De repetities zijn nog in volle gang.
De repetities zijn nog in volle gang. Foto: Sietse de Boer

Vreemde gasten in Bakkeveen

Cultuur

bakkeveen.nl/toneelBAKKEVEEN Het is stil in de bossen in Allardsoog bij Bakkeveen. De wind ruist door de bomen en je kunt een dennennaald horen vallen, maar dat verandert wanneer het iepenloftspul ‘Ik arriveer’ wordt opgevoerd. Hoe reageert Bakkeveen als er plots een grote, buitenlandse familie komt wonen?

Het toneelstuk is gebaseerd op het bekende Nederlandse televisieprogramma ‘Ik vertrek’, waarin Nederlandse gezinnen of echtparen hun geluk proberen te vinden in het buitenland. Ze beginnen een hotelletje in Spanje of een camping in Italië. Daarbij komen ze allerlei onverwachte problemen tegen. 

Jeugdtheater LEEF uit Bakkeveen komt met een eigen idee over dit programma en dacht: waarom draaien we de rollen niet eens om? Laten we een buitenlands gezin spelen dat haar geluk zoekt in Nederland. De jongeren uit Bakkeveen en omgeving hebben het toneelstuk samen geschreven.

Tiny houses

Het verhaal begint in Hongarije waar de familie Varga geld probeert te verdienen aan het verkopen en investeren in ‘tiny houses.’ Dat loopt spaak, maar via een Friese kennis proberen ze het opnieuw in Bakkeveen. Het toneelstuk richt zich op de problemen die ontstaan als plots een grote Hongaarse familie in het rustige, kleine Bakkeveen opduikt. Een familie die anders is. D

ie anders praat en zich anders gedraagt en kleedt. Het ingedutte dorp schrikt wakker. En wat heeft burgemeester Veenstra te maken met tiny houses? De telefoon van secretaresse Sjoerdsje staat roodgloeiend. Kortom er spelen zich ‘nuvere’ taferelen af in de bossen van Bakkeveen. Het borrelt en broeit in het dorp.


Laatste repetities

Eppie Pera (67) en Peter Westerkamp (59) spelen de rollen van oma en opa Varga. Ze zijn de enige volwassenen in dit jonge gezelschap. Oma Eppie is gekleed in traditionele Hongaarse kledij: “Dat ha wy by de kledingcentrale weihelle. Liket it wat? Ik spylje in dementerende keunstneres.” Zaterdagavond wordt er nog druk gerepeteerd. Kent iedereen zijn rol en zijn tekst? En op welk moment moet iemand precies opkomen? Regisseuse Brenda de Boer (32) laat alle acteurs vooraf concentratieoefeningen doen. Iedereen loopt dwars door elkaar op het geluid van opzwepende muziek en moet dan plots stoppen. Brenda: “Allemaal ogen dicht. Wijs aan waar Foekje staat!”

Dan kan de eigenlijke repetitie beginnen. “Nog een week, jongens! En dan gaan we spelen. Dan zit het hier vol met mensen. Spannend!” Burgemeester Veenstra oefent zijn rol en zit op kantoor ontspannen potloden te slijpen. Zijn secretaresse Sjoerdsje is ondertussen druk met het beantwoorden van de vele klachten die de Bakkeveensters hebben over ‘die buitenlanders’ en de tiny houses.  

Geert Louwes (68) legt uit hoe jeugdtheater LEEF werkt: “LEEF is al tsien jier by elkoar. Elk jier meitsje se har eigen toanielstik mei in aktueel tema. Der binne 17 leden en dy moatte ek allegear in rol yn it stik ha.” Zelf is hij verantwoordelijk voor het decor en alle rekwisieten. Het achtergronddoek op het toneel is een bos dat haarfijn past in de omgeving. Het kantoor van burgemeester Veenstra en zijn bijdehante secretaresse Sjoerdsje heeft hij samen met andere, enthousiaste vrijwilligers in elkaar getimmerd. 

Tegearre dwaan

De jongeren verschillen sterk in leeftijd. De jongste is zeven, terwijl de oudsten al studeren. Geert: “Se wolle it tegearre dwaan. Se wolle net dat de groep opdield wurdt yn âlderen en jongeren. Dat is it moaie fan dizze groep.” Op 1 juli is de eerste opvoering van ‘Ik arriveer’. Op 2 en 3 juli zijn er ook voorstellingen in Nieuw Allardsoog. Het was altijd zo stil en rustig in de bossen van Bakkeveen. Komt het ooit weer goed en waarom heeft burgemeester Veenstra zoveel potloden? 
bakkeveen.nl/toneel


Meer SA!

Afbeelding
Libbe Jonkman denkt anders dan anderen Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Volgende week start het bosonderhoud in Olterterp Algemeen gisteren
Afbeelding
Vakantietip: Uitgesteld Geluk in De Hartstún Algemeen 9 aug, 10:00
Afbeelding
Expositie IIsbaan yn ‘e maaitiid Algemeen 9 aug, 09:16
Afbeelding
Zomertoernooi Mahjongclub Gorredijk Algemeen 8 aug, 18:00
Afbeelding
Een en al energie in It Damshûs Algemeen 8 aug, 10:30
Afbeelding
Weekendtip: slotakkoord Droom Duo’s Algemeen 6 aug, 10:57
Afbeelding
Debuut voor kaatsers bij Freule Algemeen 5 aug, 10:11