Afbeelding

Beeldhouwen bindt vriendinnen

Cultuur

Liesbeth Kradolfer, Toos Schellart-Drost en Truus Kühlkamp zijn al vele jaren vriendinnen én totaal verslingerd aan beeldhouwen. Liesbeth: “Het is net een olievlek met beeldhouwen als de bindende factor.” De drie kunstenaressen komen vaak samen in het atelier van Toos in Siegerswoude. Liesbeth runt Atelier Wynja in Wijnjewoude en is medeoprichter van Kunst in Opsterland. Truus woont en werkt in Deventer, is kunstzinnig therapeut en geeft diverse workshops.

Neem drie vriendinnen en een gemeenschappelijke liefde voor beeldhouwen. Breng dit vervolgens samen in een tentoonstellingsruimte. Het resultaat: de ‘Vriendinnen Expositie’ met diepe lading.

Toos en Liesbeth kennen elkaar al veertig jaar. “Onze vriendschap begon in Rotterdam waar we ooit samen op beeldhouwles zaten.” Het duurde echter tot 1995 voordat ze samen gingen beeldhouwen. “Toos had een vakantiehuisje in Friesland waar we vaak samen werkten.” En toen haar vriendin besloot om na pensionering naar Siegerswoude te verhuizen, ging Liesbeth haar achterna. “Mijn man en ik kochten een huis in Wijnjewoude. Sinds drie jaar wonen we hier definitief, in Atelier Wynja.”

Liesbeth en Toos raakten later op een bijzondere manier bevriend met Truus Kühlkamp. Toos: “Truus kende ik van verjaarspartijen. Ze was bevriend met mijn beste vriendin, die later mijn schoonzus werd. Toen mijn schoonzus overleed, bleef ik in contact met Truus. En toen bleek dat zij ook gek op beeldhouwen was.” Truus sloot zich aan bij de jaarlijkse beeldhouwweekenden in huize Schellart te Siegerswoude.

“Toos wilde altijd al eens bij mij exposeren en toen dacht ik ook meteen aan Truus.” Liesbeth Kradolfer laat nu in de ‘Vriendinnen Expositie’ hun werk zien. Van Toos zijn er bijvoorbeeld kleurrijke ‘tronies’ van keramiek. “Fantasiekoppen, geïnspireerd door de geschilderde fantasieportretten uit de zeventiende eeuw. Ik wil hiermee de politieke achterkamertjes verbeelden.” Haar beelden van steen zijn geïnspireerd door de natuur, vaak vogels. Toos doceerde handvaardigheid en volgde keramieklessen in Gouda. Bij Frans Kokshoorn, beeldhouwer in Voorburg, leerde ze de techniek van het werken met steen. Truus Kühlkamp werkt met allerlei materialen en technieken. Tekeningen van haar kleinkinderen werden onder haar handen eigenzinnige etsen. De laatste jaren concentreert Truus zich op werken met steen, keramiek en etsen. Ook zij laat zich in haar werk inspireren door de natuur. “Kunst brengt me bij mezelf, bij wat me bewust en onbewust bezighoudt. Het schept rust en harmonie. Het is balanceren op de lijn van kwetsbaarheid en levenskracht.”

‘Vriendinnen Expositie’
De vriendinnen exposeren hun werk in Atelier Wynja (Weinterp 50, Wijnjewoude) in drie weekenden: 15 en 16, 22 en 23 en 29 en 30 november van 13.00 tot 17.00 uur.

Meer SA!

Afbeelding
Spannende jacht in Gorredijk Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Meld je nu aan voor webinar: waarom in 2024 een woning kopen? Ondernemen 13 uur geleden
Afbeelding
Fedde en Lieke Column 18 uur geleden
Wethouder Durk Durksz en Warner de Leeuw van ELAN
Parkeerverbod geldt niet voor scholeksters Nieuws 20 uur geleden
Gjalt Wijma.
'Lekker de zorgen van je af fietsen' Nieuws 23 uur geleden
Xander Wagenaar juicht na zijn winnende treffer tegen Opende. De middenvelder gelooft nog volop in lijfsbehoud van RWF in de derde klasse B.
RWF wil zware nacompetitie ontlopen Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Nieuw seizoen doortrappen van start Sport 23 uur geleden
De vijfendertig kilometer lange mountainbikeroute wordt onderhouden door vrijwilligers.
Mtb-routes worden elk jaar stukje beter Sport 27 mrt, 14:27