Afbeelding

Lezing: Wat deed Bommen Berend in Opsterland?

Cultuur

URETERP In het midden van de 17e eeuw gaat het Nederland economisch voor de wind. Maar politiek is het verre van rustig. Er zijn interne spanningen en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, zoals Nederland dan heet, ligt overhoop met andere landen. 

In 1672 ontstaat een hachelijke situatie. De Republiek wordt van vier kanten aangevallen; in Fryslân krijgt men te maken met de soldaten van Bernhard von Galen, de prins-bisschop van Münster. Von Galen, beter bekend als Bommen Berend, begint in juni 1672 aan zijn opmars naar het noorden van de Republiek. Fryslân bereidt zich voor op het ergste. 

Stadhouder Johan Maurits van Nassau-Dietz geeft opdracht voor het gereedmaken en uitbreiden van de Friese Waterlinie. Deze defensielijn functioneerde eerder in de strijd tegen de Spanjaarden goed en moet nu weer dienstdoen tegen de Münsterse soldaten. Opsterlân en omgeving is onderdeel van de Friese Waterlinie met schansen bij onder andere Frieschepalen, Makkinga en Oldeberkoop. De dreiging is zodanig, dat in 1672 ter verdediging van het gebied wordt begonnen met de bouw van de vesting Gorredijk.

In het kader van de Sa! Moanne fan it Erfskip vertelt historicus Freja van der Zee op vrijdagavond 2 december over de opmaat naar 1672. Wat is dan de situatie in Nederland en Fryslân? En wat heeft deze regio gemerkt van de strijd met Bommen Berend? Ze vertelt over de schansen en de vesting, de aanvallers en de verdedigers, de achtergronden en het verloop van de strijd. Freja van der Zee geeft vanuit haar geschiedenisburo lezingen, rondleidingen en tweemaal per jaar een tiendelige cursus. Op het programma in het voorjaar van 2023: de cursus Het Rampjaar onder de loep. Kijk op geschiedenisburo.nl.

Vrijdag 2 december
Locatie: De Wier in Ureterp
Aanvang: 20.00 uur; Entree 5 euro

Meer SA!

Gorredijk won zondag met 3-1 van Akkrum.
Ook Akkrum kan Gorredijk niet stoppen Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Beheerste winst voor LDODK Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Five Pack wint ruim van Moestasj Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Pijnlijke thuisnederlaag voor Wispolia Sport 12 uur geleden
De touwtrekkers Douwe en Rutger
NoSa!: wereldkampioenen op karakter (video) Nieuws 17 uur geleden
Renske Holwerda
NoSa!: Tiny houses willen iets toevoegen aan Gorredijk (video) Algemeen 2 mrt, 16:41
Milène van der Smissen in de voorstelling Voor mijn part Dolly.
Dolly Parton centraal in De Skâns Cultuur 2 mrt, 13:55
Afbeelding
Jan Piepers interim-trainer Lintjo Sport 2 mrt, 11:36