Afbeelding

Een dichter tussen kunst

Cultuur

Iedere column beschrijft een ontwikkeling in beleving, van een negatieve naar een positieve staat. Aanleiding voor het project is een artikel uit De Groene Amsterdammer over een Spaanse journaliste die haar baan kwijtraakt en binnen een jaar in totale armoede leeft. Hoewel minder ingrijpend, herkende Van Lier zich in dit crisisgevoel. De meest zwarte werken van NOK associeert hij met die verbijstering. “Ik kijk met een dichterlijke blik, want ik ben geen kunsthistoricus en ook geen recensent. Ik laat me inspireren door wat me treft. De abstracte werken leken me lastig in een verhaal te zetten, want ik ben als dichter toch meer met beelden bezig. Maar door het overkoepelende thema blijkt dat erg mee te vallen.”

Dichter Peter van Lier is ‘poet in residence’. Hij trekt zich terug tussen de werken van kunstbeurs NOK in Beetsterzwaag en laat zich inspireren tot een verhaal dat hij in twintig columns met lichte toon optekent.

Zijn studie filosofie heeft hem geleerd met een verwonderde blik naar de werkelijkheid te kijken. “Er is werk dat in het begin niets zegt, maar pas later is gaan spreken. Het hangt van de lijn van mijn betoog af of ik een vervolg zie, de associatieve ontwikkeling in het verbindende verhaal opmerk. Ik maak een geestelijke ontwikkeling door terwijl ik hier zit. Om van de lichte verbijstering in een enigszins positieve toestand terecht te komen.”

De overstap van donker naar licht is geen gemakkelijke, maar Van Lier ontdekt deze plotseling in een abstract werk. In een tweeluik staat zwart tegenover geel waar een wit vlak inschuift. Hier maakt de dichter met de kunstenaar een sprong, van donker naar licht, van zwart naar kleur. De zekerheid dat er een publicatie van komt motiveert tot schrijven. Tegen het einde van de beurs is het boekje af, bezoekers kunnen nu al intekenen. In één van de ruimten heeft Van Lier een installatie gemaakt van bureau tegen bed, hij is zelf levend onderdeel van dit kunstwerk. Twee dagen werkt hij in een strak schema, de derde dag is Peter suppoost.

Meer SA!

Afbeelding
Gorredijk de kluts kwijt: derde verlies op rij Sport 12 uur geleden
Jubbega miste tegen Blauw Wit '34 veel kansen.
Beter Jubbega staat met lege handen Sport 13 apr, 21:50
Afbeelding
Wat is dat nou boven Gorredijk? Nieuws 13 apr, 11:51
Martel Tromp: ‘We moeten er zondag tegen Wilper Boys vanaf de aftrap staan. Als we achter komen wordt het lastig de wedstrijd nog om te buigen.”
Bakkeveen gaat voor laatste strohalm Sport 12 apr, 16:15
Meester Marinus vertelt het verhaal van Gerke Numan.
Leerlingen De Treffer staan stil bij oorlog, bevrijding en vrede Algemeen 12 apr, 16:12
Afbeelding
De Vrieswijck fase 2 Column 12 apr, 12:45
Afbeelding
Tennisverening Gorredijk 75 jaar Sport 12 apr, 12:23
Het Fries Symfonie Orkest onder leiding van Gerhart Drijvers.
Weekendtip: Gekooide Vogels door het Fries Symfonie Orkest Cultuur 12 apr, 10:34