Mirjam Dijk.
Mirjam Dijk. Foto: Renske Woudstra

De eigen interpretatie van Miss Picazzo

Cultuur

HEMRIK Door met een chronische ziekte thuis te moeten zitten, krimpt je wereld. Daar kun je triest van worden, maar je kunt ook kijken naar wat je mogelijkheden nog wel zijn. Mirjam Dijk deed dat laatste. Ze ontwikkelde de creativiteit die er altijd al was. Resultaat is de eerste expositie van Miss Picazzo.

“Yn 2018 bin ik út it wurk fallen, myn wrâld waard lytser en ik waard beheind yn myn frijheid.” Haar creatieve inslag werd het lichtpunt; Mirjam begon met het schilderen van haar geliefde eiland Texel, een plek waar ze fysiek waarschijnlijk nooit meer zal komen. Maar wel in haar fantasie; eindeloos de Texelse landschappen in een Van Gogh-achtige stijl. “Dêr wie ik op in gegeven momint op útsjoen. Dan wolst wat oars.” 

Mirjam is autodidact en verbaasde zich over de reacties die ze kreeg op de schilderwerken die ze op social media deelde. Langs die weg kwam kunstenaar Jogchum Veenstra op haar pad. Met hem sloeg Mirjam het Picasso-pad in. “Jogchum kaam hjir binnen en sei: ‘wy wurde freonen foar it libben’.” Hij is een apart kunstenaar, vertelt Mirjam; gefascineerd door de donkere wereld vol gekke ideeën. “Jogchum woe oan de slach mei Porno Picasso en frege oft ik mei- dwaan woe.”

Geweldig vond Mirjam dat, die vreemde figuren en allemaal in een sekshouding. Haar leven was dan wel beperkt door ziekte, deze vorm van kunst gaf haar een vorm van vrijheid. Schilderen aan de surrealistische figuren, het toverde een glimlach op haar gezicht. Ze ging zich verdiepen in Picasso en gaf aan zijn werk een eigen draai. Want zo deed de Spaanse meester het zelf ook. “Picasso die dat soms, dan makke hy syn eigen ferzje fan in wurk fan âlde meesters.” 

Van bijvoorbeeld Las Meninas van Diego Velázquez (1656) maakte Picasso een eigen interpretatie op basis waarvan Mirjam haar eigen versie maakte met een vrouwelijke schilder, geiten en duiven. Waarom die duiven? “Picasso hie sels ek wat mei dowen.” Het oorspronkelijke schilderij van Velázquez zit ingenieus in elkaar: het is aan de kijker welk onderdeel het oog trekt. Zo ook bij de versie van Mirjam: kijk je naar de non op de achtergrond, de vrouwelijke kunstenares, de seksscène of de geiten? “Wêr giest nei sjen? Dat is ek wêrom’t dy skilderes in koaike mei dowen iependocht, it is in foarm fan frijheid.”

‘Preutser’

Het kan aan haar liggen, zegt de vijftigjarige Mirjam, maar de samenleving lijkt preutser te worden. Je ziet soms dat er commentaar komt op een geschilderd bloot waarop het werk meteen uit een expositie wordt weggehaald. “Ik fyn dat seksualiteit by it libben heart en dus skilderje ik dat. Apart dat de minsken dêr sa beskamme oer dogge.” Met haar werk steekt ze ook de LHBTIQ+-gemeenschap een hart onder de riem. “Leafde is leafde, dêr mei wol wat mear frijheid yn komme.” 

Via Jogchum kwam Mirjam onlangs in contact met Ed van Dijk van Art Connection; hij presenteert in wisselende exposities alle vormen van kunst. “Ed wie entûsjast oer myn keunst, hy fûn it in aparte stijl dy’t hy net faak tsjinkaam.” Dit resulteerde in een expositie in Stenden Gallery. De expositie in de hogeschool te Leeuwarden is twee maanden te zien vanaf 13 april. Hier toont Mirjam, onder de naam Miss Picazzo, haar vroegere werk. “Want Picasso ha ik no loslitten.” Ze maakt nu grotere werken, vaak met surrealistisch gestileerde vrouwen. Volgend jaar exposeert ze haar nieuwste werk in het WTC Hotel Leeuwarden.

Instagram: @miss.picazzo

Meer SA!

Afbeelding
Weekendtip: Keltyske Jûn met doedelzakken Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Lentemarkt in atelier De Weefplaats Cultuur 11 uur geleden
Clubtopscorer Matthijs Velkers (midden)  hoopt weer fit te zijn voor de nacompetitie.
Mildam werkt aan vorm voor nacompetitie Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Kunsthuis SYB: Fries dada-erfgoed Cultuur 18 uur geleden
Klaas en Engbert Frieswijk bij de Amerikaanse Greyhound.
'Dizze bus hat fan Boney M. west' Nieuws 21 uur geleden
Joop Gall en de spelers van Jubbega willen het seizoen afmaken en gaan daarmee in tegen het bestuur van de voetbalvereniging
Trainer en spelers Jubbega willen seizoen afmaken Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Opsterland handhaaft verbod lelieteelt Nieuws 21 uur geleden
Fenna de Vos in de showroom aan de Bûtewei.
Fenna over het belang van passende lingerie Ondernemen 18 apr, 12:39