The Spaltenbridge Band.
The Spaltenbridge Band. Foto: Riekele Dam

Debuut van The Spaltenbridge Band

Cultuur

TERWISPEL Hoe mooi is dat? Een band ontstaan uit vriendschap, goed op elkaar ingespeeld en elkaar muzikaal aanvullend. Gewoon op een dag begonnen, zo ging dat ook met bijvoorbeeld Nirvana. Zaterdag debuteert de jonge nieuwe viermansformatie The Spaltenbridge Band.

Het prille begin van The Spaltenbridge Band was eigenlijk in november 2020 met een appje van Marten Jorna aan jeugdvriend Riekele Dam: zullen we een coverband beginnen? Daar hadden ze eerder nog nooit over nagedacht.

 Vreemd eigenlijk, want beiden speelden al langer gitaar en hebben dezelfde muzieksmaak. “We wisten dat fan mekoar wol, want as we elkoar tsjinkamen yn in kroech of keet hienen we it faak oer muzyk.” Diezelfde vrijdagavond namen ze beiden hun gitaar mee naar de keet in Terwispel en sinds die tijd hebben ze nooit weer een vrijdagavond overgeslagen, zegt Riekele.

Muzieksmaak

Status Quo, Lynyrd Skynyrd, Clapton, Stones, AC/DC; de twee vrienden begonnen met meespelen van de muziek van hun gezamenlijke favorieten. Waar komt die muzieksmaak vandaan? “Fan myn heit”, zegt Marten. “In bytsje oeral wei”, denkt Riekele. Toen hij AC/DC voor het eerst hoorde, was hij verkocht en dat terwijl hij nog niet eens gitaar speelde. 

“Ik bin linkshannich, op de basis- skoalle mocht ik net links gitaar spylje. Dêr bin ik frij let mei begûn; doe’t ik in jier as 11-12 wie.” Hij leerde zichzelf gitaarspelen met filmpjes van YouTube. “Dan komst in hiel ein en de basisakkoarden bin yn prinsipe net hiel muoilik.” Marten speelt al veel langer: “Yn groep 6 fan de basisskoalle bin ik begûn mei lessen.”

Het is zomer 2022: tot nu toe speelden de vrienden samen gitaar. Tot ze op een avond een gezellig biertje drinken bij Björn Jonker in Gorredijk, zoals ze wel vaker doen. En toen was het best simpel, zegt Riekele. “Björn spilet bas en Mathijs Grijze, dy’t ek by ús freonenploech heart, spilet drums.” Ze vragen de twee om mee te doen in een band. Diezelfde vrijdag komen Björn en Mathijs naar het oefenhok in Terwispel en ook voor hen geldt: sinds die tijd slaan ze geen vrijdag meer over.

Verrassende combinatie

Bluesrock, zo omschrijven de mannen hun muziekstijl. Het is een combinatie van hun voorkeuren: Riekele neigt naar hardrock, Marten houdt van blues. Mathijs en Björn zitten in de heavymetalhoek. En die combinatie gaat verrassend gemakkelijk, zegt Marten. “Riekele en ik sykje wat nûmers út en dy litte we dan hearre. Dêrnei beslisse we mei syn fjouweren wat we spyljen gean.” 

Soms zijn de nummers authentiek, soms gooit The Spaltenbridge Band er een eigen sausje over. Riekele: “We ha bygelyks in eigen ferzje makke fan ‘Burning Love’ fan Elvis Presley. De akkoarden sit der noch wol yn, mar dat is it dan ek.” Die eigen mix, heeft dat een naam? Jawel, verklaart Marten: “Fantastysk!”

The Spaltenbridge Band is een echte vriendenband en dat houden de mannen graag zo. Want hoe leuk is dat, zegt Riekele. Probeer maar eens mensen voor een band te vinden die hetzelfde willen en ook nog in je eigen vriendengroep zitten. 

Marten: “De freeds bin geweldich, we fine it leuk om dat mei oaren te dielen.” Ze zijn geen feestband met het bekende coverrepertoire, zegt Riekele. “Ik tink dat wy mear in kroechband wurde.” Volop optredens zou geweldig zijn, zegt Riekele. “Mar eins makket dat net út, we spylje foar ús plesier. De basis bliuwt itselde: in bierke drinke en wat spylje.”

The Spaltenbridge Band debuteert op zaterdag 3 december (19.30 uur) in het dorpshuis van Terwispel als voorprogramma van de band Kisjeskearls. 

Meer SA!

Afbeelding
LDODK overtuigt tegen naaste concurrent KZ Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Dubbel gevoel bij Jubbega na gelijkspel Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Bakkeveen wint degradatiekraker met 2-1 Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Arie Vuijk met Every Boeddha Happy in De Skâns Cultuur 5 feb, 11:41
Afbeelding
Weekendtip: middagje soul in MeJander Oldeberkoop Algemeen 5 feb, 09:00
Afbeelding
Femke Kok pakt nationale titel Nieuws 4 feb, 20:53
Afbeelding
Weekendtip: heerlijk Iers met Fling in Witte Kerk Hemrik Algemeen 4 feb, 10:50
Afbeelding
'Little chefs' De Finne koken voor bijzonder project Algemeen 4 feb, 10:34