Jacob de Vries.
Jacob de Vries. Foto: Sietse de Boer

‘Fjouwer oere moarns binne wy paraat’

Cultuur

BAKKEVEEN Twaalf zaterdagen per jaar is het een drukte van belang in Bakkeveen. Het Opsterlandse dorp telt nog geen tweeduizend inwoners, maar als de traditionele vlooienmarkt wordt gehouden, trekken er wel zo’n vijfduizend handelaren en koopjesjagers naar het toeristenplaatsje. De vlooienmarkt van Bakkeveen is een begrip, in Friesland en ver daarbuiten. “De minsken komme oeral wei.”

Jacob de Vries (55) weet waarover hij praat. De inwoner van Bakkeveen is al twintig jaar actief voor de vlooienmarkt. Het begon met foto’s die hij als hobbyfotograaf van de markt maakte. De organisatie vroeg hem beelden te schieten voor hun website, vervolgens ging hij ook teksten schrijven en zo raakte hij langzamerhand meer en meer betrokken. 

Sinds vorig jaar is hij bestuurslid van de Stichting Vlooienmarkt Bakkeveen. De vlooienmarkt werd in 1989 voor het eerst gehouden op initiatief van de voetbal-, volleybal- en gymnastiekvereniging. Om extra geld in het laatje te brengen. Ruim drie decennia later is de vlooienmarkt groter dan ooit. De belangstelling groeide dermate, dat in 2004 besloten werd een parkeerterrein in een weiland aan de Mjumsterwei te openen. “Dat wie P1, wy binne no oan P6 ta. Op drokke dagen stean der 1.500 auto’s”, schetst De Vries de groei van de vlooienmarkt. 

Parkeren kost een eurootje, geen geld, maar toch zijn er altijd nog bezoekers die hun auto in het dorp proberen kwijt te raken. Dat geeft overlast, beseft het bestuurslid. “Mar wy dogge der alles oan om it te foarkommen; je steane lykwols fersteld watfoar ekskuses minsken betinke om mar net betelje te hoeven.”

De infrastructuur van Bakkeveen is niet berekend op de toestroom van al die auto’s, maar volgens De Vries heeft de organisatie onderhand zoveel ervaring dat de overlast binnen de perken blijft. “De tiid dat der fan Sigerswâld ôf file stie leit fier achter ús. Wy witte dat foar guon yn it doarp de merke net hoecht, mar it hat wol wat fansels, sa’n grut barren.” 

Al die drukte levert het dorp wel wat op. Bakkeveen profiteert van het geld dat parkerende bezoekers en standhouders betalen. De vlooienmarkt steunt de plaatselijke sport en investeert in de leefbaarheid van het dorp. Zo is er een bedrag van 50.000  euro uitgetrokken voor het opknappen van fietspaden rondom Bakkeveen en wordt geld gereserveerd voor de herinrichting van de brink in het dorp. 

Komende zaterdag is het weer marktdag. Voor Jacob de Vries en zijn collega-vrijwilligers betekent dat vroeg uit de veren. De markt duurt van zeven tot één uur. Maar de eerste standhouders arriveren ‘s ochtends al rond de klok van vier. “Sûnt corona moatte hja reservearje, mar se krije gjin fêst plak. Wy wize fia in skema oan wer’t se stean moatte.” In de praktijk betekent dat: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Soms geeft dat gedoe, veel standhouders hebben een voorkeur. Zo willen sommige standhouders per se op het grasveld staan. “Mar as wy mei it yndielen noch net oan it gersfjild ta binne, meie se dêr noch net stean. Guon gean dan fuort en komme letter wer yn de hoop dochs op it gers stean te meien.” 

Als dat niet lukt, geeft dat volgens De Vries soms boze reacties. “It is wol moarns betiid fansels. Net eltsenien, ek wy net, is dan op syn bêst. Ach, it giet mar om in hantsjefol, op fiiftûzen minsken stelt it neat foar.” Hij snapt de voorkeur voor het grasveld ook wel. Daar staan niet de handelaren waar je geen handjeklap mee kunt doen. “De gedachte is dat op it fjild mear hannel dien wurde kin.”

Voor sneupers is op de vlooienmarkt geen nee te koop. Het assortiment is breed en gevarieerd. De handelaren komen vooral met (oud) gereedschap, kleding en meubelen; degenen die de zolder hebben leeggeruimd brengen een keur aan goederen variërend van speelgoed, boeken, platen, elektronica, antiek, curiosa tot zelfgemaakte haakwerkjes. “Kinst dy hast net foarstelle wat se allegear oanbiede.” 

Er wordt volop handel gedaan. Het gaat niet altijd om grote bedragen, maar De Vries zelf heeft op een goeie dag weleens 250 euro omzet gehad. “Der wy in tinte by, die smiet in leuk bedrach op.” Veel mensen nemen echter met minder genoegen. “As je it âlde spul kwytreitsje en je krije der ek noch in pear sinten foar, prima toch. De measte minsken gean tefreden nei hûs.”

Het gaat ook niet alleen om handel. Mensen komen ook voor de gezellige en ontspannen sfeer. In de loop der jaren heeft de vlooienmarkt een eigen publiek opgebouwd dat van heinde en verre komt. Zelfs vanuit België en Duitsland komt men naar Bakkeveen. “It moaie is dat we gjin reklame meitsje, mar yn allerhanne kranten en blêden goeie re- sinsjes krije. De merke ferkeapet himsels.” De vlooienmarkt heeft toekomst, weet De Vries. 

Duurzaamheid is belangrijk en tweedehands is geen vies woord meer. Hij trekt de parallel met kringloopwinkels die steeds populairder worden. De Bakkeveenster is er blij mee, want hij steekt zijn vrije tijd graag in de vlooienmarkt. “De merke tsjinnet in doel, oars kaam der net sa’n soad folk. En ik mei graach mei minsken omgean, soargje dat hja it nei it sin ha. En wy as frijwilligers ha it gesellich meïnoar, wat wolle je noch mear.”

Meer SA!

Afbeelding
Het huis is me de baas Column 1 uur geleden
De Driving Range van Golfclub Lauswolt in Beetsterzwaag.
Weekendtip: open dag bij Golfclub Lauswolt Sport 4 uur geleden
Goudsmid Pepi Hoitinga.
Pepi: trouwringen met ieder een eigen touch Ondernemen 5 uur geleden
Afbeelding
Spannende jacht in Gorredijk Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Meld je nu aan voor webinar: waarom in 2024 een woning kopen? Ondernemen 20 uur geleden
Afbeelding
Fedde en Lieke Column 28 mrt, 12:05
Wethouder Durk Durksz en Warner de Leeuw van ELAN
Parkeerverbod geldt niet voor scholeksters Nieuws 28 mrt, 10:46
Gjalt Wijma.
'Lekker de zorgen van je af fietsen' Nieuws 28 mrt, 07:41