Een vol Sportcentrum Kortezwaag
Een vol Sportcentrum Kortezwaag Bente Kuipers

IMV: doe maar mee

Cultuur

GORREDIJK Geconcentreerd houden ze de dirigenten in de gaten. De 1.100 basisschoolleerlingen in Sportcentrum Kortezwaag weten allemaal wat ze moeten doen: samen de pannen van het dak spelen.

Een imposant aantal bussen op het parkeerterrein maakt duidelijk dat er woensdagochtend iets aan de hand is in de sporthal. Opsterland viert veertig jaar IMV. De Individuele Muzikale Vorming bewijst opnieuw dat het in staat is om de kinderen enthousiast te maken voor muziek.

Na een gezamenlijke repetitie mogen ze allemaal even stoom afblazen, maar het liefst wel in de buurt van hun plek. Het is de ultieme vorm van ‘crowd management.’ Per instrument zijn de leerlingen gegroepeerd. Een grote groep gitaristen zit net voor een net zo’n grote groep koperblazers. De drummers maken gebruik van kleine speciekuipen. En overal zitten toetsenisten achter keyboards.


Foto: Bente Kuipers

Een band in het midden van de zaal ondersteunt al deze honderden leerlingen. Commissaris van de Koning heeft zijn bezoek geannuleerd, gedeputeerde Sietske Poepjes neemt zijn plek in. In opvallend geel prijst ze de leerlingen voor hun inspanningen. Burgemeester Lex Roolvink laat weten met weinig succes ooit pianolessen te hebben gehad.

Wethouder Libbe de Vries neemt een bokaal in ontvangst van de landelijke organisatie Meer Muziek in de Klas voor het veertig jaar zorgen dat alle kinderen met muziek in aanraking komen. De Vries verwees in zijn reactie onder andere naar Arvan Blok, gitaardocent in het midden van de zaal. Een van de leerlingen die De Vries als onderwijzer van ’t Ambyld in Terwispel tientallen jaren geleden met IMV enthousiast wist te maken voor muziek.

In een uurtje tijd brengen de 1.100 leerlingen zes nummers ten gehore. Op de tribune gevolgd door ouders en pakes en beppes. Een muziekfeest in optima forma. Als alle deze kinderen muziek blijven spelen, dan komt het wel goed. Enthousiast spelen en zingen ze mee met het IMV-lied: ‘IMV: doe maar mee!’


Foto: Bente Kuipers

Meer SA!

Joop Gall en de spelers van Jubbega willen het seizoen afmaken en gaan daarmee in tegen het bestuur van de voetbalvereniging
Trainer en spelers Jubbega willen seizoen afmaken Sport 14 minuten geleden
Afbeelding
Opsterland handhaaft verbod lelieteelt Nieuws 17 minuten geleden
Fenna de Vos in de showroom aan de Bûtewei.
Fenna over het belang van passende lingerie Ondernemen 22 uur geleden
Rudy Van Den Broeck en Marijke Dierick van Appels Korfbalclub vermaakten zich prima in Jubbega.
Belgische korfballers genieten in Jubbega Sport 22 uur geleden
Christiaan Schipper
AI in hypotheekadvies: samen sterker Column 23 uur geleden
Afbeelding
Sonsorloop jeugdspelers bij Heerenveen Sport gisteren
Afbeelding
Fries Fondsen Forum in Gorredijk Nieuws gisteren
Afbeelding
Nieuwe speeltuin in Katlijk geopend Nieuws gisteren