Afbeelding

SimmerForum Langezwaag Ontmoetingsplek voor kunst

Cultuur

Met hun gezamenlijke expositie zoeken Wietske Lycklama à Nijeholt, Annagreet Hoogeland en Marga Houtman niet alleen verbinding met elkaars kunst, maar ook met het kerkgebouw, dorp en landschap. Het is de tweede groepsexpositie die Wietske in de kerk van haar woonplaats organiseert. “Foarich jier ûntdekte ik dat hjir noch trije keunstners yn it doarp wenje.” Samen exposeerden ze in het kader van Tsjerkepaad in de kerk. De expositie van vorig jaar was eigenlijk bedoeld om kunstenaars en kunst voor te stellen aan dorpsgenoten. “We ha mei dy eksposysje wat siedde en dan moat je eins trochgean.” Na een evaluatie bleek dat haar drie dorpsgenoten en medekunstenaars Anne Huitema, Hanneke Vleugel en Mark de Jong het te druk hadden voor een tweede editie. Dus moest Wietske op zoek naar nieuwe exposanten.

“It is wûnderbaarlik wat der no bart. Mei syn trijen bin we oan de slach en dat is in enoarme ferriking.” Afgelopen zaterdag startte SimmerForum Langezwaag. Drie kunstenaars bundelen hun krachten in de Mattheuskerk van het dorp. “We daagje elkoar út om it beste fan ússels sjen te litten.”

Verhaal vertellen
“Ik kaam Annagreet in kear tsjin en lei út dat ik behoefte hie om myn wurk sjen te litten en om mei in eksposysje te kommunisearjen mei it publyk. Dat seach sy wol sitten. Letter kaam Marga derby.” Hun werk wordt gemixt en moet een verhaal vertellen. Dat is nog niet zo gemakkelijk, ondervond Wietske. “Foarich jier hold ik by de iepening in taspraak, mar dêrmei is de betsjutting fan it wurk noch net dúdlik. Minsken snappe de keunst net.” Dit jaar pakten ze het anders aan. Christine Schlette, voorganger van de Doopsgezinde Kerk De Knipe, interviewde de drie kunstenaressen. “Prachtich om sa oer keunst te praten en minsken mei te nimmen.”

SimmerForum is meer dan alleen een expositie. “It is ek in forum. In plak fan gearkomsten, wêr’t praat wurdt en wêr’t ideeën útwiksele wurde. Lykas de âlde Romeinen dat dienen.” SimmerForum is ook groter dan de kerk van Langezwaag. “Us webside is no in moanne online. Wy fine dat keunst en tsjerke, of in oar gebou, elkoar fersterke en oanfolle moatte. It is ús missy om mei it doarp in plak te meitsjen wêr’t keunst byelkoar komt. In win-winsituaasje foar alle partijen. Foar keunstners is der faak fierstente min romte om wurk sjen te litten. En mei de tsjerken kinne wy mear dwaan. Wêrom net in lint meitsje fan allegear plakken wêr’t keunstners simmerdeis eksposearje kinne en wêr’t oer keunst praat wurdt? Dan sjogge de minsken sa’n tsjerkegebou ek ris fan binnen en it is in moai poadium foar de keunst.” 

Marga Houtman is een multidisciplinair kunstenaar. Naast het maken van schilderijen, tekeningen en objecten houdt zij zich ook bezig met installaties. Haar liefde voor boeken geeft ze graag vorm in prikkelende en verhalende boekobjecten. Wietske Lycklama à Nijeholt schildert op eigenzinnige wijze mens, dier en natuur. Zij toont herkenbare beelden met een ziel. Annagreet Hoogeland vult het geheel aan met haar fotografie. Al lange tijd maakt ze pinholefoto’s; foto’s gemaakt met een lensloze camera. Haar werk kenmerkt zich door dromerige, vaak verstilde beelden van de natuur.

SimmerForum Langezwaag is iedere zaterdagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur geopend. www.simmerforum.nl  

Meer SA!

Afbeelding
Weekendtip: Fling in Kerkje Schurega Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Keltyske Jûn met doedelzakken Cultuur 18 uur geleden
Afbeelding
Weekendtip: Lentemarkt in atelier De Weefplaats Cultuur 18 uur geleden
Clubtopscorer Matthijs Velkers (midden)  hoopt weer fit te zijn voor de nacompetitie.
Mildam werkt aan vorm voor nacompetitie Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Kunsthuis SYB: Fries dada-erfgoed Cultuur gisteren
Klaas en Engbert Frieswijk bij de Amerikaanse Greyhound.
'Dizze bus hat fan Boney M. west' Nieuws 19 apr, 10:40
Joop Gall en de spelers van Jubbega willen het seizoen afmaken en gaan daarmee in tegen het bestuur van de voetbalvereniging
Trainer en spelers Jubbega willen seizoen afmaken Sport 19 apr, 10:25
Afbeelding
Opsterland handhaaft verbod lelieteelt Nieuws 19 apr, 10:22