Leo van der Spoel.
Leo van der Spoel. Foto: Sietse de Boer

Leo legt puzzel van 54.000 stukjes

Cultuur

GORREDIJK Vol trots loopt de 52-jarige Leo van der Spoel zondagmiddag in De Skâns. Op de vloer van de sporthal ligt een legpuzzel van maar liefst 54.000 stukjes. 

Het resultaat van een nieuwe hobby die in coronatijd begon, toen Leo op zoek ging naar een andere invulling van zijn vrije tijd. Uit verveling begon hij met een legpuzzel van drieduizend stukjes, maar daar was hij in een paar weken mee klaar. Leo vroeg zich af of er geen grotere puzzels waren en uiteindelijk vond hij er eentje van maar liefst 54.000 stukjes. 

Er volgden dertien maanden voordat hij hem klaar had en in zijn geheel kon laten zien. Dat duurde iets langer dan de bedoeling was. Leo wilde eigenlijk de puzzel binnen het jaar in elkaar zetten. “Op de helft was ik er helemaal klaar mee. Ik kon geen puzzelstukje meer zien en heb er toen drie weken niets meer aan gedaan. Maar ja, je wilt de puzzel toch afmaken.” Dus ging hij verder en bleef er volhardend zo’n twee tot drie uur per dag aan werken. 

Eigenlijk bestaat de puzzel uit 27 afzonderlijke puzzels van tweeduizend stukjes die je uiteindelijk kunt samenvoegen tot één groot geheel. “Het lastige is dat de puzzels in het midden geen randjes hebben waar je mee kunt beginnen”, legt Leo uit. Als Leo een stuk van de puzzel klaar had dan draaide hij deze om en plakte hij de stukjes aan de achterzijde vast met stickerpapier, want hij moest er niet aan denken dat die uit elkaar zou vallen. Toen hij alle stukken klaar had moest hij nog een ruimte vinden waar hij alles aan elkaar kon leggen. Dat werd zondag in De Skâns.

Rustgevend

Leo vertelt dat hij ging puzzelen omdat het zo rustgevend was. “Je bent er uren zoet mee en tijdens het puzzelen vergeet je alles om je heen.” Telkens als hij een deelpuzzel klaar had, zette hij het resultaat op Facebook. Dat leverde leuke reacties op. “Ach, iedereen heeft zijn tic. De een gaat elke dag honderd kilometer fietsen, de ander gaat lekker puzzelen.” Een maat van hem zei toen hij klaar was: “Hartstikke mooi Leo, dan kan hij nu wel in de container.” 

Leo heeft nog geen grote puzzelplannen voor de nabije toekomst. Met grote puzzels is hij voorlopig wel even klaar. Na het uitleggen in De Skâns haalt hij de puzzel weer uit elkaar en bewaart hij de 27 stukken in de schuur. “Ik zie wel wat ik ermee doe. Ik heb thuis geen plek om de puzzel in zijn geheel op te hangen.”

Travel around Art

De puzzel is 864 bij 204 cm. Het is de grootste puzzel die Leo kon vinden. Aanschafprijs: 499 euro. De puzzel bestaat uit 27 delen en elke deel bestaat uit afbeeldingen van grote kunstenaars zoals Pieter Bruegel, Leonardo da Vinci, Claude Monet en Renoir. In De Skâns kwamen zondag meer dan vijftig vrienden en kennissen kijken. 

Ze waren allen laaiend enthousiast en erg trots op hem. Leo, een bescheiden man, had het maar moeilijk met de vele complimentjes. Met gepaste trots vertelde hij de bezoekers dat dit de eerste keer was dat hij de puzzel helemaal had uitgelegd, waarna hij er met een glimlach aan toevoegde: “En het is zeker ook de laatste keer.”

Meer SA!

Afbeelding
Volop goals bij zondagamateurs Sport 2 okt, 17:44
Afbeelding
Punt Read Swart in eerste thuisduel Sport 2 okt, 17:31
Afbeelding
Tialda Hoogeveen nije Berneboeke-ambassadeur Cultuur 2 okt, 16:23
Afbeelding
Aldi wil procedure Gorredijk versnellen Ondernemen 2 okt, 12:34
Afbeelding
Makkie voor LDODK tegen TOP Sport 2 okt, 10:13
Afbeelding
De Moskoupleats is weer bewoond Nieuws 2 okt, 10:07
Afbeelding
Griet en Piter in De Skâns Cultuur 1 okt, 12:22
Afbeelding
Groot baggerproject rond Jubbega Nieuws 1 okt, 11:49