Linda Eppenga van Planteyn Boeken.
Linda Eppenga van Planteyn Boeken. Foto: Sietse de Boer

Linda’s voorleestips

Cultuur

GORREDIJK Voorlezen is magisch! Volgens Linda Eppenga van Planteyn Boeken in Gorredijk is een van de grootste cadeaus die je kunt krijgen het verdwijnen in een wereld vol avontuur en toverkracht. Meekijken over de schouder van je favoriete boekenpersonage. De wereld te ervaren via het hoofd van een ander. Linda pikt een paar speciale titels uit haar collectie.


Vosje

Dit prachtig prentenboek van illustrator Marije Tolman en schrijver Edward van de Vendel is het ultieme voorbeeld van een moderne voorleesklassieker. Het verhaal gaat over een jong vosje dat tijdens het spelen per ongeluk in een kuil valt. Zo begint er een droom zoals hij nog nooit heeft gehad. Het vosje beleeft zijn hele vossenleven opnieuw vanaf het moment dat hij heel klein was. Opnieuw gaat hij voor het eerst naar buiten, het hol uit, midden in de nacht. Hij speelt weer met zijn vossenbroer en -zusjes in het bos en de duinen. Hij ontmoet weer het ree en ook een mensenjongen. 

Dan is daar de KLAP en belandt Vosje in een diepe kuil… Maar gelukkig is de redding nabij! Illustratrice Marije Tolman past wonderbaarlijke technieken toe, met een bijzonder beeldboek als resultaat. Ze zwierf door heel Nederland om natuurfoto’s te maken, van bossen, duinen en vlaktes. Op de zwart-witfoto’s tekende ze het verhaal van het vosje in fel oranje. Je wordt absoluut verliefd op Vosje!

Linda: “Wie mij een beetje kent, weet dat ik dol ben op verhalen over de natuur. Dat, gecombineerd met wat spanning en een vleugje magie, is wat in mijn ogen een goed voorleesboek maakt. Kinderen herkennen zich enorm in de avonturen die dieren in een boek beleven.”


Krik

De dierenverhalen over de vrolijke eekhoorn Krik en zijn vriendjes, de mopperige pad Domper en de ijdele merel Melle, zijn gebundeld in de voorleesbundel ‘Ik ben Krik, Krik ben ik’. Met alle avonturen die Krik, Domper en Melle beleven in de tuin van de familie Keizer. Door de ogen van de kleine dieren zien we onder andere hoe de mensen met de natuur omgaan. Want al verstaan wij de dieren niet, uit de verhalen blijkt dat zij ons maar al te goed verstaan. De verhaaltjes zijn lekker down-to-earth, hebben een kop en een staart, zijn opgebouwd rond vaak grappige anekdotes en helder geschreven.

Linda: “Voorlezen aan jonge kinderen betekent meer dan voorlezen alleen. Het is een verbindende activiteit voor het hele gezin. Het samen bij elkaar zitten, plaatjes kijken, vertellen en aandacht voor elkaar hebben zorgt voor geborgenheid en plezier. Een goede sfeer en het speels omgaan met wat het verhaal en de illustraties hierbij te bieden hebben, is hierbij belangrijk.”

Clavis

Uitgever Clavis is enorm goed in het maken van mooie voorleesboeken voor de allerjongsten. Planteyn Boeken heeft een hele molen kartonboekjes, al dan niet met geluidjes die geschikt zijn voor de allerjongsten. Mooie plaatjes, herkenbare situaties en thema’s zoals het bos, de boerderij, het verkeer of de stad gecombineerd met korte zinnen zorgen ervoor dat peuters al snel plezier zullen beleven aan het voorlezen.


Bijzondere bos van beer

Linda: “Jonge kinderen vinden het fijn als er met een boek wat te beleven valt. Een goed voorbeeld van een interactief voorleesboek is het prentenboek ‘Bezoek het Bijzondere Bos van Beer (en zoek 222 dieren en dingen)’.

De rijkelijk geïllustreerde omslag maakt alleen al nieuwsgierig. Er zit een folie met glanzende gouden blaadjes en paddenstoelen overheen. Het boek combineert een verhaal en een zoekboek, waarin je een jaar lang alle wonderen van de natuur beleeft. Samen met beer ga je op poëtische verkenning. Hij gaat net als jij naar school, viert verjaardagspartijtjes, want konijn is jarig, heeft zwemles en ook een sportdag. Samen met beer kan je naar theatervoorstellingen gaan en zelf kunst maken.

Op iedere nieuwe bladzijde is enorm veel te ontdekken. Het zit vol dieren, bloemen en planten en de vragen maken kinderen bewust van wat er allemaal rondkruipt en zweeft in het boek. Maar ook wat er allemaal gaande is. Iedere dag van het ontwaken tot bedtijdritueel. Zoek de letters, cadeautjes of de cijfers en maak er een spelletje van.

Het boek is ook heel leuk om op school te gebruiken, om thema’s rond het bos te verzinnen. Wat zie je? Komen ze ook in deze omgeving voor? Wat doen we in de verschillende seizoenen? Of zing gewoon gezellig mee met de versjes. Een aanrader voor ondernemende kleuters.

Boer Boris

Immens populair zijn de prentenboeken uit de Boer Boris-serie van auteur Ted van Lieshout en illustrator Philip Hopman. De voorleesverhalen over de stoere Boris die zijn eigen boerderij runt zijn enorm herkenbaar. De serie staat bekend om steeds terugkerende aspecten: het verhaal op rijm, humor, kleurrijke illustraties, rijke woordenschat, plotwendingen en de zachte foam cover. Bovendien gáán de boeken ook ergens over. Ze hebben een goede verhaallijn waarbij je soms spanning ervaart, dan weer ontroering en vervolgens weer dubbel ligt van het lachen.

Linda: “Elk Boer Boris-boek neemt je mee op avontuur en dat geeft ouder en kind genoeg reden om na te praten.”

Meer SA!

Fenna de Vos in de showroom aan de Bûtewei.
Fenna over het belang van passende lingerie Ondernemen 12 uur geleden
Rudy Van Den Broeck en Marijke Dierick van Appels Korfbalclub vermaakten zich prima in Jubbega.
Belgische korfballers genieten in Jubbega Sport 12 uur geleden
Christiaan Schipper
AI in hypotheekadvies: samen sterker Column 13 uur geleden
Afbeelding
Sonsorloop jeugdspelers bij Heerenveen Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Fries Fondsen Forum in Gorredijk Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe speeltuin in Katlijk geopend Nieuws 15 uur geleden
Joop Gall was zaterdag voor de laatste keer als trainer actief voor Jubbega.
Jubbega uit competitie: 'Binne der net grutsk op' Sport 17 apr, 17:03
Jubbega speelde afgelopen weekend tegen Blauw Wit '34 de laatste wedstrijd van het seizoen
Jubbega trekt eerste elftal terug en degradeert Sport 17 apr, 12:20