Freja van der Zee
Freja van der Zee

Het Rampjaar komt naar Gorredijk

Cultuur

GORREDIJK 350 Jaar geleden werd Gorredijk een vesting met ingekwartierde soldaten. De regio moest verdedigd worden tegen soldaten uit Münster in een tijd dat ons land van vier kanten wordt aangevallen en overal de paniek toeslaat. 

Het Geschiedenisburo uit De Knipe organiseer hierover de cursus “Het Rampjaar onder de loep”. Gedurende tien woensdagen behandelt historicus Freja van der Zee wat er in het land gebeurde en waarom dat zo was. Waar mogelijk wordt ingezoomd op lokale gebeurtenissen. 

Behalve cursussen geeft Freja ze ook lezingen en rondleidingen, met een duidelijke missie. “Het is belangrijk om het verleden te kennen. Zo zie je ook lijnen naar het heden. Cursisten beleven dan ook vaak een aha-momentje: Nú begrijp ik hoe het in elkaar zit!” Freja vindt het belangrijk dat cursisten de ruimte krijgen om vragen te stellen, daarom bestaan de groepen uit maximaal tien personen. 

De cursus in de bibliotheek van Gorredijk is op woensdagmiddag (8, 15, 22 februari; 1, 8, 15, 22, 29 maart; 5 en 12 april, 14.00 tot 16.00 uur). Op dezelfde dagen is er ‘s avond dezelfde cursus in Drachten.  

Kosten deelname: 149 euro (incl. reader en koffie/thee). Aanmelden kan via geschiedenisburo@kpnmail.nl of 06-2393 4804.
geschiedenisburo.nl

Meer SA!

Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column 15 uur geleden
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 16 uur geleden
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Veel vragen over handhaving van lelieteelt Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Sa! zoekt bijzondere moeders (en vaders) Nieuws 16 uur geleden
Met stoffen uit de buurt kon het team 300 meter vlaggenlijn maken.
Ruim 1100 vlaggetjes verbinden buurt op Koningsdag Nieuws 16 uur geleden
Trainer Joop Gall begrijpt weinig meer van de ontstane situatie bij Jubbega en ziet weinig kans om het seizoen op een sportief correcte manier af te maken.
Volop vraagtekens over positie Jubbega Sport 23 apr, 13:28
Tet en Ben Leenman waren maandag zestig jaar getrouwd.
Tet zag ineens een leuke keeper Nieuws 23 apr, 12:10