Green Apple.
Green Apple. Green Apple.

Oude tijden herleven met Green Apple op Expansie 2017

Cultuur
Oude tijden herleven met Green Apple, de populaire Jubbegaster band uit de jaren zeventig. De band was een graag geziene gast op vele podia. In eigen dorp betekende Green Apple nog meer: een verbindende factor voor met name de jeugd. Tijdens Expansie zijn ze op maandag 11 september voor even terug met, zoals ze het zelf omschrijven, de Middle of the Road-sound en nummers van onder andere The Byrds, Moody Blues, The Cats en Bee Gees. Op de foto de huidige formatie: van links naar rechts Libbe Nieuwland, Bert Donker, Popke de Jong, Biem Visser en Simon van Gelderen.
Het is 1967 wanneer Popke de Jong en Bert Donker aan de praat raken tijdens een optreden van The Cats bij Zaal Bruinsma in Appelscha. Net als iedere jongeling in die tijd togen de Jubbegasters vaak naar Appelscha voor concerten. Ze ontdekten een gezamenlijke passie: muziek maken. En waarom dan niet zelf een band beginnen? Zo ontstond Moments foar BPH. De driemansformatie met Bert, Popke en Hans was de voorloper van Green Apple. Na een jaar stopte de formatie.
Popke en Bert besloten opnieuw te beginnen met Libbe Nieuwland, Jules Dresia en Henk Gorter. In die samenstelling werd Green Apple geboren in 1969-1970. Van deze eerste, oorspronkelijke bezetting zijn bijna vijftig jaar later nog drie man over: Bert, Popke en Libbe. Een half jaar voor de Expansie-editie van 1972 kwamen ze de jonge toetsenist Biem Visser op het spoor. Popke: “Hy sloech twa toanen oan. We tochten drekt: dy moat we hawwe.” Met de komst van Biem werd Green Apple muzikaal een treetje hoger gebracht, herinneren de bandleden zich.
Vergenoegd denkt Biem terug aan die tijd. “Als eersten in het Noorden hadden wij een Solina String Ensemble, een elektronisch orgel waarmee je viool- en trompetmuziek kon maken. Niemand kon toen violen op de bühne brengen zonder violisten. Maar wij wel.” In hun topjaar, 1973, deed Green Apple wel zeventig optredens. Ongekend voor die tijd. In datzelfde jaar besloot Jules Dresia te stoppen. Zijn vervanger werd Johan van den Oudenalder. Johan overleed dit voorjaar. Popke: “Mar it is wol moai dat we him noch frege ha foar Expansie. Letter die bliken dat hy te siik wie om mei te oefenjen.” In Simon van Gelderen vonden ze een goede vervanger.
[caption id=”attachment_14197” align=”alignnone” width=”3921”] Green Apple in de beginjaren. Van links naar rechts: Libbe Nieuwland, Bert Donker, Popke de Jong, Biem Visser en Jules Dresia.[/caption]
In 1976 kwam Green Apple voor de keus: doorgaan als professionele popband of stoppen. Ze besloten te stoppen, officieel dan. Biem: “We zijn nog wel een aantal keren bij elkaar geweest voor een optreden.” Voor een trouwerij van een van de bandleden of op verzoek van bijvoorbeeld JAB, de organisatoren van Kleintje Expansie in 2009. Dat optreden in de feesttent was hun laatste. Toen de organisatie van Expansie 2017 begin dit jaar vroeg of Green Apple nogmaals bereid was tot een revival, staken ze de koppen bijeen. Het antwoord was ja.
Het betekent oefenen, veel oefenen. Alleen Biem en Simon zijn nog actief muzikant, de andere drie poetsen hun vaardigheden weer op. Ditmaal in de studio bij Biem in Burgum. Vroeger oefenden ze in Jubbega, bij Popke in het ‘boerespultsje’. “We hienen in grutte fanklub. Kristlik en net-kristlik, alles kaam hjir tegearre.” Ze organiseerden speciale avonden voor hun fans, het oefenhok in de boerderij betekende veel voor de jongelingen van toen. En daar is Green Apple nog altijd trots op. “We ha wat bydroegen oan it sosjaal libben fan Jobbegea.”

Line up

Green Apple speelt maandag 11 september drie sets: 16.30, 21.00 en 22.30 uur. De band bestaat uit: Bert Donker (68) gitaar en leadzang, Libbe Nieuwland (64) gitaar en zang, Simon van Gelderen (66) basgitaar en zang, Biem Visser (63) toetsenist en Popke de Jong (69) drum en zang.

Meer SA!

Afbeelding
Gjin ôfstân dwaan Column 10 uur geleden
Afbeelding
Oproep raad: ook in kleinere dorpen blijven bouwen Nieuws 11 uur geleden
Diëtiste Jennifer Plein, huisarts Jon Brouwers, voorzitter Plaatselijk Belang Frans Mulder, directeur Rabobank Durk Mous, leefstijlgroep-coach Alie Koopal.
'De beste dokter staat in de keuken' Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Veel vragen over handhaving van lelieteelt Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Sa! zoekt bijzondere moeders (en vaders) Nieuws 11 uur geleden
Met stoffen uit de buurt kon het team 300 meter vlaggenlijn maken.
Ruim 1100 vlaggetjes verbinden buurt op Koningsdag Nieuws 11 uur geleden
Trainer Joop Gall begrijpt weinig meer van de ontstane situatie bij Jubbega en ziet weinig kans om het seizoen op een sportief correcte manier af te maken.
Volop vraagtekens over positie Jubbega Sport 23 apr, 13:28
Tet en Ben Leenman waren maandag zestig jaar getrouwd.
Tet zag ineens een leuke keeper Nieuws 23 apr, 12:10