Afbeelding

Exposeren in kerk in eigen dorp

Cultuur

Wietske Lycklama à Nijeholt vertelt over haar idee:

Behalve de kerk en het kerkinterieur is er tijdens Tsjerkepaad in de kerk van Langezwaag ook een expositie te bekijken van vier kunstenaars uit eigen dorp. Doordat de kerk het middelpunt van het dorp is, staat nu ook de kunst middenin het dorp. Etsen van Anne Huitema, schilderijen en objecten van Marc de Jong, Wietske Lycklama à Nijeholt en Hanneke Vleugel. Op deze manier willen de kunstenaars de bewoners uitnodigen om op een laagdrempelige manier hier kennis van te nemen.Dit is hun eerste gezamenlijke project met als onderliggende ambitie om als kunstenaars iets op te bouwen in Langezwaag richting Culturele Hoofdstad 2018 (CH2018).

Toen ik in 1998 naar Langezwaag verhuisde kreeg ik door de jaren heen de informatie dat er hier nog 3 andere kunstenaars woonden namelijk Anne Huitema, Marc de Jong en Hanneke Vleugel. Maar wie zij waren en wat voor werk zij maakten, dat wist ik niet en werkte verder in mijn atelier op de boerderij.

Pas toen wij van de boerderij naar de Jister verhuisden en daar in 2013 een atelier bouwden, bedacht ik me dat het mooi zou zijn die vier met elkaar in contact te brengen. En vanuit die kennismaking een expositie te realiseren, welke aansluit bij Tsjerkepaad. Met dit voorstel benaderde ik Peter de Vries die hier positief tegenover stond.

Onze eerste bijeenkomst was op 6 maart 2014, waarbij Eugene Wijffels stand-by was. En sindsdien hebben we regelmatig kunstenaars overleg in de nieuwe consistorie of in de verschillende ateliers. En wat schetst mijn verbazing, het is elke keer opnieuw inspirerend, opbouwend, aanvullend. Zo bijzonder, ondanks dat we alle vier verschillend zijn en verschillend werk maken, we toch gezamenlijk een naar ons idee goede expositie hebben neer gezet. En dat niet alleen, wij hebben de ambitie om met elkaar iets op te bouwen richting Culturele Hoofdstad 2018 (CH2018),  samen met inwoners van Langezwaag.

Hat allermooiste van dit project tot nu toe vind ik dat je vanuit een passie andere mensen enthousiast krijgt die het idee verder helpen. Peter de Vries die alle moeite doet om vanuit de kerk mee te denken en kijk nu eens hoe prachtig de vloer in de kerk geschilderd is….. Gini Weekhout die meedenkt om de expositie extra gastvrij te maken, Jan Andries Dijkstra en Meta Oud met hun muzikale bijdrage.

Mensen zeggen altijd, begin vanuit je passie je droom te vertellen. Dit is wat er nu te zien is in de kerk.

Meer SA!

Afbeelding
Oerterp onderuit in Leeuwarden: 4-0 Sport 44 minuten geleden
Afbeelding
Sing-a-Long Show in De Skâns Cultuur 8 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Kerstconcert Euterpe Cultuur 9 dec., 08:03
Afbeelding
Laatste weekend Art Super Cultuur 9 dec., 08:01
Afbeelding
Weekendtip: zaterdag elfde editie Tynjerock Cultuur 8 dec., 21:52
Afbeelding
Weekendtip: Canadees duo wederom op Muziekpodium Cultuur 8 dec., 17:13
Afbeelding
'Uitgedund' Makkinga ontvangt Havelte Sport 8 dec., 16:00
Afbeelding
Een thuis. Want eigen haard ... Column 8 dec., 12:14