Musicalproductieklas NOAH speelt Hotel Draadloos.
Musicalproductieklas NOAH speelt Hotel Draadloos. Foto: Jurjen Jellema

Cultuurfestival Eijer: ‘Welkom in onze wereld’

Cultuur

JUBBEGA Iedereen verdient een kans op een podium. Dit is de filosofie van Eijer Producties. De dans-, theater- en musicalopleiding ontstond in Jubbega, maar is vanuit Gorredijk nu actief in een groot deel van Zuidoost-Fryslân. In een groot opgezet Cultuurfestival wordt van 8 tot en met 10 juli teruggekeken op de afgelopen twaalf jaar.

In 2019 waren er al plannen voor een groot jubileumfestival voor alle cursisten van Eijer Producties. “Maar toen ging in 2020 de wereld op slot en bleef het eerst bij een idee”, vertelt Aarnt Eijer. “Ondertussen zijn we een paar jaar verder. Het idee voor een jubileumfestival is veranderd in een Cultuurfestival, maar stiekem vieren we toch ook wel een beetje ons tienjarig (+2) jubileum.” Aarnt stond samen met zijn zussen Aaltsje en Janna aan de wieg van de organisatie. Er waren de afgelopen twaalf jaar tegenslagen, maar volgens Aarnt zijn er vooral veel mooie herinneringen.

 Aan de tijd dat Eijer Producties begon aan de eettafel van heit en mem Eijer. Herinneringen aan de vele producties die zijn opgezet. “En aan de lachende gezichten van cursisten, de trotse blikken van ouders en de tranen bij het einde van een seizoen. In het Cultuurfestival nemen we de bezoekers mee in onze wereld van dans, theater, freerunning en musical. Een wereld waarin al deze disciplines samenkomen en waar iedereen gelijk is.”

 Programmamaker en manager DZT (dans, zang, toneel) Coco de Haas vult aan: “We gaan dit weekend dan ook met alle disciplines die we hebben het podium op. Dat is heel tof. Het wordt een leuk feest waar iedereen, soms meerdere keren, mag optreden.” Iedereen, dat betekent bij Eijer Producties zo’n vierhonderd cursisten, variërend van kleuter tot vijftiger. Ze spelen in totaal in zestien verschillende voorstellingen.

Binnen en buiten

Het Cultuurfestival vindt plaats in en om mfg De Kompenije in Jubbega. Er zijn voorstellingen in meerdere zalen van het complex. Zowel de sporthal als het gymnastieklokaal worden ingericht als theaterzaal. Hier zijn onderdelen van de voorstellingen te zien die de afgelopen twaalf jaar door Eijer Producties zijn gespeeld en geproduceerd. Op het buitenterrein ligt een 300 m2 freerunparcours aangevuld met een cultuurplein met diverse activiteiten en foodtrucks. “Met het Cultuurfestival willen we bezoekers en deelnemers laten zien, horen en ervaren wat cultuur betekent. Door uiteenlopende manieren van zowel participatie als publiek willen we bezoekers en deelnemers meenemen in de laagdrempelige wereld van dans, theater en musical.”

Het programma van het weekend wordt voor een groot deel bepaald door een selectie uit de voorstellingen van Eijer Producties van de afgelopen jaren. De eindvoorstellingen dans en musical, maar ook zijn er optredens van de eigen dansgroep Unlimited die de afgelopen jaren twee keer Nederlands kampioen is geworden en komend weekend Nederland vertegenwoordigt op het Europees kampioenschap dans in België. Op vrijdagavond is er een kleine pre-voorstelling door de musicalproductieklas NOAH. Zij maken voorstellingen met een enkel thema als uitgangspunt. Dit weekend staat NOAH drie dagen met de eigen productie Hotel Draadloos in De Buorskip in Beetsterzwaag.

Het festivalterrein in Jubbega is voor iedereen gratis te bezoeken. Voor het bezoek van de voorstellingen kunnen dagtickets (10 euro) of een weekendticket (17,50 euro) worden gekocht. De organisatie van dit evenement is in handen van Stichting Productiehuis NU, in samenwerking met dans- en theaterschool Eijer Producties, Q Theatertechniek, mfg De Kompenije en Haas en Co Producties.
ticketkantoor.nl/shop/cultuurfestival
eijerproducties.nl/festival

Meer SA!

Afbeelding
Libbe Jonkman denkt anders dan anderen Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Volgende week start het bosonderhoud in Olterterp Algemeen gisteren
Afbeelding
Vakantietip: Uitgesteld Geluk in De Hartstún Algemeen 9 aug, 10:00
Afbeelding
Expositie IIsbaan yn ‘e maaitiid Algemeen 9 aug, 09:16
Afbeelding
Zomertoernooi Mahjongclub Gorredijk Algemeen 8 aug, 18:00
Afbeelding
Een en al energie in It Damshûs Algemeen 8 aug, 10:30
Afbeelding
Weekendtip: slotakkoord Droom Duo’s Algemeen 6 aug, 10:57
Afbeelding
Debuut voor kaatsers bij Freule Algemeen 5 aug, 10:11