Presentator Marc Stallinga met uitgever Siebe Kuipers van Sa!Media.
Presentator Marc Stallinga met uitgever Siebe Kuipers van Sa!Media. Foto: Sietse de Boer

Nieuw: NoSa! met Marc Stallinga

Cultuur

GORREDIJK Sa! is inmiddels veel meer dan een veel gelezen krant en nieuwswebsite. Sa!Media verzorgt ook webinars, livestreams, podcasts, de series Yn Petear, TiPiSa! en de Moanne fan it Erfskip. Daar komt nu de maandelijkse talkshow NoSa! bij, een lichtvoetig programma met gasten en muziek van dichtbij, gepresenteerd door Marc Stallinga. 

Sinds april 2014 valt de Sa! wekelijks bij 20.000 adressen op de deurmat. De gratis krant en de nieuwswebsite worden graag gelezen. “Mar wy wolle graach ús platfoarm en dêrmei ús oanbod ferbreedzje”, zegt uitgever Siebe Kuipers van Sa!Media. Naast de productie van tekst, foto’s, video en online, start Sa!Media daarom met NoSa! een maandelijks tv-programma. 

Al langer oriënteerden uitgevers Arend Waninge en Siebe Kuipers zich op de mogelijkheden. Het is prachtig om inhoudelijke dingen als een krant en website te maken, zegt Siebe Kuipers. “Mar ek om dêrneist mei konsepten en tv-programma’s te kommen wêr’t mear tiid is foar in ûnderwerp of tema. Wêr’t minsken nei sjen en lústerje kinne. Sjoch it as in ferlingstik fan de krante.” Mensen van dichtbij schuiven met hun verhalen aan tafel, lokale muzikanten krijgen een platform en Arend Waninge verzorgt een gesproken column. 

Nieuw gezicht

Een nieuw programma vraagt om een nieuw gezicht. Siebe vond in Marc Stallinga een bekend gezicht met herkenbaar stemgeluid, door de wol geverfd in het presentatievak. Mensen letterlijk en figuurlijk in de spotlights zetten, daar mikt Stallinga op. “Ik ha foar eagen om in ynhâldlik en ferdivedearjend programma te meitsjen. Ik ha de frijheid om sels te sjen wa’t ik graach oan tafel ha wol.”

Marc Stallinga wordt nog altijd herkend van Omrop Fryslân, waar hij vijftien jaar geleden werkte. Hij presenteerde later meerdere talkshows waaronder Goedemorgen Drachten. De passie en het talent voor presenteren raak je niet kwijt, zegt hij. “De basis leit yn in stikje belangstelling foar minsken. Minsken harren ferhaal fertelle litte en dêr de sjoggers mei fermeitsje.”

En nee, hij is gewoon Marc en heeft geen illusies om een Matthijs van Nieuwkerk te worden. Voor zijn tafelgasten put hij uit een groot netwerk in de Sa!-regio. “Ik wit wat ik kin en mei dêrneist graach ymprovisearje.” Marc was tot voor kort manager van de Ronald McDonald Hoeve in Beetsterzwaag. “Ik ha no in nije baan: direkteur by cbs De Sprankeling yn Damwâld.”

Via sa24.nl

De eerste uitzending van NoSa! wordt opgenomen en uitgezonden op sa24.nl, vanaf vrijdag 27 januari 18.00 uur. Daarna is het de bedoeling dat de maandelijkse uitzending op donderdag live te zien is op sa24.nl. Stallinga: “It moaiste soe wêze om elke útstjoering sa ôf te sluten dat minsken tinke: hé, dêr wol ik mear fan sjen.” Voor de uitzending van februari heeft hij de eerste ideeën al in zijn hoofd. 

Siebe Kuipers: “We rjochtsje ús mei NoSa! op in breed publyk, minsken dy’t harsels herkenne yn it programma lykas se harren herkenne yn ús krante.” Verhalen van dichtbij, uit het hart, herkenbaar. En dat is niet alleen mooi voor de kijkers, maar ook voor adverteerders. “Sa biede wy as lokale útjouwer ûnderwilens in hiel skala oan nijsdragers mei breed berik. “Ik sjoch der hiel bot nei út.”

Sa! Studio

NoSa! wordt uitgezonden vanuit de eigen Sa!-studio bij Stoelwinder Producties aan de Tolhúsleane in Gorredijk. Eerst nog zonder publiek, maar het is wel bedoeling de studio later met publiek te vullen. Tips voor tafelgasten of muzikanten zijn welkom via nosa@sa24.nl.

Meer SA!

Afbeelding
LDODK overtuigt tegen naaste concurrent KZ Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Dubbel gevoel bij Jubbega na gelijkspel Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Bakkeveen wint degradatiekraker met 2-1 Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Arie Vuijk met Every Boeddha Happy in De Skâns Cultuur 5 feb, 11:41
Afbeelding
Weekendtip: middagje soul in MeJander Oldeberkoop Algemeen 5 feb, 09:00
Afbeelding
Femke Kok pakt nationale titel Nieuws 4 feb, 20:53
Afbeelding
Weekendtip: heerlijk Iers met Fling in Witte Kerk Hemrik Algemeen 4 feb, 10:50
Afbeelding
'Little chefs' De Finne koken voor bijzonder project Algemeen 4 feb, 10:34