Een sfeervolle vorige editie van Bourgondisch Beetsterzwaag.
Een sfeervolle vorige editie van Bourgondisch Beetsterzwaag.

Genieten staat dit weekend voorop in Beetsterzwaag

Cultuur

BEETSTERZWAAG Het feest van smullen, ontmoeten, muziekminnen en flaneren. Smûk tussen de bomen, met heerlijke hapjes, fijne muziek en theatrale acts, wordt het historische Lycklamapark op zaterdag 17 en zondag 18 september omgetoverd tot het culinair en cultureel festijn Bourgondisch Beetsterzwaag.

Het wordt samen genieten als nooit tevoren. Na twee jaar afwezigheid door de bekende reden, is de organisatie erin geslaagd het festijn te vullen met een verrassende combinatie van culturele en culinaire bijzonderheden voor jong en oud. Bourgondisch Beetsterzwaag startte in 2015 met veel plaatselijke restaurants. De koppeling met restaurants is dit jaar voor het eerst losgelaten, vertelt bestuurslid van Stichting Bourgondisch Beetsterzwaag Jaap Eerdmans. “Alle ynkomsten bliuwe no yn de stichting.” Samen met broer Jurjen, als eigenaren van restaurant Prins Heerlijck, en Gerben Bergstra van Het Witte Huis nam hij in 2018 de organisatie van het foodfestival over.

Voor restaurants bleek het steeds lastiger om de organisatie te combineren met een eigen stand. “It wurde eins de lêste twa kear ek al lestiger om foldwaande personiel te finen. Foar ús kaam der ek noch it organisearjen by.” Dat vormde de basis voor hoe het festijn nu georganiseerd wordt: losgekoppeld van plaatselijke horeca. Het is goed zo, zegt Eerdmans. “It is no in echt festival foar it doarp. En elkenien kin sa yn of út it bestjoer stappe.” Het bestuur telt inmiddels zeven mensen, in maart begonnen ze met voorbereiden. Daarnaast zijn zo’n zestig vrijwilligers in touw voor onder andere de kassa’s, toiletunits, kinderspelen en het netjes houden van het park. Evenals voorgaande edities wordt de centrale bar deels gerund door het brandweerkorps uit het dorp. “En dêr bin we hiel bliid mei.”

Amazing Stroopwafels

Ook de indeling van het knusse park is dit jaar anders. De focus ligt iets meer op het podium en de muzikanten. De muzikale line-up bestaat uit tien bands en muzikanten in diverse stijlen en genres. Jaap Eerdmans verheugt zich op het optreden van The Amazing Stroopwafels. “Dy woenen we as organisaa- sje graach in kear werom ha, in pear jier lyn wienen sy in grut suskes.” Ze zijn niet echt op zoek gegaan naar dure en bekende artiesten, zegt hij. “It giet derom dat it gesellich is. En mei strjitteater derby moat it in echte beleving wurde.”

Akoestisch, tributes aan Neil Young en Beth Hart, piratenmuziek, rockabilly of een mix van blues, funk, jazz en pop; alle muziek wordt om te smullen. Smullen wordt het ook bij de diverse foodtrucks, sommige uit de regio, andere van verder weg. Met gerechten van dichtbij of verder weg. Spaanse churros met een twist, biologische hamburgers op een flaguette, ambachtelijk ijs uit Gorredijk, Surinaamse broodjes, streetfood uit Indonesië of mediterrane delicatessen uit eigen dorp, de smaakpapillen worden volop gemasseerd.

Tongstrelend

Op diverse plekken in het park kunnen bezoekers daarnaast genieten van tongstrelende drankjes; van speciaalbieren tot bijzondere wijnen en van lekkere koffie tot bubbletea. Kinderen kunnen terecht in de eigen Slurpie’s Bar. Voor hen is ook een uitgebreid kinderprogramma in het Funpark en ze mogen een eigen kunstwerk maken bij de stand van Kleefkunst.

Bourgondisch Beetsterzwaag opent op zaterdagmiddag om 15.00 uur. “Dan is ek de earste muzyk en begjint it publyk wat binnen te druppeljen, net drekt drok en dat hoecht ek net.” Tegen het eind van de middag stroomt het park vol. Op zondag (vanaf 14.00 uur) zit de loop er meteen vanaf het begin in. “It is in feest foar de hiele regio, der komme bygelyks in soad frijwilligers en besikers fan Drachten.

Meer SA!

Afbeelding
Volop goals bij zondagamateurs Sport 2 okt, 17:44
Afbeelding
Punt Read Swart in eerste thuisduel Sport 2 okt, 17:31
Afbeelding
Tialda Hoogeveen nije Berneboeke-ambassadeur Cultuur 2 okt, 16:23
Afbeelding
Aldi wil procedure Gorredijk versnellen Ondernemen 2 okt, 12:34
Afbeelding
Makkie voor LDODK tegen TOP Sport 2 okt, 10:13
Afbeelding
De Moskoupleats is weer bewoond Nieuws 2 okt, 10:07
Afbeelding
Griet en Piter in De Skâns Cultuur 1 okt, 12:22
Afbeelding
Groot baggerproject rond Jubbega Nieuws 1 okt, 11:49