Jade en Brianne.
Jade en Brianne. Sietse de Boer

Tijdcapsule met vette knipoog in Museum Opsterlân

Cultuur

GORREDIJK In een museum zie je eigenlijk alleen maar dingen van vroeger, toch? De oude tijd. Maar dat die tijd ook meer van deze tijd kan zijn, bewijst een groep jongeren in Museum Opsterlân. Een half jaar werkten ze aan de expositie Tijdcapsule. Tijd is de rode draad, met een vette knipoog.

Elke donderdagavond werkten tien jongeren aan de bijzondere uitstalling. “We kregen een appje of we mee wilden doen”, markeert Brianna (16) het beginpunt. Dat appje kwam van Code Hans, samen met Museum Opsterlân de initiatiefnemer van een eigen expositie van, voor en door de jeugd. Het thema voor de expositie kwam als vanzelf vanuit het idee dat musea vaak spullen van vroeger tentoonstellen. Jade: “We wilden een beetje tussen dat oude en het nieuwe in zitten.” Dus al snel kwamen ze op het idee om iets met tijd te doen. De tweelingzussen Jade en Brianna vertellen graag over wat ze als groep bedacht hebben. 

Fotobooth

Als eerste, in de grote museumzaal, het onderdeel Fotobooth. “Dit hebben we samen met andere jongeren gebouwd”, zegt Brianna wijzend op de houten wanden die de zaal in drie fotokamers en twee kleedkamers verdeelt. “We vonden het idee van verkleden en verschillende tijden geweldig, dus toen kregen we dit idee.” Er rolden drie tijdsperiodes uit: de cowboytijd, hippietijd en discotijd. “Dit zie je ook vaak in films, dit is cool.” In de kleedkamers hangen out- fits, beschikbaar gesteld door Malischa Kledingverhuur, passend bij de tijdsbeelden. Voor bezoekers, want die mogen zich verkleed laten fotograferen in de bijbehorende stijlkamer. 

Klokken

“Kijk, daar aan de wand hangen allemaal klokken”, wijst Brianna. Van modern tot grootmoedersstijl, van plastic tot metaal. “Die klokken hebben we bij de expositie gedaan zodat tijd nog meer de rode draad is”, verduidelijkt Jade. De 189 klokken leenden ze van restaurant De Tijd in Steendam. Ze hangen overal, ook in de volgende ruimte waar ‘Oud & Nieuw’ het thema is.


Zoeken op zolder

Op de grote voorraadzolder mochten de jongeren een item kiezen uit de opgeslagen museumstukken. Van dit item maakten ze een eigen, moderne versie. Brianna koos een zestiende-eeuws ogend schilderij van koeien met schaapsherder. “Ik vond dat in deze tijd te slecht voor dieren wordt gezorgd, dus heb ik ze mager geschilderd. En ik heb een huis geschilderd in plaats van die mooie natuur.” Jade koos het schilderij ‘Drie wijzen’ van Hein Froonen. “Ik dacht, ik doe niet allemaal mannen maar ook een meisje erbij, dat is nieuw. Kijk, die jongens proberen te flexen, er stoer uit te zien.” Op de vide is een tijdcapsule geïnstalleerd. Brianna: “Hier wilden we het verschil laten zien tussen nu en later.” Museumbezoekers kunnen hier items achterlaten die representatief zijn voor de huidige tijd. En dan is er natuurlijk het museumcafé nog. Ook hier een tijdsbeeld met oude tafellopertjes en kop-en-schotels uit de kringloop. Jade: “En de stoelen zijn dan weer wat nieuwer.” 

Hoe krijgen we jongeren in het museum? Vanuit die vraag gaven Museum Opsterlân en Code Hans jongeren een kans om zelf een expositie vorm te geven en in te richten. De expositie duurt nog tot 14 maart.
museumopsterlan.nl 

Meer SA!

Afbeelding
Gorredijk de kluts kwijt: derde verlies op rij Sport 11 uur geleden
Jubbega miste tegen Blauw Wit '34 veel kansen.
Beter Jubbega staat met lege handen Sport 13 apr, 21:50
Afbeelding
Wat is dat nou boven Gorredijk? Nieuws 13 apr, 11:51
Martel Tromp: ‘We moeten er zondag tegen Wilper Boys vanaf de aftrap staan. Als we achter komen wordt het lastig de wedstrijd nog om te buigen.”
Bakkeveen gaat voor laatste strohalm Sport 12 apr, 16:15
Meester Marinus vertelt het verhaal van Gerke Numan.
Leerlingen De Treffer staan stil bij oorlog, bevrijding en vrede Algemeen 12 apr, 16:12
Afbeelding
De Vrieswijck fase 2 Column 12 apr, 12:45
Afbeelding
Tennisverening Gorredijk 75 jaar Sport 12 apr, 12:23
Het Fries Symfonie Orkest onder leiding van Gerhart Drijvers.
Weekendtip: Gekooide Vogels door het Fries Symfonie Orkest Cultuur 12 apr, 10:34