Jongeren stelden zelf een expositie samen in Museum Opsterlân.
Jongeren stelden zelf een expositie samen in Museum Opsterlân.

Weekendtip: TIJDSCAPSULE in Museum Opsterlân

Cultuur

Sinds 1 februari is in Museum Opsterlân de expositie TIJDCAPSULE te zien, een samenwerking tussen het museum en Code Hans waarbij jongeren de kans kregen een eigen expositie te organiseren. Het thema is bedacht en vormgegeven door de jongeren zelf, ze kregen bij de realisatie coaching van kunstdocent Gisanne Hendriks van Kunsthuis SYB uit Beetsterzwaag. 

In vier ruimten gaat de bezoeker terug in de tijd. In de ruimte ‘Oud en Nieuw’ maakten jongeren aan de hand van een schilderij uit het depot een eigentijdse versie. Onder de titel ‘Fotobooth’ zijn in drie kamers een eigen tijdperiode interactief beleven door zich verkleed in een daarbij behorende kamer te laten fotograferen.

De expositie blikt niet alleen terug, maar waarborgt hedendaagse items ook op ludieke wijze voor de komende honderd jaar. Zo is er op de vide een tijdcapsule te zien waarvoor de bezoeker zelf een item kan meenemen en in de tijdcapsule kan plaatsen (desgewenst met een briefje met uitleg erbij), representatief voor de tijd waarin we leven en dat over honderd jaar om nadere uitleg vraagt. Ook basisscholen hebben gehoor gegeven aan de oproep om een schoenendoos te vullen met items over deze tijd.

Door het hele museum hangen 189 klokken, afkomstig van Restaurant De Tijd uit Steendam (Groningen). Het restaurant stelt de klokken gratis beschikbaar voor deze expositie.

Virtuele variant

Corona heeft diverse malen in de voorbereiding roet in het eten gegooid. Door de oplopende besmettingen en met name de sluiting van het museum medio december kon de feestelijke opening met wethouder Libbe de Vries niet doorgaan. Ook hierin bewezen de jongeren hun creatieve geest door het laten maken van een promofilmpje waarin de jongeren zelf uitleg geven, alsook een virtuele toer. Beide filmpjes zijn te zien via de link: promofilmpje en virtuele tour.

Meer SA!

Afbeelding
Opsterland plaatst kraamverblijven voor vleermuizen Nieuws 16 uur geleden
Ecologen moeten continu bijleren. Zoals hier tijdens een cursus diersporen.
John Melis: 'Geef de vleermuizen nooit de schuld' Nieuws 16 uur geleden
Wethouder Durk Durksz verruilt in Beetsterzwaag tegels voor beplanting.
'Wippe jo ek mei foar mear grien?' Nieuws 16 uur geleden
Jan Falkena geeft ook cursussen eendenkorfvlechten.
'Mear einekuorren, mear einepiken' Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Aanpassing route buurtbus Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column 24 apr, 12:29
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 24 apr, 11:27
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 24 apr, 11:26