De buitenexpositie rond Jeanne Bieruma Oosting in Beetsterzwaag
De buitenexpositie rond Jeanne Bieruma Oosting in Beetsterzwaag Sietse de Boer

Jeanne is weer terug in Beetsterzwaag

Cultuur

BEETSTERZWAAG Ze kwam er als kind iedere zomer. Voor Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994) was Beetsterzwaag een plek waar ze zich thuis voelde. Ook in de oorlogsjaren was ze te vinden op Lauswolt, lang familie-eigendom van moeders kant. De later landelijk en internationaal bekend geworden kunstenares staat daarom de hele zomer centraal in een buitenexpositie in de overtuin van het Lycklamahûs. 

De vrijwilligers van de Stichting Historisch Beetsterzwaag verzamelden veel over haar leven en werk. Met dank aan verschillende musea én Jolanda Withuis die een uitgebreide biografie schreef over Bieruma Oosting. “Dat konden we mooi als leidraad gebruiken”, vertelt Heleen Verhage van Historisch Beetsterzwaag. Withuis was zaterdag zelf ook van de partij, om de expositie samen met wethouder Libbe de Vries te openen. 


Jolanda Withuis- Sietse de Boer

Historisch Beetsterzwaag koos opnieuw voor de vorm van een buitenexpositie, net als vorig jaar over de schilderijenverzameling van de familie van Lynden. Verhage: “Dat is goed bevallen. Het is laagdrempelig en we konden de opzet zo nog een keer gebruiken. De persoon Jeanne hadden wij ook al op ons vizier, maar het verschijnen van de biografie bracht alles in een stroomversnelling.” 

Nu staan er voor de ingang van de Tropische Kas acht priëlen over Bieruma Oosting en haar relatie met Beetsterzwaag. Toen de expositie zich aandiende kwam er op het gemeentehuis, maar ook op Lauswolt, schilderijen van Bieruma Oosting voor het licht. Lang weggestopt, nu weer te zien. Jolanda Withuis sprak over een vrouw die al jong koos voor de kunst en voor haar talent. “Dat betekende in haar situatie dat ze dus niet voor het huwelijk koos. Bovendien leidde haar tot een jarenlange slechte relatie met haar vader.” In haar milieu was een werkende vrouw al niet gewoon en zeker niet als die haar heil in de kunsten zocht. 

In haar vroege werk komen veel elementen uit Beetsterzwaag en omgeving terug. Hier werkte Jeanne aan de ontwikkeling van haar talent. Iedere zomer verbleef als kind een paar weken op Lauswolt, waar haar grootvader Rijnhard van Harinxma thoe Slooten woonde. Hier luisterde ze ook naar een jaarlijks zomerconcert van de plaatselijke muziekvereniging Euterpe, waarvan haar grootvader beschermheer was. Ze noteerde eens dat tot haar verrassing ook een enkele vrouw meespeelde. Dat tijden zijn veranderd bleek zaterdag bij de expositieopening, waar Euterpe ook van de partij was. Meer dan de helft van de muzikanten is inmiddels vrouw.


Muziekvereniging Euterpe - Sietse de Boer

Net als vorig jaar bij de expositie over de familie Van Lynden, weet de Stichting Historisch Beetsterzwaag ook nu weer nieuwe archiefstukken boven tafel te krijgen. Via nazaten van de laatste bewoners van het Lycklamahûs dook een gastenboek op met aantekeningen uit de periode 1928 tot 1971. En tot verrassing van de vrijwilligers staan daar ook negen berichten in van Jeanne Bieruma Oosting, die vanwege familiebanden ook hier te gast was. Verblijven waar ze van genoot, zo schreef ze in het gastenboek. 

De buitenexpositie in de overtuin van het Lycklamahûs is tot en met 30 september gratis te bekijken, dagelijks van 8.00 tot 20.00 uur. In de ‘Zomer van Jeanne’ besteden ook musea in Heerenveen, Fochteloo, Zutphen, Maassluis en Almen nu aandacht aan het werk van Jeanne Bieruma Oosting. Historisch Beetsterzwaag organiseert regelmatig rondleidingen in het kader van deze expositie, de eerstvolgende op 28 mei om 14.00 uur. Start bij de tropische Kas, aanmelden is niet nodig. Historischbeetsterzwaag.nlWethouder Libbe de Vries - Sietse de Boer

Meer SA!

Gorredijk won zondag met 3-1 van Akkrum.
Ook Akkrum kan Gorredijk niet stoppen Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Beheerste winst voor LDODK Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Five Pack wint ruim van Moestasj Sport 14 uur geleden
Afbeelding
Pijnlijke thuisnederlaag voor Wispolia Sport 14 uur geleden
De touwtrekkers Douwe en Rutger
NoSa!: wereldkampioenen op karakter (video) Nieuws 19 uur geleden
Renske Holwerda
NoSa!: Tiny houses willen iets toevoegen aan Gorredijk (video) Algemeen 2 mrt, 16:41
Milène van der Smissen in de voorstelling Voor mijn part Dolly.
Dolly Parton centraal in De Skâns Cultuur 2 mrt, 13:55
Afbeelding
Jan Piepers interim-trainer Lintjo Sport 2 mrt, 11:36