Alde Wiven speelt komend weekend in De Skâns.
Alde Wiven speelt komend weekend in De Skâns. Foto: Sietse de Boer

Alde Wiven fan De Gordyk

Cultuur

GORREDIJK De Skâns brengt komend weekend de eigen productie Alde Wiven op de planken, een voorstelling door jonge jeugd, jongvolwassenen en volwassenen. Een verhaal zoals ieder dat wel kent: over roddelarij, over streng zijn tegen je kinderen, over lachen en nadenken. Met een flinke dosis humor en een serieuze ondertoon.

Die moeder, dat is zo’n biologisch geval. Het is feest in het dorp, haar zoontje wil graag een pakje kauwgom. Mag niet, is gevaarlijk, kun je in stikken. Dan pik je toch een pakje, zegt een vriendje. En dat is het begin van de weg langs kleine en grotere criminaliteiten met uiteindelijk een moraal van het verhaal. Maar wat dat is? Dat mag de toeschouwer zelf uitvinden.

Regisseur Wimpy de Vries heeft die moraal precies op zijn netvlies. “Wêr’t it úteinlik op delkomt, is dat streng wêze ave- rjochts wurkje kin.” Hij tekende voor het script van dit stuk, dat oorspronkelijk voor begin dit jaar op de planning stond. Toen in de vorm van een revue, maar dat kregen ze niet rond. “Ik ha it stik ferboud nei wat it no is. Mei itselde ferhaal en deselde spilers, mar oanfuld mei in ploegje bern.

Eigen productie

De Skâns wil, in navolging van De Lawei en Posthuis Theater, elk jaar een eigen productie met amateurspelers brengen, zegt Skâns-technicus Henk Mulder. Ze zochten hiervoor contact met Wimpy de Vries, een man met veel ervaring in het amateurtoneel. De Vries: “Tritich jier lyn ha ik by De Skâns wurke, in moaie tiid.” In die tijd volgde hij een opleiding tot toneelregisseur en was betrokken bij de herintroductie van Iepenloftspul Opsterlân.

Jeugd

Voor de Skâns-productie tekent Ineke de Vries (“gjin famylje”) van Mini Theater Friesland voor de regie van de jeugd. “Tolve bern. De âldsten bin jongfolwoeksenen, de jongste is seis.” Een enkeling is ervaren, vertelt ze, de meesten echter niet. “It is sa leuk om mei bern te wurkjen en it is sa leuk, ek foar publyk, de bern spyljen te sjen.” Toneelspelen is belangrijk voor jeugd, benadrukt ze. Je ontwikkelt inventiviteit en creativiteit, dat helpt je in het dagelijks leven om met situaties om te gaan.

Het stuk heet Alde Wiven; zij zijn in wezen een katalysator. De roddelende oude dames, hangouderen bijna, met hun kletspraatjes die nergens over gaan maar wel lachwekkend zijn, zijn als tussenstukken ingebouwd. Ineke: “Eins is wat de bern spylje, in flashback fan dy âlde wiven.” Plus een stuk vermaak, zegt Wimpy. “Oars wurdt it te dreech. Mei dizze stikjes koartswyl tuskentroch, wol ik ek in generaasjeferskil sjen litte.”

Gorre en Gorre

Het stuk opent met een vertelster, zij stelt onder andere de vraag: waarvoor breng je kinderen groot? “En dan sjochst lytse Gorre dy’t mei oare bern op jierdeisbesite is by pake Gorre.”  Terug in de tijd laten de twaalf jonge spelers ook zien hoe Gorre en zijn vriendinnetje een stel werden en in welke vriendengroep ze zaten. 

Het verhaal begint bij de kleine Gorre die geen kauwgom mag van zijn moeder. De regisseur geeft toe dat hier een autobiografisch stukje in schuilt: “As bern ha ik sels ek ris kaugom pikt. Je nimme foar in toaniel- stik altyd dingen mei dy’t je belibbe ha, hearre of sjogge.” Onder groepsdruk pikt het joch een pakje kauwgum en dat smaakt naar meer: als puber jat hij bijvoorbeeld make-up voor de meisjes en later een brommer voor zichzelf. “Dan komt er by de bank te wurkjen en dêr sil hy de boel ek oplichte. Mar se pakke him.”

‘Alde Wiven’ wordt gespeeld op zaterdag 10 september (19.00 uur) en zondag 11 september (15.00 uur). Entree: 12,50 euro (inclusief consumptie); t/m 16 jaar 7,50 euro. 
skans.nl

GORREDIJK, 3-9-2022, Alde Wiven
GORREDIJK, 3-9-2022, Alde Wiven

Meer SA!

Afbeelding
Volop goals bij zondagamateurs Sport 2 okt, 17:44
Afbeelding
Punt Read Swart in eerste thuisduel Sport 2 okt, 17:31
Afbeelding
Tialda Hoogeveen nije Berneboeke-ambassadeur Cultuur 2 okt, 16:23
Afbeelding
Aldi wil procedure Gorredijk versnellen Ondernemen 2 okt, 12:34
Afbeelding
Makkie voor LDODK tegen TOP Sport 2 okt, 10:13
Afbeelding
De Moskoupleats is weer bewoond Nieuws 2 okt, 10:07
Afbeelding
Griet en Piter in De Skâns Cultuur 1 okt, 12:22
Afbeelding
Groot baggerproject rond Jubbega Nieuws 1 okt, 11:49