Las Bandidas, klaar voor de eerste buitenlandreis.
Las Bandidas, klaar voor de eerste buitenlandreis. Foto: Sandra Den Boer

Kleine tournee Las Bandidas in Andorra

Cultuur

TIJNJE Een hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk. De stoere rockchics van Las Bandidas zoeken het komend weekend hogerop. Ze zijn uitgenodigd voor een optreden op de zesde editie van de Skimo Femení in dwergstaat Andorra, hoog in de Pyreneeën. “In dream dy’t útkomt.”

Hoe komen de vijf Friezinnen van rockband Las Bandidas nou terecht op een skifestijn in Andorra? Die link was snel gelegd, vertelt bassist Hannah. “Mijn zus woont al jaren in Andorra. Ze heeft twee kinderen waarvan er één is getrouwd met een Andorraanse. In september waren ze hier en kwamen ze langs bij ons optreden tijdens het Van Rock tot Roll Festival, georganiseerd door café De Skoffel in Heerenveen.” 

De schoondochter van haar zus zit in de organisatie van het Skimo Femení dat jaarlijks gehouden wordt ter ere van Internationale Vrouwendag. “En hoe mooi zou het zijn om als vrouwenband daaraan mee te doen?”

Eerste keer buitenland

Het is de eerste buitenlandreis voor Las Bandidas. Hannah: “Toen ik vroeg aan de andere meiden of ze meewilden naar Andorra, kwam er een eenstemmig ‘ja’ zonder dat ze nog wisten wat we daar gingen doen.” Gitarist Desy: “It hat altyd ús dream west om nei it bûtenlân te gean. We soenen alris nei Dútslân, mar dat gie net troch fanwege corona.”

Skimo Femení

Skimo Femení op zondag 5 maart is een race waaraan zo’n vierhonderd vrouwen, voornamelijk uit Andorra en Spanje, meedoen aan ski-alpinisme of sneeuwschoenwandelen. De race is opgezet om zoveel mogelijk vrouwen kennis te kunnen laten maken met deze sport. Voor en na de races zijn er activiteiten en daar komt Las Bandidas in beeld. “Als de deelnemers binnenkomen staan wij op de piste te rocken om hen te ontvangen.” En als het een beetje kan qua weer, doen ze dat in hun gebruikelijke outfit: korte broek of rok. 

De meiden betalen zelf hun reis en verblijf. Hannah: “Dat is onze bijdrage voor het goede doel, een deel van de opbrengst van het skifestijn gaat naar Andorraanse jongeren met autisme.” Dus startten ze een sponsoractie. “Wonderbaarlijk hoe we uit alle hoeken bijdragen krijgen, zo hartverwarmend allemaal.” Als band naar Andorra reizen was een hele studie. Zo besloot de band om een zesde vliegticket te boeken zodat hun gitaren en keyboard meekunnen op een passagiersstoel. “Ik nim allinnich myn drumstokken mei”, zegt drummer Styn; drumstel en versterkers blijven thuis. 

Hoe ze dat dan als rockband oplossen? Creatief! Hannah: “Via een site met muzikanten in Andorra hebben we contact gezocht met een band die qua instrumentsamenstelling op onze band lijkt.” Die connectie vonden ze in rockband Old School Andorra. “We stuurden hen een mail met onze plannen en wat we nodig hebben zoals drumstel en versterkers. Ze stuurden meteen hun telefoonnummer terug en sinds die tijd hebben we veel contact.” Old School Andorra regelde zelfs twee extra optredens op de zaterdag voorafgaand aan het skifestijn waarbij ze samen met Las Bandidas zullen musiceren. 

Vrijdag 3 maart stappen de rockvrouwen in het vliegtuig, rond 12.00 uur arriveren ze in Barcelona om daar te overnachten. Desy: “We ha noch socht om optredens yn Barcelona mar alles siet fol.” Wel zijn ze van plan om hoe dan ook ergens een jamsessie over te nemen, grinnikt Hannah. Geheel passend bij hun missie: dat beetje extra positiviteit brengen. “Een lach bij ons publiek zien.” Zaterdagochtend reizen ze verder naar Andorra, drie uren in de auto. “En daar kunnen we meteen de bühne op met Old School Andorra, een leuk extraatje.”

www.lasbandidas.nl

Meer SA!

Afbeelding
Nieuwe gemalen bij Terwispel en Gorredijk Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Smullen van gratis pannenkoeken Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Oproep: aandacht voor Indië-weigeraars en onderduikgevers Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Nipte zege Wispolia op hekkensluiter Sport 19 mrt., 19:44
Afbeelding
Staartclubs Blue Boys en Tijnje roeren zich Sport 19 mrt., 18:12
Afbeelding
LDODK plaatst zich voor play-offs Sport 19 mrt., 08:49
Afbeelding
Dekker is ook zonder WR tevreden Sport 18 mrt., 18:11
Afbeelding
Weekendtip: Sjonge Jonge in Witte Kerk Cultuur 18 mrt., 09:18