijke verrassing zijn Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Figureren in De Tocht betekent continu opletten Cultuur 23 uur geleden
Afbeelding
Appeldag en streekmarkt Tropische Kas Cultuur 3 okt., 09:08
Afbeelding
Wrotters pakken eerste winst Sport 2 okt., 15:32