Afbeelding

Lezing: Wat deed Bommen Berend in Opsterland?

Cultuur

URETERP In het midden van de 17e eeuw gaat het Nederland economisch voor de wind. Maar politiek is het verre van rustig. Er zijn interne spanningen en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, zoals Nederland dan heet, ligt overhoop met andere landen. 

In 1672 ontstaat een hachelijke situatie. De Republiek wordt van vier kanten aangevallen; in Fryslân krijgt men te maken met de soldaten van Bernhard von Galen, de prins-bisschop van Münster. Von Galen, beter bekend als Bommen Berend, begint in juni 1672 aan zijn opmars naar het noorden van de Republiek. Fryslân bereidt zich voor op het ergste. 

Stadhouder Johan Maurits van Nassau-Dietz geeft opdracht voor het gereedmaken en uitbreiden van de Friese Waterlinie. Deze defensielijn functioneerde eerder in de strijd tegen de Spanjaarden goed en moet nu weer dienstdoen tegen de Münsterse soldaten. Opsterlân en omgeving is onderdeel van de Friese Waterlinie met schansen bij onder andere Frieschepalen, Makkinga en Oldeberkoop. De dreiging is zodanig, dat in 1672 ter verdediging van het gebied wordt begonnen met de bouw van de vesting Gorredijk.

In het kader van de Sa! Moanne fan it Erfskip vertelt historicus Freja van der Zee op vrijdagavond 2 december over de opmaat naar 1672. Wat is dan de situatie in Nederland en Fryslân? En wat heeft deze regio gemerkt van de strijd met Bommen Berend? Ze vertelt over de schansen en de vesting, de aanvallers en de verdedigers, de achtergronden en het verloop van de strijd. Freja van der Zee geeft vanuit haar geschiedenisburo lezingen, rondleidingen en tweemaal per jaar een tiendelige cursus. Op het programma in het voorjaar van 2023: de cursus Het Rampjaar onder de loep. Kijk op geschiedenisburo.nl.

Vrijdag 2 december
Locatie: De Wier in Ureterp
Aanvang: 20.00 uur; Entree 5 euro

Meer SA!

Trainer Joop Gall begrijpt weinig meer van de ontstane situatie bij Jubbega en ziet weinig kans om het seizoen op een sportief correcte manier af te maken.
Volop vraagtekens over positie Jubbega Sport 12 uur geleden
Tet en Ben Leenman waren maandag zestig jaar getrouwd.
Tet zag ineens een leuke keeper Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Woningbouw op 'rotte kies' in Gorredijk Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Renovatie sporthal Kortezwaag jaar vertraagd Nieuws 22 apr, 20:07
Afbeelding
Grindpalen als fundering onder wegen Nieuws 22 apr, 14:14
Afbeelding
Meidendag bij voetbalvereniging ODV Wijnjewoude Sport 22 apr, 14:13
Afbeelding
Langezwaag laat zege in slotminuut glippen Sport 21 apr, 17:04
Xander Wagenaar omspeelt de doelman en is op weg naar één van zijn drie doelpunten tegen Franeker.
RWF zet met ruime zege opmars voort Algemeen 20 apr, 19:35