Afbeelding

Een dichter tussen kunst

Cultuur

Iedere column beschrijft een ontwikkeling in beleving, van een negatieve naar een positieve staat. Aanleiding voor het project is een artikel uit De Groene Amsterdammer over een Spaanse journaliste die haar baan kwijtraakt en binnen een jaar in totale armoede leeft. Hoewel minder ingrijpend, herkende Van Lier zich in dit crisisgevoel. De meest zwarte werken van NOK associeert hij met die verbijstering. “Ik kijk met een dichterlijke blik, want ik ben geen kunsthistoricus en ook geen recensent. Ik laat me inspireren door wat me treft. De abstracte werken leken me lastig in een verhaal te zetten, want ik ben als dichter toch meer met beelden bezig. Maar door het overkoepelende thema blijkt dat erg mee te vallen.”

Dichter Peter van Lier is ‘poet in residence’. Hij trekt zich terug tussen de werken van kunstbeurs NOK in Beetsterzwaag en laat zich inspireren tot een verhaal dat hij in twintig columns met lichte toon optekent.

Zijn studie filosofie heeft hem geleerd met een verwonderde blik naar de werkelijkheid te kijken. “Er is werk dat in het begin niets zegt, maar pas later is gaan spreken. Het hangt van de lijn van mijn betoog af of ik een vervolg zie, de associatieve ontwikkeling in het verbindende verhaal opmerk. Ik maak een geestelijke ontwikkeling door terwijl ik hier zit. Om van de lichte verbijstering in een enigszins positieve toestand terecht te komen.”

De overstap van donker naar licht is geen gemakkelijke, maar Van Lier ontdekt deze plotseling in een abstract werk. In een tweeluik staat zwart tegenover geel waar een wit vlak inschuift. Hier maakt de dichter met de kunstenaar een sprong, van donker naar licht, van zwart naar kleur. De zekerheid dat er een publicatie van komt motiveert tot schrijven. Tegen het einde van de beurs is het boekje af, bezoekers kunnen nu al intekenen. In één van de ruimten heeft Van Lier een installatie gemaakt van bureau tegen bed, hij is zelf levend onderdeel van dit kunstwerk. Twee dagen werkt hij in een strak schema, de derde dag is Peter suppoost.

Meer SA!

Afbeelding
NoSa!: Melissa van der Voort over de combi klassiek en hafabra NoSa 3 uur geleden
Afbeelding
Avond-4-daagse in Bakkeveen Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Sieraden van Janny Klein bij Galerie Mildam Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
Wat neem ik mee op vakantie? Ondernemen 22 uur geleden
Afbeelding
THOR gehavend de nacompetitie in Sport 2 jun., 16:00
Afbeelding
Kijk nu: de nieuwe NoSa! (video) NoSa 2 jun., 15:47
Afbeelding
Deel je selfie met Jochem met Sa! Cultuur 2 jun., 15:20
Afbeelding
Echo's en Sporen van een Lesbisch Archief Cultuur 2 jun., 15:19